Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com
P2P Arbitraj Geliri Elde Edenlerin Etmesi Gereken 2 Temel Vergisel Konu
P2P (Peer-to-Peer) platformlarında arbitraj yaparak farklı piyasalardaki fiyat farklarından yararlanarak kazanç elde etmek, uzun süredir kripto para dünyasında popüler bir strateji.
- P2P Arbitraj, farklı borsalar arasındaki fiyat farklılıklarından yararlanarak kâr elde etme stratejisidir.
Kripto para birimlerinin merkezi bir otorite tarafından yönetilmemesi, fiyatların dünya genelinde sabit olmamasına neden olabileceği için bir borsada düşük fiyatlı kriptoyu alıp, başka bir borsada daha yüksek fiyata satarak kâr elde etme olasılığı olabileceği gibi üç farklı kripto para birimi kullanarak birden fazla borsa arasındaki fiyat farklarını değerlendirenler de mevcut.
- Kazançlar genelde arbitraj fırsatlarını yakalayan botları kullanarak elde edilse de işlem başı kazanç çok düşük olduğu için genelde çok yüksek tutarlar ile bu işlemler yapılıyor. Platformların masraflarına göre de arbitraj stratejisi kuruluyor.
Tutarlar yüksek olsa da kazanç düşük olabileceği için sonradan vergi cezası vb. durumlar bu işlemleri yapanları son derece zor durumda bırakabiliyor.
- Ancak, bu kazançların yasal olarak doğru yönetilmesi ve vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor.
P2P arbitrajı ile ilgili temel vergisel konuları 2 başlıkta inceleyelim.
1. Gelirlerin Vergilendirilmesi ve Muhasebe Düzeninin Kurulması
- Vergiye tabii: P2P arbitraj yoluyla elde edilen kazançlar, ticari faaliyet kapsamında değerlendirildiği için gelir-kurumlar vergisine tabidir.
- Beyan edilmesi gerekli: Arbitraj işlemlerinden elde ettiğiniz kar, piyasa fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle maliye tarafından ticari kazanç olarak kabul edilir ve beyan edilmesi gerekmektedir.
- Bu kazançları takip etmek ve vergisel yükümlülüklerinizi yerine getirmek, karmaşık bir süreç olabilir.
- Kripto para birimlerinin kullanıldığı arbitraj işlemlerinde her satın alma ve satış işleminin fiyat farkı dikkate alınarak kazancın hesaplanması gerekiyor.
- Kripto varlıklarınızın fiyatlarını ve işlem geçmişinizi düzenli bir şekilde takip etmek, mali denetimlerde karşılaşabileceğiniz sorunları minimuma indirir.
2. Banka İlişkileri, Şirket Yapısı ve Sermaye Gereksinimleri
- Kripto paralar ile yapılan P2P arbitraj işlemleri, büyük oranda finansal hareketlerin doğru yönetilmesine bağlıdır.
- Özellikle kripto para birimlerini nakde çevirme, yurtdışı borsalara gönderme tekrar satın alma süreçlerinde, bankalar ve finansal kurumlarla olan ilişkiler dikkatle yönetilmelidir.
- Aksi takdirde hem Masak bildirimleri hem de banka hesabınızın bloke olması söz konusu olabilmektedir.
- Bankalar nezdinde ödenmiş sermaye tutarının yüksekliği ve hesapta belki de sabit bir tutar bulundurulması istenebilir.
- P2P arbitraj işlemlerinizin yasal ve vergisel çerçevede düzgün bir şekilde yürütülmesi için şirket kurulması gerekmektedir.
- Bir anonim veya limited şirket kurarak, gelirlerinizi kurumsal bir yapıda toplamanız hesaplarınızın kısa sürede bankalar tarafından bloke edilmemesi için daha doğru bir seçim olacaktır.
Sonuç olarak; P2P arbitraj gelirleri, vergisel açıdan doğru bir şekilde yönetilmediğinde karmaşık ve riskli olabilir.
Gelirlerin doğru beyan edilmesi, banka ilişkilerinin ve şirket yapısının yönetilmesi, dijital muhasebe altyapısının kurulması, işinizin yasal çerçevede sürdürülebilirliğini sağlar.
Saygılarımla
09.09.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.