YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Yapı Kooperatiflerinde Yönetim Planını Tapuya Kim Tescil Eder?

Bilindiği üzere 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 12. maddesine göre önce kat irtifakı kurulurken yönetim planının tapuya tescili zorunludur. Kat irtifakı kurulurken verilen yönetim planının bazı hükümleri arsa payları v.b. değiştirilmeden projeye aykırı olmayacak şekilde kat mülkiyeti kurulurken değiştirilebilir ve farklı hususlar eklenebilir.

Kooperatiflerde site yönetim planı tapuya tescil edilirken eğer imar barışı yöntemi ile ferdileşme “gerçekleşmemiş” ise aşağıdaki belge ve bilgiler eklenir.

  • İnşaat ruhsat fotokopisi,
  • Onaylı proje,
  • Yerleşim planı, (konut/işyeri numaralarını belirtir şekilde)
  • Tesis edilen kat irtifak listesi
  • Konutların/işyerlerinin dışında sitede başka hangi yapıların ve tesislerin olduğu,

Kooperatiflerde yönetim planını tapuya kimin tescil edeceği kooperatifin yapılaşma yöntemi ile doğrudan bağlantılıdır. 634 Sayılı kat mülkiyeti kanununun kat irtifakı ve kat mülkiyetinin kurulması başlıklı ikinci bölümün 10.maddesine eklenen bent ile eğer inşaat kat karşılığı yöntemi ile gerçekleşiyor ise tapuya tescil edilecek yönetim planında malik imzası aranmamaktadır. Bu nedenle yüklenicinin kat karşılığı sözleşmeye istinaden tapuya tek başına yönetim planını tescil etme hakkı bulunmaktadır.

Eğer kooperatif inşaatını kat karşılığı yöntem ile “gerçekleştirmemiş” ise site yönetim planını hazırlama ve tapuya tescil etme görevi kooperatif yönetim kuruluna aittir. Kooperatif yönetim kurulu site yönetim planının tapuya tescili veya hazırlanması noktasında bu husus ana sözleşmede genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkiler arasında sayılmadığı için ayrıca genel kuruldan onay almak zorunda değildir. Ancak isterse genel kurula bilgi amaçlı bu hususu sunabilir. 

Arsa sahibi malik tek kooperatif olduğu için ve kanuni yetkilisi de kooperatif yönetimi olduğu için yönetim planını tapuya tescil etmesi noktasında bir tereddüt veya hukuki olmayan bir durum mevcut değildir.

Eğer kooperatif işletme kooperatifi olarak tür değiştirecek ise ve devam eden süreçte sitenin yönetimi işletme kooperatifi olarak gerçekleşecek ise bu husus yönetim planında belirtilmelidir. Ancak eğer kooperatif tasfiye olarak site yönetimi kurulacak ise geçici yönetim kurulu olarak site yönetim planında kooperatif yöneticileri belirlenebilir. 

Kooperatif eli ile yapılaşmış sitelerde yönetim planı hazırlanırken kooperatife ait mülkler bulunup, bulunmadığı ve ortak alanların mahiyeti ve kullanım şekilleri, villa veya konut olarak farklı yapılaşma şekilleri var ise aidatın hesaplanma şekli, tahsisli alanlar, kamera konusu ve diğer bir çok detayın düşünülerek yönetim planının hazırlanması son derece büyük önem arz etmektedir. Yönetim planındaki ifadeler muğlak olmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Ayrıca yönetim planında sitenin ismi kooperatifin isminden farklı olarak belirlenecek ise gerekli kamu kurumlarına da bilgilendirme yapılması unutulmamalıdır.

Sonuç olarak; komşuluk ilişkilerinin bozulmaması, maliklerin birbirleri ile ihtilaflı duruma baştan gelmeyeceği şekilde yönetim planı hazırlandığı takdirde baştan bir çok problem engellenmiş olacaktır.

Saygılarımla

19.04.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM