Bilindiği üzere İçişleri Bakanlığı’nın E-89780865–153 Sayı 26.04.2021 Tarihli Genelgesinin 5. Maddesinde Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetilen site yönetim kurullarına ek bir sorumluluk verilmiştir.
Madde metni tam olarak aşağıdaki şekildedir.
Tam gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması tedbirinin konut sitelerinde de uygulanmasını temin etmek amacı ile site yönetimlerine de sorumluluk verilecek, site içinde izinsiz şekilde dışarı çıkan kişilerin (özellikle ve çoçukların ve gençlerin) ikametlerine dönmeleri konusunda uyarılmaları sağlanacaktır.
Site ve kooperatif ortak alanları eğer ferdileşme tamamlanmış ise elbirliği halinde mülkiyet şeklinde tapu sicil tüzüğüne tescil edildiği için özel mülkiyettir. O yüzden de özel mülkiyete ait yerlere kısıtlama getirilebilir mi tartışmalı olduğu için site ortak alanlarında salgının başından beri kalabalık gruplar halinde toplanmaların söz konusu olması salgın riskini arttırdığı bilinmektedir.
Özellikle ortak alanı küçük ve çok fazla daire olan toplu yapılarda salgının yayılma hızı endişe verici boyutlara geldiğine şüphe bulunmamaktadır.
Havaların da ısınması ile beraber bütün yıl bilgisayar başından kalkamayan çocuklar ve gençlerimizin ister istemez site ortak alanlarında gruplar halinde vakit geçirmeye başlamaları salgının yayılım hızında artışa yol açmakta, zaten çok fazla kişinin aynı ortak alanları kullandığı toplu yapılarda riski büyütmektedir.
Genelgede yer alan madde salgın riskinin daha fazla olduğu yerleri kontrol altına amacı ile iyi niyetli alınmış bir karar olarak hazırlanmış olsa da uygulaması noktasında çok fazla belirsizlik maalesef mevcuttur.
Genelgede yer alan madde dayanağını kanundan almadığı için yaptırımı olmayan sadece caydırıcı olması planlanan bir düzenleme olarak mütalaa edilmektedir.
Öncelikle site bahçelerinde maskesiz veya maskeli kalabalık gruplar halinde çocuklar ve gençlerin beraber bulunması bulaş riskini arttırmakta olduğuna şüphe bulunmasa da temeli sağlam olmayan ve yorumu kişiden kişiye değişebilecek bu maddenin site ve kooperatiflerde işgüzar yöneticiler veya umursamaz kat malikleri nedeni ile komşuluk ilişkilerinin zedelenmesi de muhtemeldir.
Şöyle ki; yönetici tarafından uyarılan kişiler uyarıya uymadığı takdirde site yönetim kurulu tarafından yapılabilecek tek işlem kolluk kuvvetlerine bilgi verilmesidir.
Bu işlem dışında site yönetim kurulları tarafından ceza kesilmesi mümkün değildir.
Uygulamada zaman zaman site yönetim kurulları tarafından düzenlenen ve bazı yargı kararları ile desteklenen cezalar, site yönetim planında açıkça yer alan ve kat maliklerinin konutu alırken beraberinde kabul ettiği maddelerdir. Burada da uygulanan yaptırımlar ceza olarak değil site yönetim planının taraflar arasında bir sözleşme olduğu ve bu sözleşmeye uyulmaması nedeni ile yaptırım olarak kabul edilmektedir.
Sonuç olarak; toplum sağlığının korunması amacı ile başta kamu kurumları ve yetkilileri olmak üzere hepimize önemli sorumluluklar düşüyor.
Bu sorumlulukları yerine getirirken birilerinin bizi uyarmasına gerek kalmadan kendi üzerimize düşeni yaparak bu zor günleri hep beraber atlatacağımızı umuyorum.
Saygılarımla
28.04.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.