Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com
Yurtdışına Freelance Çalışanlar için Vergi Avantajları Rehberi
Freelancer siteleri üzerinden gerek dönemsel gerek sürekli olarak freelancer iş veya işler bularak çalışanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu noktada özellikle yurtdışına freelancer olarak çalışan kişilerin akıllarına vergisel olarak bazı konular takılabiliyor.
1-Yurtdışına Freelancer olarak çalışanlar için vergi avantajları var mı?
Yurtdışına freelancer olarak çalışanlar için çok önemli vergi avantajları mevcut.
Freelancerlar belli alanlarda yurtdışına remote/uzaktan hizmet verdiklerinde gelir vergisi yönünden 80% oranında kazanç istisnası imkanına sahip oluyorlar.
Ayrıca yurtdışına çalıştıkları için KDV ödemeleri de söz konusu olmadığı gibi KDV iadesi alma hakları da söz konusu oluyor.
- Freelancer Vergi Avantajı için Yurtdışına uzaktan remote çalışma şart: Vergi avantajından faydalanılması için yurtdışına çalışılması ve freelancerın verdiği hizmetten yurtdışında faydalanılması şart. Yurtiçine çalışıldığında vergi avantajı söz konusu değil.
- Freelancer Vergi Avantajı için belli alanlarda yurtdışına remote/uzaktan hizmet verilmesi gerekli: Yurtdışına uzaktan/remote olarak mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri analizi, çağrı merkezi, muhasebe kaydı tutma gibi hizmetlerin verilmesi gerekli.
- Freelancer Vergi Avantajını kaybetmemek için şirket kuruluşta nace kodlarına dikkat. Hatalı seçilen nace kodları nedeni ile vergi avantajı kaybediliyor.
- Danışmanlık Konusuna Dikkat: Freelancerlar yurtdışına danışmanlık hizmeti verirse vergi avantajı bulunmuyor.
- Freelancer Vergi Avantajını kaybetmemek için süresinde tahsilat şart: Yurtdışına uzaktan/remote olarak mimarlık, mühendislik, yazılım, tasarım, veri analizi, çağrı merkezi, muhasebe kaydı tutma gibi hizmetleri veren freelancerların vergi avantajını kaybetmemeleri için her yıl mart ayı sonuna kadar yurtdışına düzenlemiş oldukları faturaların tahsilatlarını yapmaları şart.
2-Freelancer Olarak Nasıl Çalışmaya Başlanıyor?
- Genelde freelancer çalışmaya eğer halihazırda hizmet verdiğiniz bir çevreniz yok ise upwork, fiverr, toptal gibi platformlar üzerinden profil oluşturarak başlanıyor.
- Sonrasında ise bazen kısa süreli işler bazen ise tam zamanlı iş imkanları uzmanlığınıza göre söz konusu olabiliyor. Verdiğiniz hizmetin niteliğine göre hizmet bedelinizi artırabiliyorsunuz.
- Bazen de uzaktan remote olarak hizmet verdiğiniz firma sizden bu gibi platformlar üzerinden hizmet almak isteyebiliyor. Örnek olarak toptal veya crossover platformlarında bu durum karşımıza çıkabiliyor.
3-Freelancer vergi öder mi, freelancer nasıl vergi öder?
- Freelancerların elde ettikleri gelirler üzerinden vergi ödemeleri zorunlu.
- Freelancerların kazandıkları gelirler (hesaplarına gelen tutarlar) nedeni ile vergi cezalarına muhatap olmamaları için şirket kurmaları gerekiyor.
- Şirket kurmadan kira gelirlerinde olduğu gibi yılda tek sefer beyanname vererek elde ettikleri gelirleri vergilendirmeleri mümkün değil.
- Çünkü freelancerların elde etmiş oldukları gelirler ticari kazanç veya serbest meslek kazancı olarak değerlendiriliyor.
- Ticari kazanç veya serbest meslek kazançları da kanunlarımızda şirket kurularak vergilendirilmesi zorunlu.
- Aksi takdirde bir süre sonra vergi dairesi tarafından hesaba gelen tutarlar ile ilgili izahat/açıklama isteniyor.
4-Freelancerların Deel veya Rimuut-Ruul gibi platformlar aracılığı ile tahsilat yapması durumunda yine de şirket kurmaları gerekiyor mu?
- Genelde yapılan hata, rimuut eski adı ile ruul veya deel gibi benzer siteler üzerinden hizmet verip tahsilatlarını da bu siteler üzerinden yapıldığında vergisel bir yükümlülük altına girilmediğinin düşünülmesi.
- Ancak belirtilen siteler sadece tahsilata aracılık ettikleri için freelancer çalışanların mutlaka vergisel yükümlülüklerini şahsen yerine getirmeleri gerekiyor.
5-Freelancer olarak çalışanların hangi tip şirket kurmaları daha avantajlı?
- Freelancerlar şahıs sirketi veya serbest meslek erbabı olarak mükellefiyet açtırarak elde ettikleri gelirleri vergilendirebilirler.
- Ayrıca freelancer çalışanlar isterlerse limited veya anonim şirket kurarak da elde etmiş olduğu gelirleri vergilendirebilirler.
- Bu noktada yurtdışına freelancer olarak çalışıldığında ve mimarlık, mühendislik, veri analizi veya yazılım gibi hizmetler verildiğinde %80 kazanç istisnası söz konusu olduğu için şahıs firması kurulması hem pratik hem de daha avantajlı olmaktadır.
6-Freelancer olarak fatura düzenlemem gerekiyor mu, yurtdışında çalıştığım firma fatura istemiyor.
- Evet, freelancer olarak çalışıldığında fatura düzenlenmesi gerekiyor.
- Yurtdışında çalışılan firmanın fatura istemeden de ödemeyi göndermesi durumu değiştirmiyor.
- Türkiye’de şirket kurarak gelir elde edilmesi durumunda elde edilen gelirler için fatura düzenlenmesi zorunlu.
7-Freelancer olarak Yurtdışından elde ettiğim gelirler için yurtdışında şirket kursam Türkiye’de ayrıca şirket kurmama gerek var mıdır?
- Evet Türkiye’de şirket kurulması zorunlu
- Bu durumun nedeni Türkiye mukimi olarak yani yılın yarısından fazla Türkiye’de bulunan kişiler vergisel yükümlülüklerini Türkiye’de yerine getirmeleri gerekiyor.
8-Freelancer olarak şirket kurduğumda hangi harcamalarım ödenecek vergimi azaltır?
Freelance olarak şahıs şirketi veya serbest meslek yönünden mükellefiyet açıldığında;
- Eğitim ve sağlık giderleri (toplam gelirin %10'unu aşmamak kaydıyla, eş ve çocuklar dahil)
- Online platform ücretleri
- Sanal ofis ücreti
- Kırtasiye malzemeleri
- İletişim giderleri
- Mali müşavirlik giderleri
- Beyanname damga vergileri
- Bağkur primleri vb. giderler
Freelancer olarak çalışırken giderler ile ilgili olarak mantık;
- Şirketinizin faaliyetine devam edebilmesi için gereken her harcama gider olarak kabul ediliyor.
- Sektörünüze özel ve farklı tip ve tutarda harcamalar da gider olarak dikkate alınıyor.
- En aklınızı karıştıran gider çeşidi ise şüphesiz hem iş hem de özel hayatınızda kullanabildiğiniz ürün ve hizmetler ile ilgili harcamalar olduğu için konu ve harcama bazında değerlendirilmesi gerekiyor.
Örnek olarak şahıs şirketi kurmanız şahsi harcamalarınızı gider olarak kullanmanızı sağlamaz.
9-Freelancer olarak yurtdışına remote çalışmak, digital nomad vizesi için başvuru yaparken avantaj sağlar mı?
- Bugün birçok ülke yetenekli globalde çalışabilen kişilere kapılarını açıyor.
- Dijital göçebe vizesi imkânı sağlayan İspanya, Portekiz, İtalya gibi ülkeler başvurularında freelancer olarak bir sözleşme kapsamında yurtdışına hizmet vermiş kişileri dikkate alıyor.
Saygılarımla
29.05.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.