Birçok ihracatçımız, Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakat programı çerçevesinde aldığı karar kapsamında 1 Ocak 2023’te hazırlık dönemi başlayacak “Sınırda Karbon Düzenlemesi” uygulaması için hazırlıklarını tamamladı veya tamamlamaya hazırlanıyor.
Sınırda Karbon düzenlemesi, ülkelerin ve diğer kuruluşların karbon emisyonlarını kontrol etmek için almaları gereken tedbirleri tanımlayan bir süreci ifade etmektedir.
Düzenleme kapsamında, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması ve enerji üretiminin düşürülmesi gibi süreçler bulunur.
Birçok sektörün Avrupa Birliği’ne olan ihracatını yakından ilgilendiren uygulama, 2023–2026 yılları arasında yalnız raporlamayı içeren hazırlık dönemi sonrasında kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.
2026 itibari ile belirlenen kriterlere uygun üretim yapmayan ihracatçı şirketler yüksek karbon vergisi ödemek zorunda kalacak.
Sınırda karbon düzenlemesinden ilk etapta etkilenecek sektörler;
beş öncelikli sektörün ithalatına 2026'dan itibaren sınırda karbon vergisi yükümlülüğü getirilmesi söz konusu. 2023 yılı başından itibaren ise raporlama yükümlülüğü başlıyor.
Avrupa Birliği 2026 yılına kadar olan süreyi ön hazırlık dönemi olarak belirlemiş olup bu süreçte ithalatçıların üretim teknolojisini ve üretimde kullanılan enerji karşılığı karbon emisyonları miktarlarını raporlamaları gerekli.
Ayrıca ham madde kaynaklarının takip sistemini oluşturarak 2026 yılına kadar altyapı olarak da hazır olunması son derece önemli.
İşletmeler tarafından üç ayda bir raporlama yapılması gerekli olacak. Bu raporda ürünlerin emisyon düzeyleri, karbon içeriği ile ham madde takip süreçleri ile ilgili bilgi verilmesi zorunlu olacak. Ayrıca Avrupa Birliği dışında ülkelerden ithalat yapan firmaların da sertifika alma zorunluluğu da söz konusu.
Sonuç olarak; ülkemiz için önümüzdeki üç yılın bu anlamda önemi son derece büyük, yukarıdaki sektörler dışında enerji yoğun diğer sektörlerin de sınırda karbon düzenlemesine etap, etap dahil olacağı göz önüne alındığında kaybedecek bir dakikamız bile yok gibi gözüküyor.
Saygılarımla
13.12.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.