Yılda bir kere gidebildiğiniz, gittiğinizde de en fazla bir iki hafta kalabildiğiniz yazlığınızı dönem dönem kiraya vererek gelir elde etmeyi düşünmek hiç de mantıksız bir fikir değil. Ege, Akdeniz kıyılarımızda bazıları otellerden bile güzel olan plajları olan bir çok site var. (Aktur v.b.)
Yerli Turist olarak zaten artan maliyetler nedeni ile otellerde konaklamak her yıl zorlaşırken bir de % 2 konaklama vergisi eklenince iyiden iyiye tesisleri bu sene yabancı turistlere bırakacağız gibi gözüküyor.
Konumuza gelirsek; yazın gitmediğiniz haftalarda yazlığınızı bazen günlük bazen haftalık olarak kiralayıp gelir elde ediyorsanız ve elde ettiğim geliri normal aylık olarak aldığım kiralar gibi her yıl mart ayında beyan ederek vergisini öderim diyorsanız maalesef durum öyle değil.
Devamlılık arz edecek şekilde kiralama yapıyorsanız elde ettiğiniz gelir gayrimenkul sermaye iradı değil, ticari kazanç. Bu nedenle gelirinizi her yıl bir kere Mart ayında değil, şahıs şirketleri gibi her üç ayda bir beyan etmeniz gerekiyor. Ama bir defaya mahsus olmak üzere tek bir kişiye veya kişilere kiralıyorsanız o zaman Mart ayında beyannamenizi verebilirsiniz.
Bu konu ile ilgili güncel özelgeyi aşağıda bulabilirsiniz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; konutunuzu yaz sezonunda yılda bir defaya mahsus olmak üzere 4–5 aylığına kiraya verdiğiniz (bir yıl içerisinde sadece bir defaya mahsus olmak kaydıyla) belirtilerek; söz konusu kiralamadan elde edilecek gelirin ticari kazanç olarak mı yoksa gayrimenkul sermaye iradı olarak mı vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; mülkiyeti tarafınıza ait olan gayrimenkulün, yaz sezonunda 4 ya da 5 aylık zaman bölümünde kiraya verilmesi (bir yıl içerisinde sadece bir defaya mahsus olmak kaydıyla) durumunda, elde edeceğiniz gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Görüşmek üzere
19.12.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.