Kooperatiflerin bakanlık tarafından hazırlanan tip ana sözleşmelerinin “toplantı şekilleri ve zamanı” başlıklı 25.maddesine istinaden olağan genel kurul toplantılarını, her yılın ilk altı ayı içinde yapmaları zorunludur.
Haziran ayının son günlerine yaklaşırken kooperatif genel kurulları ile ilgili bazı hatırlatmaların yapılmasının faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Genel kurul tarihi ile yeri ve gündemi, toplantıdan en az 15 gün önce, kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki yapı kooperatifleri için Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığına işletme kooperatifleri için Ticaret bakanlığına yazılı olarak bildirilir.
Bu bildirime, Bakanlıkça tespit edilen miktardaki temsilci ücretinin ilgili Maliye Veznesine yatırıldığını gösteren belge eklenerek toplantıda temsilci bulundurulması talep edilir.
Çağrının, toplantı gününden en az 30 gün önce ve en çok iki ay içinde yapılması, toplantının gün ve saati ile yerinin ve gündem maddelerinin bildirilmesi zorunludur.
Çağrıda, birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde yapılacak olan sonraki toplantıların tarihi, saati ve yeri açıklanarak yeni bir bildirime gerek kalmaksızın bir defada ortaklara duyuru yapılabilir.
Toplantılar arasında en az 7, en fazla 30 gün süre bulunması gerekir. Sürelerin hesabında duyuru ve toplantı günleri hesaba katılmaz.
1-Yönetim ve denetim kurulları tarafından verilen raporların okunması,
2-Bilanço, envanter ve gelir- gider farkı hesaplarının incelenmesi, onanması veya reddi,
3-Yönetim kurulu ile denetim kurulu üyelerinin ibrası,
4- Süresi biten yönetim ve denetim kurulu üyelerinin yerine yenilerinin seçilmesi,
5- Gelecek yılın bütçe ve çalışma programının görüşülmesi ve karara bağlanması,
6- Gerekli görülen diğer hususlar.
Hayır sona ermez. Ancak aynı toplantıda seçim var ise ibra olmayan yönetim kurulu seçime katılamaz.
Genel kurulun toplanabilmesi ve gündemdeki konuların görüşebilmesi için, kooperatife kayıtlı ortakların en az 1/4'nün şahsen veya temsilen toplantıda hazır bulunması şarttır.
Yapı Kooperatiflerinde ilk ve müteakip toplantılarda aynı nisap aranır.
Yönetim kurulu, genel kurulca en az bir, en çok dört yıl için seçilir ve en az üç üyeden oluşur.
Genel kurulca böyle bir süre tespiti yapılmaması halinde bir yıl için seçilmiş sayılır.
Hayır. İlgili konu genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkiler arasında sayılmamıştır.
Evet. Gayrimenkul alımında ve satımında takip edilecek usul ile alınacak gayrimenkulün niteliğini, yerini ve azami fiyatını, satılacak gayrimenkulün asgari fiyatını belirlemek genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkiler arasında sayılmıştır.
Bu hususa engel bir madde bulunmamaktadır
Seçilen yönetim kurulu üyelerinin seçilme yeterlilikleri olup olmadığını tespit etmek denetim kurulunun ilk görevidir.
Evet. Kooperatiflere tüzel kişilerin ortak olması mümkündür.
Yönetim kurulu yıllık faaliyet raporu, bilanço, gelir-gider farkı hesapları ve denetçilerin 66 ncı ve 69 uncu madde hükümlerine uygun olarak tanzim edecekleri raporlar, genel kurulun yıllık toplantısından en az 15 gün öncesinden itibaren bir yıl süre ile kooperatif merkezinde, varsa şubelerinde ve elektronik ortamda KOOPBİS’te ortakların tetkikine amade tutulur.
Kooperatif ortaklarına KOOPBİS üzerinden, genel kurula katılma hakkını haiz ortakları gösterir listeye erişim yetkisi verilir.
Üç ay evvel ortak olmayanlar hariç her ortak genel kurula katılma hakkına sahiptir. Yapı kooperatiflerinde genel kurul toplantılarına katılmak için bu şart aranmaz.
Kesinlikle gereklidir. Kooperatifin hem arsa satışında hem de dağıtılacak tutarın zamanı ve miktarı konusunda genel kuruldan yetki alması gereklidir.
Genel kurul tarafından karar verilmesi gerekmektedir. Genel kurul kararı olmadan ortaklardan para toplanması yetki tecavüzüdür.
Ortaklar, taahhüt ve tediye ettikleri ortaklık payı bedelleri dışında, kooperatif amaçlarının gerçekleşmesini sağlamak üzere genel kurulca kararlaştırılacak miktarlardaki, arsa, altyapı, inşaat ve benzeri gider taksitlerini ödemek zorundadırlar.
Hemen divan başkanı tarafından toplantı durdurulmalı ve oy sayım memurları tarafından salon saydırılmalıdır. Toplantı nisabı 1/4'ün altına düşmüş ise tutanak altına alınarak toplantı tehir edilir.
Kalan maddelerin görüşülmesi gereklidir. Tekrar divan heyeti oluşturularak kalan maddelerin görüşülmesi sağlanacaktır. Görüşülen ve karara bağlanan maddeler tekrar görüşülmez
16.06.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.