YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Kooperatiflerde Genel Kurul Günü Yapılacak Çalışmalar Nelerdir ?

Önceki yazılarımda kooperatiflerde genel kuruldan önce yapılması gereken çalışmaları ve başvuruları yazmıştım. Bu yazımda ise genel kurul günü yapılması gereken çalışmalar konusunda bilgi vermeye çalışacağım

1-Toplantı salonunun hazırlanması- Ortakların tamamının toplantıyı takip edebileceği şekilde bir düzen oluşturulması, mutlaka ses düzeninin kurulması ve mümkün ise bir yansıtıcı vasıtası ile raporların ve mali tabloların ortaklara gösterilmesi uygun olacaktır.

2-Vekaletlerin alınması ve Hazir-un cetvelinin imzalatılması: Toplantıya katılan kişilerin yetkili olduklarını gösteren belgelerin kontrol edildikten sonra hazır-un cetvelinin imzalatılması gerekmektedir. Hazir-un cetvelinden en az 3 adet hazırlanmalı, otokopi kullanılmamalıdır.

3-Bakanlık temsilcilerinin gelmesinin beklenmesi, usulüne uygun müracaat yapıldığı halde, temsilci toplantıya gelmez ise toplantı icrasını temin etmek üzere, mahalli idare amirine durum bildirilir. Temsilci yine gelmez ise bir saat sonunda toplantıya başlanır. Toplantı tutanağında bu husus belirtilir. Temsilci toplantıya katıldıktan sonra bir saat içinde nisap oluşmaz ise toplantı tehir edilir. Bu hususa dikkat edilmesi ve ortakların toplantıya erken katılmaları yönünden mesaj ve mail gönderilmesi, ayrıca 32 gün önce gönderilen çağrı mektubunda bu hususun belirtilmesi uygun olacaktır.

4-Çoğunluğun sağlanmasının beklenmesi: Yapı kooperatiflerinin ilk ve müteakip genel kurullarında toplantı nisap 1⁄4 tür. Çoğunluğun sağlanmasına müteakip toplantının açılması ve divan heyetinin oluşturulması, divan heyetinin ortaklardan veya kooperatifin bağlı olduğu üst birlikten oluşturulması zorunludur.

5-Genel kurul tutanağının yazılması: Genel kurul toplantı tutanağının, toplantının yapıldığı yerde yazılıp imzalanması zorunlu olup tutanağın toplantı yerinde, genel kurul divanınca düzgün ve okunaklı biçimde mümkün ise bilgisayar ile yazılacaktır.

Eğer bilgisayar ile yazmak mümkün değil ise yanlış yazılan kelime, rakam ve satırlar karalanmamalı, okunacak biçimde ortasından tek çizgiyle iptal edilmeli, yanına parantez içinde (çizildi) denilerek doğrusu yazılmalıdır.

Ay adları, bir ve iki basamaklı sayılar, rakamla değil yazıyla yazılmalı; tutanakta sonradan ilaveler yapılmasına imkan verebilecek boşluklar olmamalı ve çıkıntı yapılmamalıdır. Tutanağın başlangıç kısmına, genel kurul toplantısının başlama saati ve tutanağın son kısmına da genel kurul toplantısının bitiş saati mutlaka yazdırılmalıdır.

Ayrıca genel kurul sırasında divan başkanı mutlaka salona hakim olmalı, oy sayım memurlarının titiz ve dikkatli çalıştıklarını gözlemlemek zorundadır. Gündemde görüşülmüş ve oylanmış bir maddenin geriye dönüşü mümkün olmaması nedeni ile sayım hususu büyük önem arz etmektedir.

Bir sonraki yazımda kooperatiflerde genel kurul sonrası hangi işlemlerin , hangi sıra ile yapılması gerektiği konusunda da bilgi vereceğim.

08.03.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM