Aşağıdaki yazının neredeyse tamamını bir yapay zeka programı aracılığı ile yazdırdım. Sadece anlam düşüklüğü olacağı bazı yerlerde ufak düzeltmeler yaptım. İngilizce yazdırılacak bir makalede bu düzeltmelere bile gerek olmayacağını düşünüyorum.
Açıkçası bu yazıyı yazma/yazdırma ve paylaşma sebebim mesleğimizin ve bir çok mesleğin kısa belki orta vadede yerini veya bir kısmını (katma değer yaratmayan tekrarlayan kısımlarını) bu tip programlara bırakabileceği olasılığının ne kadar yakınımızda olduğuna dikkat çekmek ve aynı zamanda da şu soruları sormak; bu yazının yapay zeka tarafından yazıldığını belirtmesem yazının insan eli ile yazılmadığını fark edilebilir miydi veya bu şekilde yazdırılmış bir yazı olduğunu belirtmemek sizce etik bir davranış mı ? Son olarak da yazanın insan olmaması makaleyi okuma isteğini azaltan bir etken mi ?
******
Finansal Okuryazarlık Nedir?
Finansal okuryazarlık, bilinçli ekonomik kararlar verme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Finansal okuryazarlığı gelişmemiş olan bireylerin borçlu olma olasılıkları daha yüksek olup, bireylere finansal eğitim ve kişisel finans yönetimi için kendilerini geliştirme fırsatları sunulması önem arz etmektedir.
Finansal okuryazarlık;
Düşük finansal okuryazarlık seviyeleri ile daha yüksek borç seviyeleri arasında güçlü bir ilişki olup sorumlu bir şekilde bütçenin nasıl yapılacağından ve nasıl tasarruf edileceğine, emeklilik planlamasına kadar, insanları mali durumları konusunda eğitilmesine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Finansal Okuryazarlık Oranı Nasıl Artırılır?
Finansal okuryazarlık okullarda öğretilmeli ve öncelikle genç ve çocuklara yönelik olmalıdır.
Finansal okuryazarlığı artırmanın birçok yolu vardır. Örneğin, çocukları paranın önemi konusunda eğiterek, büyüdükçe hayatlarında onlara her zaman fayda sağlayacak temel beceriler geliştirmelerine yardımcı olmak mümkün olabilecektir.
Eğitim kurumları, öğrencilere daha fazla finansal okuryazarlık kursu/dersi sunmalı ve bu kurslar öğrencilere yalnızca kişisel finans hakkında bilgi vermekle kalmayıp, aynı zamanda bütçelerini ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yönetmelerine yardımcı olacak gerekli araçları ve rehberliği de sunmalıdır.
Finansal okuryazarlığın artırılması için web seminerleri, ekstra destek isteyenler veya diğer kaynaklara erişimi olmayanlar için de bir seçenektir.
Bu web seminerlerinin, bireylere, ücretsiz olarak mali durumlarını doğru bir şekilde nasıl yönetebilecekleri konusunda temel bilgiler ve kişiselleştirilmiş tavsiyeler sağlaması da mümkün olabilecektir.
Türkiye’de Finansal Okuryazarlık Seviyesi Nedir?
Türkiye’de finansal okuryazarlık düzeyi düşüktür. Bunun nedeni okullarda ekonomi eğitiminin olmaması ve medyada konuyla ilgili bilgi eksikliğidir.
Ebeveynler Çocuklarına Finansal Okuryazarlığı Nasıl Öğretir?
Finansal okuryazarlık her çocuk için önemlidir. Çocuklar paranın değerini ve önemini ne kadar erken yaşta anlarlarsa, gelecekte kişisel finans yönetimi süreçleri onlar için daha kolay olur.
Çocukların paradan sorumlu olmayı ve parayı harcamamayı öğrenmeleri zor olabilir, bu nedenle ebeveynlerin onlara bu yetkinlikleri öğretmede aktif rol alması gerekir.
Ebeveynlerin bunu yapabilmelerinin bir yolu, bir aile bütçesi oluşturmak ve hem çocukların hem de ebeveynlerinin izlemeyi taahhüt ettiği bir plan oluşturmaktır.
*********
Saygılarımla
24.08.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.