YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Fatura Üzerinde Karekod Muhasebe İşlemlerini Kolaylaştıracak mı?

Covid süreci ve devamında, daha çok restoranlarda sipariş verirken hayatımıza giren ama aslında uzun süredir birçok alanda kullanılan karekod uygulaması 1 Eylül 2023 Tarihinden itibaren faturalar üzerinde de zorunlu olacak. 

Hali hazırda Çin ve Hindistan’da fatura üzerinde karekod uygulaması mevcut.

  • Tarayarak Muhasebeleştirme: Fatura üzerinde yer alan karekodları mobil uygulamalar üzerinden tarayarak muhasebe fişi oluşturulmasına aslında belki de sayılı günler kalmış olabilir. 
  • Karekodu okutarak ödeme yapma:Devamında ise şüphesiz ki fatura üzerindeki karekodu mobil bankacılık uygulaması ile okutarak ödemek de mümkün olacağını düşünüyorum.

1-Karekod Standardı Kılavuzu yayınlandı.

Elektronik uygulamalarda düzenlenen belgelerde “Karekod” bulunmasına ilişkin açıklamaları içeren Karekod Standardı Kılavuzu yayınlandı.

2-Ne Zamandan İtibaren Karekod zorunlu olacak?

Bu kapsamda, bahse konu Kılavuzda esasları belirlenen “Karekod”un 1/9/2023 tarihinden itibaren düzenlenecek elektronik belgelerde zorunlu olarak bulunması gerekmektedir.

3-Hangi Elektronik Belgelerde Zorunlu Oldu?

  • e-Fatura, 
  • e-Arşiv Fatura, 
  • e-İrsaliye, 
  • e-Serbest Meslek Makbuzu, 
  • e-Müstahsil Makbuzu,
  •  e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi, 
  • e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım Satım Belgesi ve 
  • e-Adisyon 

uygulamalarında düzenlenen belgelerde “Karekod” bulunması gerekmektedir.

4-Karekodun İçinde Hangi Bilgilerin Olması Zorunlu?

Örnek olarak e-arşiv faturanın içinde müşterinin T.C. veya vergi numarasından, faturanın tutarına, KDV oranına kadar birçok bilginin olması zorunlu. Bu tip bilgiler de karekod içinde olunca tarayarak muhasebe kaydı atılması da aslında son derece kolaylaşıyor.

5-E-Belgelerin Üzerinde Karekod olması Muhasebe İşlemlerini Nasıl Kolaylaştırabilir?

  • Veri Erişiminde Hızlılık ve Kolaylık-Zaman Tasarrufu: Karekodlu faturalar, belgeyi taratarak veya okutarak hızla dijital verilere dönüştürmeyi sağlar. 
  • Hata Riskinin Azaltılması: Manuel veri girişi hataları, kağıt fatura kullanımında sıkça karşılaşılan sorunlardır. Karekodlar sayesinde verilerin otomatik olarak aktarılmasıyla oluşabilecek hata riski düşer, bu da finansal yanlışlıkları en aza indirir.

Denetim Kolaylığı ve İzlenebilirlik: Karekodlu faturalar, denetim süreçlerini kolaylaştırır. İlgili belgenin tüm işlem geçmişi, izlenebilirliği sayesinde daha iyi şekilde takip edilir ve denetimler daha etkili bir şekilde gerçekleştirilir.

22.08.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM