YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Covid-19 Sonrası İş yerlerine Geri Dönüş Planı Nasıl Yapılmalı? Yurt Dışı Örnekleri Nasıl?

Çalışanlarınızdan aynı ofise dönmelerini isteyebilir misiniz ?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bir çok şirket geri dönüş planları yaparken, bazı şirketler de (Amazon ve Microsoft gibi ) çalışanlarının Ekim ayına kadar evden çalışacağını söyleyerek uzaktan çalışma kapsamını genişletiyor.

Geri dönüşü planlayan şirketler için bu süreç nasıl kurgulanmalı, hiç bir şey olmamış gibi ofislere dönüp çalışmaya mı başlanmalı yoksa öncesinde çok detaylı bir ön hazırlık mı yapılmalı ?

Bir süredir bazı küresel şirketlerin geri dönüş adımlarını takip ediyorum. Yaptıkları uygulamaları kendime göre özetledim. Aşağıda göreceğiniz üzere yeni dönem her an önlemlerin üst seviyede tutulması gereken son derece dinamik bir dönem olmalı.

Yayılma Riskine Dikkat

Bu süreçte belki de en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de virüs tekrar herhangi bir personelde veya iş ortağında ortaya çıktığında en az yayılmayı sağlayacak iş ortamının yaratılmasının gerekliliği.

Bu kapsamda resmi makamların ve tıbbi uzmanlardan edinilen bilgiler ışığında, teknolojik gelişmeler de sürece adapte edilerek;

Geri Dönüş Sürecinin Adım Adım Planlanarak Temel Bir Kılavuz Oluşturulması gerekmektedir.

Güney Kore bu anlamda örnek olarak dikkate alınabilir. Güney Kore Hükümeti tarafından işe dönüş sürecinin nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı 68 sayfalık bir döküman yayınlamıştır. Dökümanda restoranların çalışma şekillerinden, ibadethanelerin ne şekilde temizleneceği veya genel tuvaletlerin kullanım şekline kadar çok çeşitli açıklamalar mevcuttur.

Güney Kore Hükümeti tarafından hazırlanan döküman bir kişinin kendi evinin dışındaki biriyle temas halinde olabileceği hemen hemen her durumu kapsamaktadır. Benzer kapsamlı bir dökümanın bizim için de faydalı olacağını düşünmekteyim.

Şirketinizde önce birimler, sonrasında ise çalışan kişiler bazında geri dönüş planının hazırlanması uygun olacaktır.

Birim bazında değerlendirme

  • Hangi Birim Evden Çalışmaya devam edebilir ?
  • Hangi Birim, hangi sayıda personel ile ofiste, fabrikada v.b. çalışması gereklidir ?

Personel bazında değerlendirme

  • Hamile veya Kronik rahatsızlığı olan veya personellerin durumu
  • Şirket dışında çalışması gereken personellerin durumu

Personeller çalışma ortamına girmeden veya dışarıda çalışıyor ise mesaisine başlamadan günlük bilgilendirme alınarak yakın çevresinde Salgından etkilenmiş kişilerin olup, olmadığının takibi de yapılmalıdır.

Çalışanlar için;

  • Her sabah işe gelmeden önce kendi ateşlerini ölçüp, iş yerine ait internal sisteme girilmesi. Ateş 37 üzerinde ise işe gelinmemesi
  • Esnek çalışma saatleri uygulamasına geçilmesi hususu değerlendirilmeli ve çalışanların daha çok shift usulü çalışmaya dönmesi ve yoğun olmayan saatlerde işe gidiş ve geliş programlanması
  • Eğitimlerin tamamı online ortamda yapılması
  • İşyerinde yalnızca iş için gerekli olan işçilerin bulunduğundan emin olunması ve görevlerini tek başına güvenli bir şekilde yerine getirebilen ve özel ekipman veya makine gerektirmeyen evden çalışmaya devam etmesinin sağlanması
  • Çalışanlar arasındaki fiziksel teması mümkün olduğunca azaltılması (örneğin toplantılar veya molalar sırasında)
  • Çalışma ortamında iş arkadaşınıza en az 2 metre uzakta oturacak şekilde yerleşim planı yapılması
  • Açık ofislerde aynı anda çalışabilecek personel sayısının belirlenmesi ve çalışma çizelgelerinin bu şekilde belirlenmesi
  • Ortak kullanılan cihazların minimuma indirilmesi ( Bütün ofisin tek bir fotokopi cihazı gibi eşyaları kullanmaması)
  • Personel öğlen yemekleri yemekhanede toplu yeniyor ise zikzak oturma düzenine geçilmesi. Yemek sırasında konuşmayı minimumda tutun; gerekirse ağzınızı kapatın.
  • Mümkün ise masalara aşağıdaki şekilde şeffaf siperlik takın.
  • Bir seferde yalnızca bir kişinin girmesini sağlamak için tuvaletlere uyarı koyun. Ayrıca birinin en son ne zaman kullanıldığını gösteren bir işaret yerleştirin.
  • Temizlik sıklığını ve temizlik personeli sayısını artırın.
  • Çalışanların ateşlerini anlık olarak ölçebilen sistemler yerleştirilmesi
  • Maske Kullanımı konusunda bilgilendirici ve eğitici dökümanların personellere dağıtılması ve gerekli yerlere asılması uygun olacaktır.

Sonuç olarak yukarıda yazılanlar ve daha bir çok önlem alınsa dahi bir çok kişinin mutabakata vardığı sonuç “riskin sıfıra inmesini beklemeyin” şeklinde.

08.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM