Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir çok şirket geri dönüş planları yaparken, bazı şirketler de (Amazon ve Microsoft gibi ) çalışanlarının Ekim ayına kadar evden çalışacağını söyleyerek uzaktan çalışma kapsamını genişletiyor.
Geri dönüşü planlayan şirketler için bu süreç nasıl kurgulanmalı, hiç bir şey olmamış gibi ofislere dönüp çalışmaya mı başlanmalı yoksa öncesinde çok detaylı bir ön hazırlık mı yapılmalı ?
Bir süredir bazı küresel şirketlerin geri dönüş adımlarını takip ediyorum. Yaptıkları uygulamaları kendime göre özetledim. Aşağıda göreceğiniz üzere yeni dönem her an önlemlerin üst seviyede tutulması gereken son derece dinamik bir dönem olmalı.
Bu süreçte belki de en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de virüs tekrar herhangi bir personelde veya iş ortağında ortaya çıktığında en az yayılmayı sağlayacak iş ortamının yaratılmasının gerekliliği.
Bu kapsamda resmi makamların ve tıbbi uzmanlardan edinilen bilgiler ışığında, teknolojik gelişmeler de sürece adapte edilerek;
Güney Kore bu anlamda örnek olarak dikkate alınabilir. Güney Kore Hükümeti tarafından işe dönüş sürecinin nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı 68 sayfalık bir döküman yayınlamıştır. Dökümanda restoranların çalışma şekillerinden, ibadethanelerin ne şekilde temizleneceği veya genel tuvaletlerin kullanım şekline kadar çok çeşitli açıklamalar mevcuttur.
Güney Kore Hükümeti tarafından hazırlanan döküman bir kişinin kendi evinin dışındaki biriyle temas halinde olabileceği hemen hemen her durumu kapsamaktadır. Benzer kapsamlı bir dökümanın bizim için de faydalı olacağını düşünmekteyim.
Şirketinizde önce birimler, sonrasında ise çalışan kişiler bazında geri dönüş planının hazırlanması uygun olacaktır.
Personeller çalışma ortamına girmeden veya dışarıda çalışıyor ise mesaisine başlamadan günlük bilgilendirme alınarak yakın çevresinde Salgından etkilenmiş kişilerin olup, olmadığının takibi de yapılmalıdır.
Sonuç olarak yukarıda yazılanlar ve daha bir çok önlem alınsa dahi bir çok kişinin mutabakata vardığı sonuç “riskin sıfıra inmesini beklemeyin” şeklinde.
08.05.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.