Elektrikli araçlar, hayatımıza hızla girmeye devam ediyor.
Özellikle Çin menşeili araçların piyasa hakimiyeti, bu araçları yollarda daha da sık göreceğimizin habercisi.
Birçok kişi için bir sonraki araç tercihi olarak düşünülen elektrikli arabalar, şarj altyapısıyla ilgili kafalarda bazı soru işaretleri yaratıyordu.
Ancak, bu konuda artık net bir yol haritası var.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin nasıl kurulacağına dair kapsamlı bir genelge yayımladı.
Bu genelge, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından 81 il valiliğine gönderildi ve şarj istasyonlarının kurulum süreciyle ilgili belirsizlikleri ortadan kaldırdı.
Peki, bu genelgede neler var?
Hayır, ruhsat almanıza gerek yok!
Eğer kurulacak şarj istasyonu inşai bir faaliyet gerektirmiyorsa, yani kapalı bir alan oluşturmuyor, yangın ve elektrik güvenliği sağlanmış, montajı ve taşınması kolay bir cihazsa, bu durumda ruhsat almanıza gerek bulunmuyor.
Genelgede, bu tip şarj ünitelerinin ruhsat gerektiren bir yapı niteliğinde olmadığı açıkça belirtiliyor.
Bu konuda da genelge net bir açıklama yapıyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak alanlarda inşaat yapılması için maliklerin beşte dördünün rızası gerekiyor. Ancak elektrikli araç şarj üniteleri, bu kapsamda değerlendirilmiyor. Dolayısıyla, beşte dört çoğunluk aranmaksızın, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar alarak ortak alanlarda şarj istasyonu kurulabiliyor.
Bu karar, apartman ya da site genelinde oy birliği sağlanmasını çok daha kolay hale getiriyor.
Evet, mümkün!
Eğer şarj ünitesini kendi bağımsız bölümünüzün eklentisine kurmak istiyorsanız, bunun için kat malikleri kurulundan bir karar almanıza gerek yok.
Tek şart, mevcut elektrik tesisatında herhangi bir değişiklik yapmadan ve diğer bağımsız bölümleri ya da ortak alanları etkilemeyecek şekilde kurulması.
Sonuç
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin hangi esaslara göre kurulacağı ve kat malikleri kurulunda hangi çoğunlukla karar alınması gerektiği hakkında genelgeyi aşağıda bulabilirsiniz.
Saygılarımla,
23.08.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.