Startuplar için Hangi Vergisel Avantajlar Kullanılabilir?
Bizim kanunlarımızda startup şirket diye ayrı bir düzenleme bulunmuyor. O yüzden de startuplara özel bir kanun maddesi vb. diye araştırma yaparsanız bir şey bulmanız mümkün olamıyor maalesef.
Spesifik bir kanun olmadığı için de, her kanunun içinden bu düzenleme startup bir şirketin işine yarar mı acaba diye düşünmek, yorumlamak gerekli.
• Hangi Şirket Mantıklı: Startup kuranlar ister bir kişi olsun ister birden fazla kişi anonim şirket-limited şirketi kurabilir. İmkan var ise anonim şirket startuplar için doğru seçim
• Tek Kişi Olur mu? :Tek kişi ise şahıs şirketi de kurabilir. Hatta 29 yaşından küçük ise daha önce de şirket kurmamış ise genç girişimci vergi avantajlarından da faydalanır.
• Startup ortakları hisselerini ileride satacak mı? :Ama eğer startup şirket kuranlar belli bir süre sonra şirketteki hisselerini satmak istiyorlarsa anonim şirket kurmaları lazım.
• Pay Senedine Dikkat: Bunun nedeni anonim şirketlerde pay senedi bastırılırsa 2 yıl sonra hissenizi kaç liraya satarsanız satın vergi ödemiyorsunuz.
• Anonim şirket kurunca emisyon primi denilen hem yatırımcı alıp hem de şirketin kontrolünü kaybetmeyeceğiniz hem de bu yatırım üzerinden vergi ödemek zorunda kalmayacağınız bir düzenlemeden de faydalanabiliyorsunuz.
Startup şirket hangi alanda faaliyet gösterecek, neye çözüm olacak, farklı daha inovatif ne ortaya çıkaracak, yurtdışına mı yurt içine mi çalışacak gibi soruların cevaplarını aldıktan sonra cevap vermek daha kolay olsa da temel olarak;
• Teknopark’a uygun musunuz? Eğer teknoparklardan kabul alabilecek bir alanda faaliyet gösteren bir startup ise mutlaka teknopark’a girmeli.
• Teknopark vergi avantajları: Startuplar için teknoparklar vergisel olarak son derece avantajlı. Proje kapsamında kurumlar vergisi ödememek, KDV avantajı da söz konusu
• Teknopark Personel Maliyet Avantajı: Ayrıca startup teknoparkta olursa personel maliyetleri de gelir vergisi ve sigorta avantajları sayesinde son derece düşük olacak.
• Serbest Bölgelerin Durumu: Serbest Bölgeler de teknoparklar gibi startuplar için bir seçenek. Özellikle oyun-yazılım alanındaki firmalar serbest bölgeleri de tercih ediyor. Çünkü serbest bölgelerde de yurtdışına satış yapılması durumunda kurumlar vergisi avantajı var.
Startup olarak yurtdışına çalışıyorsanız da önemli vergi avantajlarınız var.
• Startup bir şirket olarak yurtdışına yazılım-oyun tasarımı-mühendislik-tasarım-SAAS vb. hizmetler veriyorsanız kazancınızın %80'i kurumlar vergisinden istisna
• Ayrıca yurtdışına çalıştığınız ve verdiğiniz hizmetten yurtdışında da yararlanılıyor ise KDV’de ödemenize gerek bulunmuyor.
Startup kurucuları ilk aşamada bütçeleri az olduğu için hukuk danışmanına gitmiyor ve çalıştığı müşavire de net bilgi vermeden normal bir şirket kuruluşu yaptırıyor.
O zaman da
1-Şirketi kurulurken hazırlanan ana sözleşmede bazı ifadeler olmadığı için vergisel avantajlar kaybedilebiliyor.
2-Hukuki olarak ana sözleşmede bazı metinler eksik oluyor ve daha önemlisi şirket kuruluşu öncesi ortaklık sözleşmesi de yapılmamış oluyor.
• Asgari Kurumlar Vergisi Düzenlemesi: Şirketler zarar etse bile vergi ödemesini gerektirecek düzenleme yeni kurulan şirketler için 3 yıl yok.
• Dolayısı ile startuplar da ilk 3 yıl boyunca zarar etse de böyle bir durum ile karşılaşmayacak.
• İlk yıllarda işler istediğiniz gibi gitmedi ve zarar ettiniz diyelim 5 yıl bu zararı ileride edeceğiniz kar tutarından düşüp vergi ödemeyebilirsiniz.
• Ama hiç satış faturası kesmeseniz bile ödemeniz gereken beyanname damga vergileri ve şirket ortaklarının bağkur primleri var.
• Yurtdışına yazılım-oyun-tasarım-mobil uygulama gibi alanlarda gelir elde eden bir startup yaptığı harcamaların %60'ını iade alabiliyor.
• Ancak Firmanın en az 1 yıllık olması gerekiyor.
24.09.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.