Kamuoyunda Eko Turizm Kooperatifi veya Ekolojik Turizm kooperatifi olarak adlandırılan kooperatifler ile ilgili art niyetli olarak veya eksik bilgi sahibi olunması nedeni ile mağduriyet yaratacak durumların söz konusu olmaması amacı ile özellikle Turizm Geliştirme kooperatifi kurularak turizm imarlı arsa alınarak ferdileşmeye konu edilebileceği gibi bir yanılgı olması nedeni ile bu konuya dikkat çekmenin önem arz ettiğini düşünmekteyim.
Turizm emsali kullanılarak yapılaşan binaların konut amaçlı binalara dönüştürülmesi ve satışa çıkması, turizm yapılarının ayrı ayrı bağımsız bölüm olarak gösterilerek kat irtifakına konu edilmesi ve üçüncü şahıslara satışı mümkün değildir.
Ekolojik turizm kooperatifleri adı altında rant amaçlı konut projeleri neden ve nasıl artıyor? Köylülerden alınan arsalar eko-turizm imar plan onayı sonrası hisse değişimine konu edilerek amacından saptırılıyor mu?
Hayır. Ana sözleşmesi ekolojik turizm kooperatifi olarak hazırlanmış bir kooperatif türü bulunmamaktadır. Mevcutta kurulmuş kooperatifler “S.S. Turizm Geliştirme kooperatifi” olarak kurulmaktadır.
Turizm Geliştirme kooperatifi kurmak için Ticaret Bakanlığından izin alınması gerekmektedir. Turizm Geliştirme Kooperatiflerinin kuruluş izni bakanlıktan değil, il müdürlüklerinden alınmaktadır.
Kooperatifin amacı, doğal, tarihi arkeolojik ve kültürel turizm değerleri ile diğer turizm potansiyelinin gelişmesine yardımcı olmak ve ortaklarının turizm ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Hayır. Turizm geliştirme kooperatifleri ferdileşme işlemi yaparak ortaklarına konut/yazlık veya işyeri tahsisi yapamaz.
Sadece kooperatifte ortaklık hakkınız mevcut olur.
Evet yapabilir. Ancak yönetim kurulu değil genel kurul kararı gereklidir.
Kooperatifin amacına uygun tesisler ile gayrimenkul alımında ve satımında takip edilecek usul ve esaslar ile alınacak tesis ve gayrimenkulün niteliğini, yerini ve azami fiyatını, satılacak tesis veya gayrimenkulün asgari fiyatını belirlemek,
Evet kar dağıtımı yapabilir.
Turizm Geliştirme kooperatifleri ana sözleşmelerinin 64.maddesine göre Müspet gelir- gider farkının %15'i yedek akçe olarak ayrıldıktan sonra, genel kurul, geri kalan miktarın, ortaklarla muamelelerden doğan kısmının ilgili ortaklara muameleleri oranında risturn olarak; ortak dışı işlemlerden doğan kısmının ise ortakların sermaye payları ile orantılı olarak dağıtılmasına karar verebileceği gibi yedek akçe, özel fon, ortaklar ve personel için yardım fonu arasında da bölüştürebilir.
Saygılarımla
18.04.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.