Bir firma yaygın bayi satış kanalına sahip ise veyahut distribütörleri aracılığıyla satış yapıyorsa ; bu şirketler için tavsiye edilen bir yöntem olarak “Doğrudan Borçlandırma sistemi “hakkında bilgi vereceğim.
Doğrudan Borçlandırma Sisteminde 3 taraf bulunmaktadır.
Satıcı firma bayi veya distribütörlerine yapmış olduğu vadeli satışlarını güvence altına almak amacıyla banka ile anlaşır.Banka alıcı firmaya limit tahsis eder.Satıcı firma bu limit dahilinde yaptığı tüm satışlarını güvence altına almış olur.Bunun için banka satıcı firmanın bünyesinde bir sistem kurar.Doğrudan borçlandırma sisteminde süreç aşağıdaki gibi olur.
Sisteme dahil olan bayi/müşteriler için, Satıcı firma, fatura bilgilerini elektronik ortamda bankaya ileterek borç bilgilerini oluşturur. Tahsilat günü geldiğinde bayi/müşteri hesapları sorgulanır, hesap bakiyesi müsait değilse kredi limitleri çerçevesinde Alıcı firmaya kredi kullandırarak faturalar ödenir.
Şekil 1: Doğrudan Borçlandırma Sistemi’nin İşleyişi
Kaynak: mtmd.org.tr, 2016
(*)Vade tarihinde alıcı firmanın hesabı müsaitse, ödeme direkt gerçekleştirilir. Aksi halde firmaya, DBS limitinden
eksik bakiye kadar kredi kullandırılır ve satıcı firmaya ödeme yapılır.
Banka tarafından sağlanan DBS hizmetinin bedeli, tamamen satıcı şirket tarafından üstlenilebilir. Ya da bu bedel, satıcı şirket ve müşterileri arasında paylaşılabilir
Doğrudan Borçlandırma Sisteminin Avantajları
Doğrudan Borçlandırma Sisteminin Dezavantajları
Kaynakça:
12.01.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.