Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ticari ve mesleki kazançlarınız nedeniyle gelir vergisi ve kurumlar vergisi mükellefi olarak sıkı bir denetim sürecine girebilirsiniz.
Uygulamanın nasıl yapılabileceği, yeterli iş gücü olup olmadığı, bu yöntemin modern bir vergi takip yöntemi olmadığı, sezonsallık gibi faktörlerin tam doğru olarak nasıl dikkate alınacağı gibi tereddütler olsa da hasılat takip sistemi ile;
Vergi beyannamelerinde beyan ettiğiniz kazançlar, gerçek gelirlerinizle düzenli olarak karşılaştırılabilecek ve eğer belli oranın üzerinde farklılıklar tespit edilirse, bu durumun nedenini açıklamanız gerekecek.
Öncelikle hasılat takibi noktasında firmanızın türünün bir önemi bulunmuyor. İlk etapta aşağıdaki mesleklere yönelik çalışmalar yapılacağı tahmin ediliyor.
1-Bir ayda 3 kere, bir yılda da 12 kere vergi dairesi ziyaretinize gelebilecek
2-Günlük kazancınız ölçülecek
3-Günlük kazancınızdan hareket edilerek aylık kazancınız bulunacak
4-Aylık kazancınızdan da yıllık ne kadar kazandığınız tespit edilecek
5-Sonra beyan ettiğiniz tutarlar ile karşılaştırılacak
İkinci fıkra kapsamında tespit edilen hasılat tutarları ile;
a) Bilanço esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait gelir tablosunda yer alan brüt satış tutarı,
b) İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar için ilgili takvim yılına ait işletme hesap özetinde yer alan dönem içinde elde edilen hasılat tutarı,
c) Serbest meslek kazanç defteri tutanlar için ilgili takvim yılına ait serbest meslek kazanç bildiriminde yer alan gayrisafi hasılat tutan,
6-%20’den fazla fark çıkarsa açıklama yapmanız istenecek (faturasız gelir mi elde ettiniz diye sorulacak)
Fark %20'den fazla olan mükellefler Vergi Usul Kanununun 370 inci maddesi kapsamında izaha davet edilir ve izahın değerlendirilmesi mezkûr madde hükmüne göre yapılır.
19.07.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.