Yaşadığımız acı depremin acılarının silinmesi mümkün değil ancak geldiğimiz noktada tek çıkış yolumuzun, yaşananların doğallaştırılmasına ve yaşanan felaketlerin kadere ihale edilmesine karşı çıkarak daha önce hiç olmadığı kadar bilgiye, bilime ve akla sıkı sıkıya sarılmamız gerektiğine dair bir tereddüt söz konusu değil.
Bu nedenle de beklenen İstanbul depremine karşı hazırlığımızı etkin çalışmayan kanunların yerine kolaylaştırıcı yasaları ikame ederek, dönüşüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor.
Bu anlamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çok değerli bir kanun çalışmasının önümüzdeki yasama döneminde belki daha önce yasalaşması umuluyor.
Bilindiği üzere kentsel dönüşüm süreci, genellikle eski ve riskli yapıların yerine modern ve güvenli yapıların inşa edilmesi veya mevcut yapıların yenilenmesi amacıyla gerçekleştirilen bir şehir planlama ve geliştirme stratejisidir.
Ülkemizde kentsel dönüşüm sürecinin temel dayanağı 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ve Kanunun yönetmelikleridir.
Devrim niteliğinde sayılan 6306 Sayılı Kanun ile birçok yapı dönüştürülmüş olsa da kanun riskli yapıların dönüştürülmesi noktasında istenileni tam olarak gerçekleştirdiğini söylemek maalesef gerçekçi olmamaktadır.
Her ne kadar son yapılan düzenleme ile müteahhit firmaların gerekli mali güce sahip olmamaları durumunda kentsel dönüşüm projelerinde görev almaları artık mümkün olmasa da arsa payı düzeltme davaları, mirasçıların anlaşamaması, tebligat problemleri gibi nedenler ile kentsel dönüşüm süreçleri uzamaktadır.
Ancak kentsel dönüşüm sürecini yavaşlatan en önemli nedenin metrekarelerin küçülmesi gibi durumlardan dolayı maliklerin kendi aralarında anlaşamamaları ve yeterli çoğunluğa ulaşamamalarıdır.
Yapının yıkılarak yeniden inşa edilmesi konusunda maliklerce oybirliği ile anlaşma yapılamadığı takdirde, 2/3 çoğunluk ile karar alınabilmekte ve kentsel dönüşüm süreci başlatılabilmektedir.
Beklenen kanun değişikliği ile kentsel dönüşüm için malikler tarafından gerekli nisabın 2/3 yerine %50+1 olarak dikkate alınacaktır.
Bu sayede yapıların daha hızlı dönüştürülmesinin mümkün olacağı düşünülmektedir.
Saygılarımla
24.07.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.