Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com
Remote Çalışanların Vergisel Yükümlülükleri Nelerdir?
Remote-uzaktan yurtdışı bir firmaya yazılım-tasarım-mühendislik-veri analizi vb. hizmetler vermeniz halinde, bordrolu çalışmanız durumunda size sunulan imkanlara göre önemli avantajlar sağlayabiliyorsunuz.
- Döviz cinsinden gelir elde etme imkânı,
- Sağlanan ve artırılan vergi avantajları nedeni ile düşük vergi yükü,
- İş değişikliği söz konusu olduğunda ihbar süresi gibi zorunluluklar olmaması,
- İngiltere, Amerika gibi ülkelere çalışıyorsanız zaman zaman söz konusu olan share option imkânı
gibi kriterler son yıllarda remote olarak yurtdışına çalışmayı oldukça popüler hale getirdi.
1-Remote Çalışanların Vergisel Yükümlülükleri Nelerdir?
Yurtdışından kazanılan paranın vergilendirilmesi nasıl oluyor?
- Şirket Kurmak Zorunda mıyım? Evet. Remote olarak yurtdışına çalışmaya karar verdiyseniz elde ettiğiniz gelir için şirket kurmanız zorunlu.
- Hangi Tip Şirket Kurmam Gerekli? Remote olarak çalışmanız nedeni ile elde edeceğiniz geliri vergilendirmek için kuracağınız şirketin türü, anonim-limited veya şahıs şirketi olabilir.
- Vergi Avantajını Unutmayın: Yurtdışına remote olarak çalışmadan önce bilmeniz gereken ilk konu; yurtdışına uzaktan-remote olarak verilen bazı hizmetlerde % 80 oranında vergi avantajı-kazanç istisnası olduğu.
- Hangi Hizmetleri Yurtdışına verirsem vergi avantajı var? Remote olarak Türkiye’den yurtdışına yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik, veri analizi, muhasebe hizmetleri, çağrı merkezi vb. hizmetler veriyor iseniz yukarıda bahsedilen %80 oranındaki vergi avantajı (kazanç istisnasından) faydalanabiliyorsunuz. Liste aşağıdaki şekildedir.
Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan
- Mimarlık, mühendislik,
- Tasarım, yazılım,
- Tıbbi raporlama,
- Muhasebe kaydı tutma,
- Çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon,
- Veri saklama, veri işleme ve veri analizi hizmetleri
- Vergi avantajından faydalanabilmek için bilmem gereken başka bir şey var mı? Sözleşmenizin consulting sözleşmesi değil independent contractor sözleşmesi olması gereklidir. Çünkü yurtdışına verilen danışmanlık hizmetleri için %80 kazanç istisnası söz konusu değildir.
- Tahsilat Önemli: Ayrıca yurtdışındaki firmaya düzenlediğiniz faturaların tahsilatının da en geç devam eden sene gelir vergisi beyannamesi verilmesinin son tarihine kadar (mart ayı sonuna) kadar yapmanız gerekmektedir.
3-Remote olarak yurtdışına çalıştığımda elde ettiğim geliri vergilendirmek için yılda tek sefer gelir vergisi beyannamesi versem olmuyor mu?
- Hayır. Elde edilen gelir serbest meslek geliri olması nedeni ile kira veya eurobond geliri gibi vergilendirilmemektedir.
- Vergi mükellefi olup, düzenli olarak beyannamelerinizi vermeniz gereklidir.
4-Yurtdışına çalışırken vergi ödeniyor mu?
- Evet. Yurtdışına remote olarak contractor olarak çalıştığınızda vergi ödenmesi gereklidir.
- Ancak Türkiye’den yurtdışına yazılım, tasarım, mimarlık, mühendislik, veri analizi, muhasebe hizmetleri, çağrı merkezi vb. hizmetler veriyor tabii olduğunuz vergi oranı yurtiçine çalışan kişilerin neredeyse 1/5’idir.
5- Yurtdışına Uzaktan Çalışırken Ne Kadar Vergi Öderim?
- Vergi hesaplamasında dikkate alınacak birçok kriter bulunmaktadır. Firmanın türü veya genç girişimci olup, olunmadığı gibi detaylar mevcut olmak ile beraber örnek bir hesaplama şu şekilde yapılabilir.
Ayda 2000 USD Kazanan Genç Girişimci bir kişi için hesaplama yaparsak;
- Şahıs firması kurulduğu takdirde; Genç Girişimcilik kazanç istisnası sayesinde ilk 230.000 TL için gelir vergisi ödenmiyor.
- Neredeyse 4 aylık gelir için gelir vergisi ödenmiyor.
- Aylık 2000 USD, kuru 30 olarak düşünürsek aylık 60.000 TL oluyor. Yılda 720.000 TL oluyor.
- Gelir vergisi 23.400 TL ödenmesi gerekiyor. (%80 kazanç istisnası kapsamında-hiç gider olmadığı varsayımı altında) 23.400/720.000=0,03 (Ödenecek Vergi/Toplam Gelir)
Bu oran son derece düşük ve bugün digital nomad vizesi öneren birçok ülkede bu kadar düşük bir oran bulunmuyor.
6- Türkiye’den yurtdışına uzaktan daha çok hangi alanlarda çalışılıyor?
- Yazılım, mühendislik, agile çevik yönetim danışmanlığı
- Tasarım, mimarlık, siber güvenlik, sistem yönetimi
- Veri analizi, Sap-Fi/Hana
- Data entry alanında daha çok ek gelir sağlamak amacı ile çalışılıyor.
- Dijital pazarlama, Talent Acquisition veya Recruitment Specialist, HR Business Partner
- Son dönemde tıbbi raporlama alanında yurtdışına uzaktan çalışan doktor sayısında da artış gözlemlemekteyim.
Yukarıdaki alanlar dışında çalışan ama yabancı dil bilen birçok kişi de uzaktan yurtdışı bir firmaya çalışmayı hedefliyor ve bu yeterliliğe sahip olmak için gerekli akreditasyonları almak üzere online kurslara katılıyorlar.
7- Yurtdışındaki firmanın personeli olunca vergi ödenir mi?
- Yurtdışına uzaktan çalışan kişilerde süreç genelde docu-sign, deel veya benzer platformlar üzerinden independent contractor yani bağımsız geliştirici sözleşmesi imzalanması ile başlamaktadır.
- Bu sözleşmede vergi yükümlülüklerinin tamamen hizmeti sağlayan tarafa ait olduğu da açıkça yazmaktadır.
- Genelde bu noktada yapılan hata, tek bir firmaya çalışıldığı için Gelir Vergisi 23/14 istisna uygulanılabileceği zannedilmesidir ancak hali hazırda yurtdışına çalışan neredeyse herkes employee contract değil independent contractor sözleşmesi imzalayarak çalışmaktadır.
- Hizmeti alan taraf zaten hizmet alım sözleşmesinde “bu sözleşme işçi-işveren ilişkisi doğurmaz ve vergisel bütün yükümlülükler hizmeti verene aittir” maddelerini koymaktadır.
- Vergi incelemelerinde firmaya hizmet satan değil, personel olunduğunu kanıtlayan apostilli belgeler istenebilmektedir. Bu noktada, sonradan vergisel risk oluşmaması için yurtdışından gelir elde edilmeye başlamadan veya hesaba para gelmeden şirketin kurulması gerekmektedir.
8-Yurtdışına remote çalışma durumunda söz konusu vergi avantajından faydalanılması için şirket türü önemli midir?
- Hayır şirket türü önem arz etmemektedir.
- Şahıs işletmesi veya limited/anonim şirket kurulması kazanç istisnasından faydalanılması noktasında fark arz etmemektedir.
9-Genç girişimcilere sağlanan vergi istisnası ile yurtdışına verilen bazı hizmetlere sağlanan % 80 vergi istisnası beraber uygulanır mı?
- Evet uygulanabilmektedir.
- Hem genç girişimcilere sağlanan vergi istisnası hem de yurtdışına verilen hizmetlere sağlanan % 80 vergi indirimi beraber uygulanabilir.
10-Upwork, Toptal, Crossover, Fiverr, Guru, Lionbridge, Arcbazar, gibi aracı platformlar üzerinden yurtdışı bir firmaya hizmet verilmesi durumunda yukarıdaki maddede yer alan vergi istisnası uygulanır mı?
- Evet uygulanır.
- Özünde verilen hizmet yukarıda yazılı hizmetlerden ise ve faydalanma yurt dışında ise aracı bir platform üzerinden çalışılması kazanç istisnasının uygulanmasına engel değildir.
11- Yurtdışına remote olarak çalışan kişilerin beyannamesinde genelde hangi hata yapılıyor?
Yurtdışına remote olarak çalışan kişilerin gelir vergisi beyannamesinde hata yapıldığı takdirde vergi dairelerinden aşağıdaki ifadeleri içeren yazı gelebiliyor.
- Beyannamenizde yararlanılan “Türkiye’den Yurt Dışı Mukimi Kişi Ve Kurumlara Verilen Hizmetlerden Sağlanan Kazanç İndirimi” ne ilişkin olarak yapılan analiz çalışması neticesinde;
- Kanun metninde yer verilen indirim tutarını hasılattan varsa gider ve maliyetlerini düştükten sonra kalan kazanç tutarına uygulaması gerekirken
- Doğrudan hasılata uygulamak suretiyle verginin ziyaa uğratılmış olabileceği değerlendirilmiştir.
Yazıda özetle; siz gelirden gideri düştükten sonra bu vergi avantajını uygulayacak iken gitmiş geliri ikiye bölmüş (% 50 vergi avantajı zamanı) sonrasında da bulduğunuz tutardan bütün gideri düşmüşsünüz.
Sayılar üzerinden ifade edersem
- 100 USD gelir var 10 USD gideriniz var. 90 USD bölü 2 yapmanız ve 45 bulmanız lazımdı
- Önce geliri ikiye bölüp sonra gideri düşmemeniz gerekiyor. 100/2–10= 40 olacak şekilde beyannamenin hazırlanmaması gereklidir.
Saygılarımla
11.03.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.