YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Davos 2022'den Akılda Kalan 4 Konu

Davos’ta Öne Çıkanlar

Dünyanın ortak gündeminin hangi konular olduğunu anlamak ve aynı zamanda farklı bir vizyon kazanmak açısından son derece bilgi verici oturumların gerçekleştiği Davos toplantısı aşağıdaki konuların gölgesinde toplandı; 

  • Avrupa’nın ortasındaki savaş, 
  • Liderin maalesef biz olduğumuz birçok ülkedeki rekor düzeyde yüksek enflasyon, 
  • Tedarik zinciri aksamaları, 
  • Büyük istifa dalgası, 
  • Net zero hedefleri 
  • Çin’de devam eden pandemi kısıtlamaları 

1-Küreselleşmenin sonu mu ? Offshoring’den Friendshoring’e geçiş

Davos’ta en fazla katılımın sağlandığı oturum küreselleşmenin sonumu oturumu oldu. 

Oturumdaki ana konu; değişken jeopolitik senaryolar, pandemi ve aksayan tedarik zincirleri göz önüne alındığında, ABD ve müttefiklerinin, ticareti güvenilir uluslardan oluşan bir çevreyle sınırlayan yeni bir tür küresel ticaret düzeni oluşturmak istemesi ile ilgili adımlar oldu. 

Yeni küreselleşme sürecinde müttefik olan ülkeler ile ticaretin kuvvetlendiği, bazı ülkelerin dışarıda bırakıldığı, ülkelerin çoğunun tarafını seçmek zorunda kalacağı, tedarik zincirlerinde istikrarlı politika, istikrarlı dış siyaset, istikrarlı yönetim üreten ülkelerin daha ön plana çıkacağına ilişkin genel bir kanı mevcut.

2-Gıda ve enerji krizleri

Gıda ve enerji güvenliği ile Ukrayna’daki savaşla bağlantılı iki kriz de Davos gündeminin üst sıralarında yer aldı. Ukrayna’yı dünyanın ekmek sepeti olarak tanımlayan bazı yetkililer Odessa limanına ulaşılamaması nedeni ile yaşanacak buğday, gıda krizinin önemi ile ilgili bazı örnekler de verdi. 

Dünyanın en az gelişmiş ekonomilerinin tümünün yıllık tüketimine eşdeğer olan yaklaşık 25 milyon ton mısır ve buğday, Ukrayna’da Rusya’nın işgali nedeni ile mahsur kaldı.

Rusya ve Ukrayna, dünya ticareti yapılan buğdayın %28'ini, arpanın %29'unu, mısırın %15'ini ve Ayçiçek yağının %75'ini sağlıyor. Rusya ve Ukrayna, Lübnan ve Tunus tarafından ithal edilen tahılların yaklaşık yarısına katkıda bulunuyor; Libya ve Mısır için bu rakam üçte iki.

Ukrayna’nın gıda ihracatı 400 milyon insanı besleyecek tedarik sağlıyor.

3-Enflasyon mu Resesyon mu?

Küresel tedarik zinciri aksaması, tam anlamı ile daraltıcı olamayan para politikaları, talebin arzı aşması ve gelişen enerji, gıda ve emtia krizi, enflasyonu on yıllardır en yüksek seviyelerine çeken faktörler arasında yer alıyor.

Peki ekonomiyi soğutmadan enflasyonu durdurmak mümkün mü? Davos’ta en çok dikkat çeken oturumlardan biri de enflasyonun nereye kadar devam edeceği ile ilgili oldu. Görünen her ne kadar merkez bankaları faiz arttırmaya başlasa da kısa vadede bunun mümkün olmadığı

4-Gerçekten Büyük İstifa Dalgası Yaşanıyor mu?

Teknoloji sektörü ve üst düzey pozisyonlar dışında aslında büyük istifa dalgası diye bir dalganın olmadığı rakamlarla açıklanırken uzaktan çalışmaya soğuk bakan işverenlerin kısa orta vadede yetenekli çalışanlarını kaybedecekleri konusunda mutabık kalındı.

31.05.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM