YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Tasarruf Yapmak Için Dürtülmeye Ihtiyacımız Var Mı? ( Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi )

Richard Thaler’ın Ekonomi alanında 2017  Yılı Nobel ödülü alan “Dürtü” isimli kitabında belirttiği gibi, insanların çoğunun kendi ekonomik çıkarlarını en iyi kendilerinin düşünebileceklerini ve buna göre kararlarını verdiklerini  ve uyguladıklarını zannediyorsanız, aslında yanılıyorsunuz.

Aslında zorunlu bireysel emeklilik sistemi ilk bakışta personel açısından son derece can sıkıcı gözüken ve bir ay boyunca çalışıp kazanmış olduğu ücreti , kendisinden onay almadan onun  adına tasarruf eden bir  sistem olarak gözüküyor. Ancak bu uygulama bizim gibi tasarruf oranı son derece düşük olan ülkelerde daha önce  uygulanmış ve kısmen başarılı olmuş bir uygulama. Hatta teşvik uygulaması da aslında yurtdışındaki uygulamalarda neredeyse kopya edilmiş ( 1000 TL devlet teşviği , vergisel avantajları v.b.)

Genel olarak orta ve üst gelir segmentinde bulunan çalışanların otomatik katılım nedeni ile ücretlerinden yapılan kesintileri iptal etmek ile uğraşmayarak, sistemde kalmaya devam ettikleri görülmüş. ( Örnek olarak sürekli olarak iptal ettirmeyi düşündüğünüz ama bir türlü uğraşmaya vakit ayırmadığınız  dergi, tv yayını v.b. abonelikler gibi,) . Aslında sistemin devamlılığı da kısmen bu tip tüketici davranışlarına dayanıyor.

Bilindiği üzere ülkemizde temmuz ayı itibari ile 10 ila 50 arası personel çalıştıran bir çok işvereni ilgilendiren zorunlu bireysel emeklilik sistemine geçiş yapılıyor. Buna göre 45 yaş altı çalışan personellerin brüt maaşlarından %3 kesinti yapılarak, bireysel emeklilik sistemine aktarılacak. Ülkemizdeki şirketlerin büyük bir çoğunluğun personel sayısının 10 ila 50 olduğunu düşünürsek, geniş bir kesimi ilgilendirecek bir uygulama olacak.

Özet olarak makroekonomik bir terim olan tasarruf harcanabilir gelirin tüketilmeyen kısmını ifade etmekte olduğu noktasından hareket ettiğimizde, asgari ücretli çalışanların büyük bir kesimin maaşının açlık sınırının altında kaldığı düşünülür ise, olmayan bir gelirin kadarını tasarrufa ayrılacak ve cayma oranları ne kadar olacak hep beraber göreceğiz.

Saygılarımla

09.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM