YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



İmar Barışı Sadece Yapı Denetim Zorunlu Olacak ise Tekrar Yasalaşmalı

Kamuoyunda yakında yasalaşacak vergi yapılandırması kanunu içine imar barışı düzenlemesinin de eklenmesi yönünde beklentiler mevcut. İmar barışı düzenlemesinden yararlanamayan veya iptal edilenler ile ilgili tekrar bir imkan olması amacı ile bu düzenlemenin gelmesi yönünde istekler olması normal çünkü iptallerin bazılarının haksız olduğu, Google Earth üzerinden yapılan tespitler ile yapıldığı v.b. şeklinde itirazlar mevcut. Tespit uydudan yapıldığı için iç mekanlarda veya kat sayısı ile ilgili yeterli olup, olmayacağı yönünde tereddütler de var.

Hatta İmar barışı sürecinde mevzuatta düzenlenmeyen hususlar nedeniyle davaların kaybedilmesi sonucu bir kısım mahkeme giderlerinin ödendiği Sayıştay raporunda tespit edilmiş. 

İmar Barışı Tekrar Gelmeli mi ? Gelecek ise Nasıl ?

Ancak bilindiği üzere deprem kuşağı içinde olan ülkemizde imar barışı sürecinde gerek 1.aşamada gerek 2.aşamada binanın depreme dayanıklılığı konusunda herhangi bir kontrole gerek bulunmuyor. Yani binanızın imara aykırılık nedeni ile yıkılmaması için yapı kayıt belgesi almak için sadece belli bir miktar ödeme yapmanız yeterli, kat mülkiyeti tapusu almanız için ise;

  • Belediye’den Terk Yazısı (Zemin Tespit Tutanağı)
  • Lihkab sözleşme ve damga vergisi
  • Yönetim Planı
  • DASK
  • İmar barışı 2.aşamanın ödendiğine dair dekont gibi belgelere ihtiyaç duyuluyor.

Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğunda olabilir mi ? Yapı Kayıt Belgesi Alınan Bina Depremde Yıkılırsa Sorumlu Kim ?

Bilindiği üzere Danıştay çok yakın zamanda imar barışı düzenlemesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. İmar barışı düzenlemesi esastan görüşülecek.

Bu gelişmeler ışığında eğer imar barışı düzenlemesi yasalaşacak ise;

  • Mutlaka Çevre Şehircilik Bakanlığı il müdürlükleri arasında uygulama birliği sağlanmalıdır.
  • Kat Mülkiyeti aşamasında değil, yapı kayıt belgesi çıkartılmadan yapı denetim ile ilgili sorumluluklar yerine getirilmesi zorunlu tutulmalıdır.
  • Ve/veya yapı denetim zorunluluğunu yerine getiren bina sahiplerinden 4708 sayılı yapı denetim kanununun 5.maddesine geçici bir paragraf eklenerek imar barışı ödemeleri “indirimli” tahsil edilmelidir. Bu sayede depreme uygun olmayan ne kadar binaya izin verildiği de ortaya çıkacak veya riskli yapılar tespit edilebilecektir.

Gerekirse kentsel dönüşüm için ek emsal artışı tekrar gündeme getirilmeli, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği güncellenmeli ve ve riskli yapı stoğunu yasallaştırılmak yerine bir an önce tespit edilerek dönüşüme sokulması gerektiğini düşünmekteyim.

Son olarak 2020 Yılı 24 Ocak Elazığ, 30 Ekim İzmir depremlerinin üzerinden bir sene bile geçmedi, depremin bizim ülkemizin gerçeği olduğunu hiçbir zaman unutmamız ve sorumluluğu vatandaşa yüklemememiz gerekiyor.

Saygılarımla

01.06.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM