Serbest Meslek Faaliyeti, sermayeye dayanmaz. Bireysel bir faaliyettir. Şahsi mesaiye, ihtisasa, tecrübeye göre şekillenir. Bu nedenle, serbest meslek faaliyetinde sermaye ve muhasebe kavramı yoktur.
Serbest meslek faaliyetinin kişiselliği ve ticari organizasyon kapsamında yürütülmemesi, bu faaliyetin ticaret hukuku kapsamında değil, Medeni Hukuk (Borçlar Kanunu) çerçevesinde değerlendirilmesini gerektirir. Zaten bu nedenle, serbest meslekte elde edilen gelire ister hasılat densin, isterse kazanç denilsin sonuçta, gelirin, kişinin ekonomik tasarrufuna girip girmediğine bakılır. Bu nedenle avans niteliğindeki paralar da, - ticari işletmelerin aksine - gelir olarak nitelenir.
Serbest meslek faaliyetinin ticaret hukuku çerçevesinde yürütülmesi halinde FATURA düzenlenir. Aksi takdirde, faaliyet borçlar hukuku kapsamında olduğu için alınan paralara karşılık MAKBUZ (alındı) düzenlenir.
Serbest meslek erbabı kendisinin alacağı için, -karşı taraf ticari işletme değilse- ticari dava açamaz. Aynı şekilde iki serbest meslek erbabı arasındaki ihtilaflar da ticaret hukuku kapsamında görülmez. Açılan davalar sulh veya asliye hukuk yargı yerlerinde görülür.
Gelir Vergisi Kanununda GMSİ, Menkul Sermaye İradı ve Ücretler için de aynı durum geçerlidir.
Serbest meslek erbabının mesleki harcaması açısından, giderin gerçekleşmesi beklenemez, zira borçlanan işletme değil, kişinin kendisidir. Bu borcun ödenmesi mesleki gelirin doğmasına etkisi ile ölçülemez. Harcama belgesinin alındığı yılda belgedeki tutarın tamamı o yılda gider yazılır. (Amortismana tabi mallar için yapılan harcamaların yıllara bölüneceği tabiidir.)
Ancak, herhangi bir yılda yapılan bir harcamanın belgesinin alınmasına rağmen faydalanmanın ve ödemelerinin kısmen ya da tamamen sonraki yılları ilgilendirmesi halinde, bu durum sadece ödeme biçimine ilişkin olup meslek erbabının borçluluk durumunu değiştirmemektedir. Yani mesleki harcama, belgesinin alındığı yılda gerçekleşmiş sayılacak ve tamamı gider yazılacaktır. Meslek erbabı borçlanmıştır ve ödemenin ne zaman yapılacağı ya da yararlanmanın ne kadar süreceği vergisel açıdan etki yaratmamaktadır. Dolayısıyla, yapılan harcamanın bir kısım faydasının gelecek dönemlerde ortaya çıkmasının (dönemsellik ilkesinin) bir önemi yoktur.
Bir abonelik döneminin Hazirandan hazirana olduğunu düşünelim. Ödemelerin aylık olarak yapılması, abonelikten yararlanmanın sonraki yılın ortalarına kadar sürmesi, harcamanın bölünmesini gerektirmez. Tamamı, faturasının alındığı tarihte gider yazılır.
Giderin belgesinin yıl bittikten sonra gelmesi halinde de durum aynıdır. Mesleki açıdan giderleştirme işlemi belgenin alındığı yılda yapılmaktadır. Bu açıdan, belgede yazılı mal ya da hizmetin hangi yıla ait olduğunun bir önemi yoktur. Burada da dönemsellik ilkesi aranmaz.
Gelir kaydı için tahsilat esasının geçerli olması durumuna bağlı olarak serbest meslek faaliyetinde, giderleştirmenin de fiili ödeme esasına tabi olması gerektiği öne sürülmektedir. Halbuki, yukarıda belirttiğimiz gibi, serbest meslek kazancında borç ve alacak açısından esas olan borçlar hukukudur. Yani meslek erbabının borçlanmasıdır. Alacaklı, alacağını, işletme varlıklarından değil, meslek mensubunun şahsi varlığından talep ve tahsil edecektir. Dolayısıyla, mali açıdan giderin oluşması ödemeye değil, borçlanmaya bağlıdır.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanunu’nda, mesleki harcamaların da “kazancın oluşumundaki etkisine göre değerlendirileceğine” dair her hangi bir yasal düzenleme yoktur. Yasada yazılı olmayan bir hususun yorum yoluyla ihdas edilmesi ise vergi hukukunda “kıyas” kavramına yol açmaktadır. Kıyas yöntemi vergicilikte kullanılamaz.
Hal böyle olunca da;
Sonucuna varılacaktır.
26.03.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.