YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Davos 2021 Geride Kalırken Öne Çıkan 3 Konu Ne Oldu?

Bilindiği üzere dünyanın önde gelen iş insanlarının ve politikacılarının ekonomik görünüm ve küresel politikalar ile ilgili görüşlerini duyabileceğiniz Davos toplantıları her yıl Ocak Ayının son haftasında yapılıyor. Geçen yıl toplantılar sona erdiğinde açıklanan manifestoda üzerinde durulan paydaş kapitalizmi bu yılda gündem maddeleri arasındaydı. Ancak Covid sonrası ilk Davos toplantısı olma özelliğini taşıyan bu toplantıda son bir yılda yaşanan süreç ile ilgili önemli çıkarımlar ve aksiyon planları da konuşuldu.

Bu yıl online olarak gerçekleşen toplantıda aşağıdaki üç başlık liderlerin ajandasında ön sıralarda yer alıyordu.Aslında Dünyanın ortak gündemi de ne bu başlıklardan anlayabiliyoruz.

1-Tedarik Zincirlerinin Çeşitlendirilmesi ve Güçlendirilmesi

Covid sürecinde tedarik zincirlerinin “biraz bile “aksamasının nasıl krizlere yol açabileceğini tecrübe edilmesinden sonra tedarik zinciri süreçlerinin çeşitlendirilmesi ve güçlendirilmesinin bir zorunluluk olduğu ve ne şekilde güçlendirilmesi gerektiği ile ilgili aksiyon planları görüşüldüğü Davos toplantılarında

  • Brexit sonrası yaşanan aksamalar da örnek gösterilerek Ticaretin kolaylaştırılması için evrak ve bürokratik işlemlerin azaltılmasının gerekliliği
  • Dijital Ticaretin pandemi döneminde ne kadar hayat kurtarıcı olduğu anlaşıldıktan sonra Dijital Ekonomi Ortaklık Antlaşmalarının artırılması gerekliliği
  • Özellikle Gıda ve Tıbbi Malzeme alanındaki yetersizliklerin toplumlarda korkuyu artırdığı bununla beraber ülkelerin korumacı önlemleri artırarak daha kapalı hale geldiği, bunun yerine tam tersi kritik malların üretimi ve stok süreçlerinde daha şeffaf hale gelinmesi gerektiği. TradeTech ismi verilen teknolojik ve finansal alt yapı ile tedarik zincirlerinin daha görünür ve riski yönetebilen hale gelmesi gerektiği 

2-Dijital Bölünme ve Ayrışmanın Önlenmesi

Dünya genelinde Internet erişiminin Covid sürecinde eskisine nazaran çok daha kritik hale geldiği şüphesiz.Çalışabilmemiz için, çocukların eğitim alabilmesi için, gıdaya ulaşım için hızlı ve uygun fiyatlı internet erişimi olması şart. 

Internet erişimi olmaması nedeni ile eğitimde yaşanan eşitsizliğin gelir dağılımındaki eşitsizliği de artıracağı şüphesiz 

Bilindiği üzere dijital bölünme veya ayrışma en basit ifadesi ile teknolojik imkanlara sahip olanlar ile olamayanlar arasındaki gelişmişlik farkı olarak ifade ediliyor. Özellikle covid sonrası internet erişimi olmayan, internet hızı düşük veya pahalı olan toplumlar ile diğer kesimler arasında bu ayrışma büyümekte ve gelir ile fırsat eşitsizliğini büyük ölçüde maalesef artıyor.

İnternet erişimi, Birleşmiş Milletler tarafından 4 Haziran 2011’de “Temel bir insan hakkı” olarak tanımlanmıştır.

Bu noktada Davos toplantılarında ana fikir ; herkesin teknolojinin tüm özelliklerine erişmesini sağlanması ve özellikle eğitim ve yeni beceriler kazanmak için kullanılacak internet erişiminin önündeki tüm engellerin kaldırılması olurken, dijital uçurumun kapatılması, 5G’yi herkes için, her yerde, ücretsiz ve hızlı bir şekilde sunulmasına bağlı olduğunun altı çizildi.

3-Green Deal- Sıfır Emisyon-Gezegenin Geleceği İklim Krizine Çözümde Somut Adımlar

Küresel ısınma sorunu ile ilgili olarak gerçekten bir başarı sağlanması hedefleniyor ise ülkelerin veya şirketlerin tek başlarına değil beraber hareket etmesi zorunluluğu mevcut. 

Küresel ısınmanın 1,5 derece azalması için kömürünün beş kat daha az kullanılması, ağaçlandırmanın beş kat arttırılması ve 22 kat daha hızlı elektrikli araçlara geçmemiz gerekli.

Davos’ta konuşma yapan bir çok lider ile beraber Çin Devlet Başkanı Xi Jinping “Hiçbir küresel sorun tek başına tek bir ülke tarafından çözülemez. Küresel eylem, küresel bir yanıt ve küresel işbirliği içinde olmalıdır” dese de Çin’in Sıfır emisyon için pek de yakın bir tarih olmayan 2060 yılını hedef almış olmaları eleştiri konusu oluyor. 

Karbon üreten fosil yakıtların tüketimine dayalı bir ekonominin yeşil ekonomiye dönüşü nasıl olacak ? Bu dönüşüm yeşil tahvil alımlarının yeterli olmayacağı devletlerin destek olması gerektiği çok net.

Küresel ısınma bir çok kişi için hala kutup ayılarının problemi olarak görülse de tam tersi biz de ülke olarak yakın zamanda ciddi tedbirler almaz isek hem yeşil ekonomi trenini kaçırmış hem de tedarik zincirlerinin dışında kalmış olabiliriz

Görüşmek üzere

05.02.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM