Bilindiği üzere belli şartları taşıyan 29 yaş altı kişiler için sağlanan genç girişimci avantajları söz konusu. İş hayatının başında 12 ay için bağkur primi ödememe imkanı önemli bir imkan.
Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen güncel bir özelge söz konusu;
Özelgede “193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 inci maddesine göre “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnasından” yararlanıldığı ve söz konusu istisnadan dolayı alınan bir yıllık bağ-kur destek tutarlarının gelir olarak kaydedip kaydetmeyeceği sorulmuş.
Cevap olarak ise “genç girişimcilerde kazanç istisnasından dolayı alınan bağ-kur destek tutarlarının ticari kazancın tespitinde gelir olarak dikkate alınması ve söz konusu tutarların “602-Diğer Gelirler” hesabında izlenmesi gerekmektedir” denilmiş.
Sonuç olarak; bu tutar gelir olarak dikkate alındığında enflasyon karşısında ezilen 75.000 TL tutarındaki kazanç istisnası daha da azalmaktadır. Bu tutarın gelirden istisna edilmesine ilişkin düzenlemeye ihtiyaç vardır.
Bilindiği üzere ülkemizde her 4 üniversite mezunundan biri işsiz. Bir çok genç arkadaşımız istihdam olanakları kısıtlı olduğu için internet üzerindeki çeşitli platformlar üzerinden kendileri için hem maddi hem de psikolojik olarak zor bir dönemden geçerken belki de şanslarını denemek için girişimcilik macerasına atılıyorlar.
Bu macerada çeşitli masraflara katlanıyorlar. Bu masraflar içinde döviz cinsinden olan masraflar da var. Teknolojik araç gereç giderlerinin maliyeti de çoğunlukla döviz cinsinden belirleniyor.
Genç girişimci belgesi satış yapan kuruma sunulur ve istisna satış yapılabilir. OSB’lerde Teknopark firmalarında, Yapı Kooperatiflerinde benzer istisnayı uyguladığımız gibi genç girişimciler için de bu istisna uygulanabilir.
Sonuç olarak; gençlere yönelik vergi avantajları, onları ülkede kalmaya ve ekonomiye katkıda bulunmaya motive etmenin önemli bir yolu. Bu yolu daha etkin ve ihtiyaca yönelik kullanmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum.
Internet ve Cep Telefonunda ÖTV demişken Gustave Le bon’un Kitlelerin Psikolojisi isimli kitabındaki vergiler ile ilgili bölümünü yazının sonuna ekledim. Aynı zamanda kitlelerin vergi bilinci anlamında bir örnek sunmak amacı ile ÖTV artışı ile ilgili bir Telekomunikasyon kurumunun yazısını paylaşmak istiyorum.
Ürün ve hizmetlerimizin fiyatları, %7,5 ÖİV (Özel İletişim Vergisi) oranına göre belirlenmiştir. 29.01.2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan karar gereği ÖİV oranı %10 olarak güncellenmiş olup bu değişikliğin ürün ve hizmetlerimizin fiyatlarına yansıtılmasına ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir.
Devletler yeni bir vergi koymak istiyorsa, teorik olarak en adilini mi seçmelidir ?
Kesinlikle Hayır.
En adaletsizi, eğer daha az göze çarpıyor ve görünüşte çok ağır yük getirmiyorsa, kitleler için en iyisidir.
Böylece dolaylı bir vergi, ölçüsüz dahi olsa, kitle tarafından her zaman kabul görecektir.
Tüketim ürünlerinden gündelik olarak kuruş bazında alınan vergi, kitlenin alışkanlıklarına zarar vermez ve onları fazla rahatsız etmez…
Saygılarımla
13.09.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.