YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



4 Maddede İnsan Kaynağımızı Daha Fazla Kaybetmemek İçin Acil Eylem Planı

Bilindiği üzere Türk lirasının değerinin yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybetmesi birçok farklı sektörde farklı sonuçlara neden oluyor. Volatilite beraberinde Türk lirasından da maalesef kaçışı getiriyor. 

32 sayılı karara istinaden dövizle sözleşme yasağı olsa dahi piyasanın fiilen dövize döndüğünü görmemek mümkün değil. Taşınmaz kiralamasında da döviz yasağı söz konusu olması ve kira artışlarında uygulanacak azami oranının ise Kasım ayı enflasyonuna göre %17,71 çıkması konut sahiplerini kiraya vermem boş tutarım noktasına bile zaman zaman getiriyor.

Ancak bana göre asıl endişe etmemiz gereken konu; Türk lirasının değer kaybı ile beraber ülkemizin katma değer yaratan, eğitimli bordrolu çalışanlarını teker teker değil 10'ar 10’ar, 100'er 100'er kaybetmemiz. 

Teknopark içinde mükellefi olan meslektaşlarım beni doğrulayacaktır, son birkaç ay içinde o kadar fazla mühendis, tasarımcı, veri analisti, ürün müdürü gibi nitelikli personellerin yeter ki döviz cinsinden gelir elde edelim, her gün maaşımız erimesin diyerek yabancı şirketlere uzaktan çalışmaya veya ülke değiştirmeye başladı ki artık bu kanayan yarayı bir noktada durdurmak için birilerinin bir şeyler yapması gerektiğini düşündüğüm için bu yazıyı yazmak istedim.

Bir şirket açısından yetişmiş insan kaynağını kaybetmek son derece önemliyken ülke açısından kaybetmenin ise maalesef kısa orta vadede sonuçlarının toplumsal refahın aynı düzeyde tutulabilmesi noktasında olumlu olması mümkün değil.

Peki Ne Yapmalı?

1-Bazı sektörlerde ve Bazı Bölgelerde Döviz Cinsinden Ücret Ödemelerine Tekrar İzin verilmesi konusu

Bugün işinden ayrılarak yurtdışına çalışan birçok kişinin temel motivasyonu döviz cinsinden gelir elde ederek her gün ücretinin erimeyecek olması düşüncesi.

Özellikle savunma sanayi, finans teknoloji, sağlık teknolojileri gibi stratejik alanlarda veya teknoparklarda, serbest bölgelerde olduğu gibi döviz cinsinden ücret ödenebilmesi ile ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.

Ancak suiistimallere neden olmamak için teknoparklarda yer alacak firmaların seçiminde daha özenli davranılarak ticari çıktı yaratabilecek, katma değerli ürün veya hizmet üretebilecek firmalara öncelik verilmesi de bu noktada önem arz etmektedir.

2-Asgari ücretliler ile belli meslek kodlarında çalışan nitelikli personelin ücretlerindeki gelir vergisi yükünün azaltılması

Yunanistan’ın ekonomik kriz zamanında yaşadığı beyin göçünü tersine çevirmek ve uzman kişileri tekrar ülkeye çekmek için Yunanistan’da yaşamayan ve orada vergi mükellefi olmayan kişiler eğer Yunanistan’a geri döner ve vergi mükellefi olurlarsa 7 Yıl boyunca elde ettikleri gelirin yarısının vergisini almamayı ve eğer Yunanistan’da bir firma yabancı ülkede çalışan bir uzman/profesyoneli işe alırsa da onun içinde bu vergi avantajının geçerli olmasını planlıyor.

Benzer bir uygulama bizim ülkemizde de yapıldığı takdirde üniversite hocasından, kariyerinde belli noktaya gelmiş profesyonelin Türkiye’ye geri dönmesi sağlanabilmesi ve mevcut kişilerin kaybedilmemesi mümkün olabilir.

3-Teknoparklarda Uzaktan Çalışma ile ilgili oranın hızlıca artırılması

Hepimizin bildiği üzere pandemi sonrası çalışma hayatı bir daha geriye dönmeyecek şekilde değişti. 2022 yılının en önemli gündem maddelerinden biri de “iş hayatının geleceği” olacak. Yakın zamanda Portekiz hükümeti tarafından alınan işverenlerin çalışanlarıyla mesai saatleri dışında iletişim kurması yasağı ve 8 yaşından küçük çocuğu olan ebeveynlerin ise istedikleri sürece evden çalışabilecekleri düzenlemesi bu duruma güzel bir örnek.

İşte tam da bu noktada herhangi bir nedenler personelini ofise çağıran şirketlerin bir adım geride kalacağını öngörmek zor değil.

Bu nedenle teknoparklarda uzaktan çalışma oranı %50’den %75 çıkarılacağına ilişkin düzenlemenin yeterli olmasa da hızlandırılarak aralık ayı içinde resmileştirilmesi de uzaktan çalışma imkânının sunulması tercih noktasında bir avantaj sağlayabilir.

4-Personele Sağlanan Hisse Alım Hakkının Yasal Düzenlemesi Netleştirilmesi

Personele sağlanan hisse senedi opsiyonları ile ilgili Gelir vergisi kanununda düzenleme yapılarak elden çıkarılmadığı sürece gelir vergisi istisnası kapsamına alınması da uygun olacaktır.

Saygılarımla

06.12.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM