YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



E-Ticaret’e Stopaj Düzenlemesinin 5 Muhtemel Sonucu

Bilindiği üzere bir değişiklik olmaz ise 2025 yılı başından itibaren e-ticaret yapan firmaların vergilendirme şekli değişiyor.

Ürün-hizmet satılan pazar yeri/platform, satılan ürününün parasını satıcıya göndermeden içinden bir kısmını peşin olarak alarak satıcı adına vergi olarak devlete ödeyecek. 

Pazar yerlerinin keseceği vergi oranları şöyle; 

  • Şahıs şirketiniz var ise %25 vergi kesintisi yapılarak size ödeme gerçekleşecek
  • Limited veya anonim şirketiniz var ise %15 vergi kesintisi yapılarak size ödeme gerçekleşecek

E-ticarete getirilecek bu düzenlemenin 5 muhtemel sonucunun şunlar olacağını düşünüyorum.

1-Şirket Türü Değişiklikleri

E-ticaret yapan şahıs şirketleri vergi kesinti oranı daha düşük olması nedeni şirketlerini kapatıp veya türünü değiştirip anonim veya limited şirkete çevirmeye başladılar.

Bence bu işlem için erken çünkü daha stopaj yani vergi kesinti oranlarının bu kadar yüksek olup, olmayacağı netleşmedi. 

Yeni yıla girmemize neredeyse 15 gün kalmış iken netleşmemesi de her zaman eleştiri konusu yapılan öngörülebilir olmayan bir vergi sistemimiz olduğu konusunu da doğruluyor maalesef

Ama “her halükârda şahıs şirketlerinde yapılacak vergi kesintisi daha yüksek olur o yüzden de ben yine de anonim veya limited şirket ile yoluma devam edeyim” deniliyor ise o noktada birçok orta küçük ölçekli işletmelerin dikkate almadığı bazı konular var.

  • Limited ve anonim şirketlerde şirket ortağına para çıkmak şahıs şirketlerindeki gibi vergisiz değil.

O yüzden de belki limited-anonim şirketlerde pazar yerinin keseceği vergi oranı daha düşük olsa da şirket sahibinin cebine kalacak tutar şahıs şirketi ile ticari faaliyet yürütmeye göre daha az olabilir. 

  • Ayrıca bir şirket için tek maliyet vergi de değil. Kredi kullanımında nasıl all-in maliyet bakılıyor ise şirket türü seçiminde de vergi dışında aylık ve yıllık diğer maliyet dikkate alınmalı.

Sonuç olarak; eğer e-ticaret yapan bir firma olarak şirket türü değişikliği düşünülüyor ise, 2025 gelir vergisi oranlarını görüp, yıllık ciro projeksiyonu yapılmalı ve ona göre bütün maliyetleri hesaplayıp sonrasında birkaç senaryo çalışıp karar verilmesi gerekli.

2-Enflasyon Artışı ve Pahalılık:

Yılbaşından sonra her e-ticaret yapan satıcının fiyat artışına hazırlandığı aşikar. 

Bu artışın beraberinde bir enflasyon sarmalı yaratacağını da öngörmek zor değil.

Satıcılar bu düzenlemeden önce hesaplarına yatacak tutarın aynısının yatması için ürüne ekleyecekleri ek maliyetleri hesaplamaya çalışıyorlar. 

3-Küçük ölçekli ve kâr marjı düşük e-ticaret firmalarının kapanması

Kâr marjı %15 veya %25’ten az e-ticaret firmalarının alacakları vergi iadesini bekleyerek işlerini çevirmesi gerçekçi olmayacağı için birçok firma tasfiye aşamasına girecek gibi gözüküyor.

4--Kendi web siteleri veya Instagram vb. kanalları üzerinden satış yapılmaya başlanması

Aracı platformlar üzerinden satışlarda vergi kesintisi söz konusu iken kendi web sitesi veya Instagram sayfasından satış yapılması durumunda stopaj kesintisi söz konusu olmayacak. 

Bu nedenle birçok e-ticaret firmasının satışlarını reklam maliyetlerine de katlanarak bu kanallara yönlendirmeye çalıştığını görüyoruz.

Ancak aracı platformların kurumsal yapısı, kolay iade prosedürleri vb. nedenler ile müşteriler tarafından tercih edilirken bireysel sitelerde aynı kurumsallık standartlarının yakalanması biraz zor gibi gözüküyor.

Ayrıca FBA tarzı aracı platformun deposundan gönderilen ürünlerde veya bu iş modelinde bu durum pek mümkün değil.

5-Vergi iade süreçleri ve iş yükü artışı

Şu ana kadar iade vergi iadesi başvurusu yapmamış bazı firmalar veya kişiler devletten vergi iadesi almayı, iade ettiğiniz ürünün bedelini kredi kartına yatırması kadar kolay bir şey olduğunu düşünebilir ama uzaktan yakından en ufak bir alakası bulunmuyor.

E-ticaret yapan birçok küçük-orta boy firmaların eğer vergi iadesi söz konusu olursa hem iadeyi bekleyecek işletme sermayesi yeterlilikleri olmaması hem de olası bir inceleme sürecinin tetiklenmemesi amacı ile iadeye başvurmayacaklarını öngörmek de zor değil.

12.12.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM