Perakende devi Amazon’un Türkiye’ye girişi devamında ETSY’nin Türk banka hesaplarına direkt ödeme yapmaya başlaması ülkemizde bir çok kişinin mikro ihracata yönlenmesine neden oldu ve olmaya devam ediyor.
Bu noktada kanun yapıcılarda bunun farkına varmış olmalı ki tam nokta atışı bir düzenleme yaparak bu alanda çok önemli bir vergi avantajı sağlayacak düzenlemeyi torba yasanın içine koydular.
İşsizlik oranları Tüik rakamlarına göre azalsa da aslında iş aramayı bırakmış ve kendi başının çaresine bakmaya çalışan bir çok kişi önce Amazon Avrupa’da Aylık 39 Euro ücrete katlanıp, ev faturalarına kadar Amazon sistemine yükleyip satıcı olmayı başarabildikten sonra ürkek adımlarla ufak, tefek numune gibi hava kargo ile ürün göndermeye başlıyorlar.
Sonrasında ise siparişler gelmeye başlayınca Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı ile gönderimlere devam ediyorlar.
Bu şekilde ihracata başlayıp altı, yedi ayda kurun artışı ile beraber çok güzel rakamlara ulaşan arkadaşları görmek mutluluk verici
Ek olarak eğer Amazon Avrupa’da FBA yöntemi ile ihracat yapacaksanız, stoklarınızı tutacağınız ülkede vergi kaydı da açmanız gerekli. İlk sene ücretsiz ama sonra 400 euro oluyor.
Bilindiği üzere Mikro ihracat, 300kg ve 15000 € limitine kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışı edilen bedelli ihracata deniliyor. PTT, Fedex, Ups, DHL gibi kurumlardan hizmet alabiliyorsunuz. İhracatçı birliğine de üye olmanıza gerek bulunmuyor.
Torba Yasa ile Tam mükellef gerçek kişilerin, Gümrük Kanunu kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerce düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın yüzde 50'sine beyannamede bildirilen gelirlerden indirim uygulanacak.
Eğer bir şahıs firmanız var ise
400.000 liraya kadar ihracat tutarına kadar personel çalıştırmadan bu vergi avantajından faydalanabilirsiniz. Bu tutardan fazla gelir elde ederseniz aşağıda yazılı personel sayılarını çalıştırmanız gerekli.
Genç girişimci bir kişinin ilk yıl her ay 33.000 TL satış yapmış olduğunu ve maliyetinin de 16.500 TL olduğunu farz edersek 2020 yılının gelir vergisi oranlarına göre sadece 12.075 TL gelir vergisi ödemesi mümkün olabilecektir.
Düzenlemenin yürürlük tarihi 01.01.2021 dir
Hayır. Genç girişimci gibi 3 sene gibi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Bu tutarlardan fazla ihracat yaparsanız vergi avantajından faydalanmanız mümkün değil.
Sonuç olarak; genç girişimci vergi avantajı ile beraber bu avantajın beraber kullanılması durumunda son derece önemli bir vergi avantajı söz konusu olmaktadır. Umarım daha fazla bu vergi avantajı sayesinde ihracata adım atar.
Saygılarımla
13.11.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.