YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



% 15 Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Oranı ile Amaçlanan Ne?

Şirketlerin Vergilerini Müşterilerinin Olduğu Ülkelerde Ödemeye Başlaması mümkün mü ?

Çok uluslu şirketleri vergilemek tek başına bir devletin altından kalkabileceği bir konu değil, beraber hareket edilmesi ve eylem birliği şart. Bu nedenle de G7 olarak bilinen Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan ülkelerin Maliye Bakanları tarafından Londra’da gerçekleşen toplantıda Facebook, Amazon, Google başta olmak üzere çok uluslu teknoloji devlerini tedirgin edebilmesi muhtemel iki karar çıktı. 

Uzun zamandır talep edilen bu konu ile ilgili bu dönem somut adımlar atılabilmesinin nedeni şüphesiz ki pandemi destekleri nedeni ile yapılan harcamaların artması da olabilir.

Toplantıdan çıkan kararlar;

1- “%15 Küresel Asgari Kurumlar Vergisi” Kararı

2-Karın Müşterinin Olduğu Ülkede Vergilendirilmesi

Alınan Kararların amacı; şirketlerin artık karlarını en düşük vergili ülkelerde hesap ederek vergi yükümlülüklerinden kaçamamaları ve ayrıca şirketlerin karlarını beyan ettikleri her yerde değil, ürün veya hizmetlerini sattıkları ülkelerde daha fazla vergi ödemelerini sağlamak olarak gözüküyor.

Hali hazırda İrlanda, Macaristan gibi ülkelerde kurumlar vergisi oranı % 15'den daha az, asgari kurumlar vergisi uygulaması söz konusu olduğu takdirde vergi oranı yüzünden bu ülkeler cazibesini yitirebilir. İsrail ve Hindistan gibi ülkeler ise şimdiden bu ülkelerden gelebilecek potansiyel çok uluslu firmaların dikkatini çekmeye çalışıyor.

Uygulama vergi oranı düşük olan ülkelerin kurumlar vergisi oranını artırılması olarak değil eğer bir ülkede uygulanan kurumlar vergisi oranı % 15 den az ise mukim olduğu ülkede bu oranın % 15 e tamamlanması şeklinde uygulanabilecek. Ancak böyle bir düzenleme söz konusu olursa ilgili ülkelerin de cevap olarak kurumlar vergisi oranlarını asgari orana çekerek fark verginin kendi ülkelerine ödenmesini istemeleri muhtemel.

Bu noktada bizde Türkiye olarak örnek olarak Microsoft, Siemens, Ericsson, Nokia, TATA gibi şirketlerin Ar-ge merkezlerinin olduğu Macaristan gibi ülkelerden geniş iç pazarımız, kaliteli işgücümüz ve ihracat için stratejik konumumuz ile çok uluslu firmaları çekmemizin mümkün olabileceğini umuyorum.

Dijital Hizmet Vergisine Yaptırım Uygulamak için 180 Gün Süre

Mevcut durumda dijital hizmet vergisi uygulayan ülkelere Amerika tarafından yaptırım uygulaması muhtemel küresel asgari kurumlar vergisi ve karın müşterinin olduğu ülkede vergileme düzenlemeleri nedeni ile 180 gün askıya alındı.

Türkiye, İtalya, Hindistan, Avusturya, İspanya ve İngiltere dijital hizmet vergilerini hali hazırda uygulayan ülkeler. 

Bu ülkeler arasında İspanya ve İtalya %3 İngiltere % 2 dijital hizmet vergisi uygularken biz Türkiye olarak % 7,5 dijital hizmet vergisi uyguluyoruz. 

Amerika tarafından 180 gün sonra uygulanması planlanan yaptırım bu ülkelerden alınacak ürünlere % 25 ek gümrük vergisi konulması şeklinde düşünülüyor. Türkiye olarak ABD’ye daha çok mücevher, mermer, yaş meyve ve sebze süs bitkileri ihracatı ve otomotiv sektörü yedek parçaları ihraç ediyoruz. Gelişmeler sonrası sektörlerimizin konsantrasyon riski minimuma indirmek için farklı pazarlara da yöneleceklerini tahmin etmek zor değil.

Sonuç olarak; uzun yıllardır ilaç patentleri, yazılımlar ve telif hakları gibi maddi olmayan kaynaklardan elde edilen gelirler kurumlar vergisi düşük olan ülkelerde vergilendirilmesi, şirketlerin kendi ülkelerinde daha yüksek vergi ödemekten kaçınmalarına olanak sağladı. Bakalım bundan sonra aynı durum devam eder mi zaman gösterecek.

Saygılarımla

08.06.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM