Zaman zaman bazı site yönetimleri tarafından kat maliklerine duyuru yapılarak “sitemizin yetkili emlak firması şu firmadır. Kiralama ve satış işlemleri ile ilgili belirtilen firma ile iletişime geçmeniz gereklidir” şeklinde bildirimler yapılmaktadır.
Genelde bu duyurudan önce site yönetimleri ile emlak firmaları arasında ya toplu bir bedel veya her satış veya kiralama sonrası belli bir bedel site yönetimine ödenmesi şeklinde anlaşmalar yapılabilmektedir.
Ancak yukarıda bahsedilen şekilde yapılan duyurular tamamen mesnetsiz ve hukuki dayanaktan yoksundur. Gayrimenkul sahiplerinin diledikleri emlak firması ile çalışmaları mülkiyet haklarının gereğidir. Bu hak herhangi bir nedenle kısıtlanamaz.
Uygulamada site yönetim kurulları tarafından diğer emlak firmalarına bazı caydırıcı uygulamalar yapıldığı, güvenlik personeli tarafından siteye sokulmadığı, noterden vekaletname istendiği görülmektedir. Bu noktada kat malikleri ile site yönetimleri karşı karşıya gelebilmektedir.
Site yönetimi siteye ek gelir sağlama amacındayken tam tersi şekilde Borçlar Kanununun 110. maddesine göre üçüncü kişinin fiilini herhangi bir yetki almadan taahhüt etmesi ilerleyen dönemlerde sözde yetkili emlak firmasının yeterince kiralama veya satış yapamaması nedeni ile uğradığı zararı tazmin etmesine yol açabilecektir.
Yani Dimyata Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olunması söz konusu olabilir.
Kat malikleri toplantısında bu şekilde bir karar alınması mümkün değildir. Toplantı kat maliklerinin kendi gayrimenkullerinin tasarrufu ile ilgili bağlayıcı karar alamaz. Karar yok hükmündedir.
Büyük inşaat firmaları konutları maliklere teslim ederken site içinde henüz satmadıkları daireler de olduğu için farklı emlak firmalarının siteye girmesine ve fiyat dengesini bozmalarını istememektedir. Bu nedenle de konut teslimi sırasında sizlerden konutumu ancak …firması aracı ile kiralayabileceğinize dair taahhütname imzalamanızı isteyebilirler.
Bu taahhütnameyi imzalanmaması konutunuzu teslim almanıza engel değildir. Ancak uygulamada özellikle yeni bitmiş inşaatlarda sitenin marka değerinin kaybedilmemesi amacı ile ilk etapta bu yola başvurulmaktadır.
Bilindiği üzere bağış işlemi herhangi bir karşılık olmadan yapılan bir işlem olup, bu noktada emlak firmasının ödediği bu bedel karşılıksız değil site içinde iş yapmak amacı iledir. Bu nedenle bağış olarak kabul edilmez ve vergiye tabidir.
Sonuç olarak; bir işlemin genel olarak kabul görmesi veya yıllardır sorgulanmadan uygulanması doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Eğer sizin de sitenizde benzer uygulamalar var ise site yöneticilerinizin hukuki yönden bir yaptırıma uğramaması için gerekli uyarıları yapmanızı öneririm.
Saygılarımla
02.09.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.