20 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 24 Seri No.lu KDV Uygulama Tebliğ Değişikliği ile getirilen bu uygulama, KDV İadesinde, yeni bir yöntem oluşturmuştur. Uygulama 1 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
24 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde; belirli şartlara haiz mükelleflerin, Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerinden kaynaklanan ve YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilebilen KDV iadelerinde uygulanmak üzere, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre olumsuzluk tespit edilmeyen iade talebinin %50’sinin on iş günü içerisinde gerçekleştirileceği açıklanmaktadır.
Bu uygulama biçimini anlayamayanlar, getirilen sistemi çok yeni ve “gerçekten iadeyi kolaylaştırıcı” olarak tanımlıyorlar. Aşağıda bu düzenlemenin aslında zaten var olan bir iade yönteminin teminat mektubu alamayan firmalara avantaj sağlayabildiğini ama YMM ile mükellef arasında yeni sorunlar yaratabileceği açıklanacaktır.
Öncelikle belirtmeliyiz ki, getirilen uygulama, KDV Genel Uygulama Genel Tebliği’nin IV. KDV İadesinde Ortak Hususlar Başlıklı Bölümünün, 5 numaralı “Teminat karşılığı İade” alt başlıklı düzenlemesindeki “teminat mektubu” yerine YMM Raporu’nun monte edilmesinden başka bir şey değildir.
Son zamanlarda bankaların teminat mektubu verme konusundaki “kaçamak ve maliyetli” davranışları nedeniyle, böyle bir düzenlemeye gidilmiştir.
Peşin olarak bu yöntemin zayıf noktalarını özetlersek;
Görüldüğü gibi, yeni iade sisteminin “coşkuyla” takdim edilmesi konusunda biraz temkinli olunması ve iade sürecindeki “gereksiz” problemler çözülmedikçe “kontrol raporu üzerine iade” yönteminin etkili olamayacağı akıldan çıkartılmamalıdır.
Sistemin nasıl işleyeceği konusunu açıklamaya çalışırken mevcut durum, yapılan düzenlemenin iade sistematiği içindeki yeri anlatılacak ve muhtemel sorunlar parantez içinde ilgili kısımda verilecektir.
Bilindiği gibi işletmelerin, yüklendikleri ancak, indirim yoluyla gideremedikleri (ertesi döneme devreden) KDV’ler çok değişik yöntemlerle iade edilmektedir. Bu iade yöntemleri, yeni getirilen düzenleme ile birlikte şu hale gelmiştir:
Vergi İncelemesi Yoluyla İadeler, Özel esaslara alınmış mükelleflerle, mevzuatında, mahsup yada YMM Raporu yoluyla iade edilemeyecek işlemler nedeniyle yüklenilen KDV’nin iadesi bu yöntemle yerine getirilebilmektedir.
İnceleme, bazı hallerde iadenin yapılması, bazı durumlarda da iadenin doğruluğunun teyidi açısından yapılmaktadır.
Mükellefler de iadelerinin inceleme sonucu yapılmasını isteyebilirler.
“KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması”nın hayata geçirilmesiyle yeni bir sistem oluşmuştur. Bu sistemin özellikleri hakkında, aşağıda, 1 Numaralı KDV Uygulama Tebliğinde değişiklik yapan 24 seri No.lu Tebliğdeki ifadelerden yararlanılarak bilgi verilecektir.
Yeni düzenlemeye göre, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulamasının şartları ve özel durumlar vardır. Bunlar;
- Bu uygulama Ocak/2019 ve sonrasındaki işlemlerden kaynaklanan KDV iadelerine ilişkindir.
(Burada hemen bir parantez açarak, “Ocak 2019 sonrasındaki işlemler” sözünün ihtilaf yaratacak nitelikte olduğunu belirtmeliyiz. Zira, vergi daireleri bu ifadeyi, “vergiyi doğuran olay” şeklinde değerlendirebilecektir. Dolayısıyla, ödenen/yüklenilen KDV’nin, gerçekleştiği vergilendirme döneminin Ocak 2019 sonrası olması gerektiğini öne sürebilecektir. Halbuki, bu ifade, ihracat, ihrac kayıtlı teslim, indirimli satış, istisna kapsamında teslim gibi işlemlerin 2019 yılı Ocak ayında ve sonrasında gerçekleşmiş olmasını ifade etmektedir. Ancak, İndirimli oran nedeniyle alınacak iadelerde teslim ve hizmetler yani işlemler 2018 yılında gerçekleştiğinden, 2018 yılına ilişkin KDV Kanununun 29/2 maddesi uyarınca yapılacak iadelerle 2018 yılında gerçekleşen KDV Tevkifat işlemlerinde bu metod 2019 yılında uygulanamayacaktır.)
-Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-3) bölümünde belirlenen ve Maliye Bakanlığınca her bir iade türü için konulan, inceleme ya da YMM Raporu gerektirmeyen iade tutarlarını aşmayan iadeler bu sistemin dışındadır. Dolayısıyla, sadece, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilen nakden iade talepleri uygulamadan yararlanabilecektir.
- Nakden İade talep edilen durumlar için söz konusu olabilecektir.
- En az 24 dönem (vergilendirme dönemi 3 aylık olanlar için en az 8 dönem) KDV beyannamesi vermiş olunması gerekmektedir. (Dolayısıyla yeni kurulan veya kuruluşu iki yıldan daha eski olmayan işletmeler için bu yöntem geçerli değildir)
- 2019 yılındaki iade talep işleminden önce (Daha önce) en az üç vergilendirme dönemine ilişkin iade talebinin sonuçlanmış olması şarttır. ( İade talebinin gerçekleşmesi konusunda, mahsuben iadeler, YMM raporuna dayalı iadeler ile inceleme suretiyle yapılan iadeler ayrımı söz konusu değildir. Önemli olan bir şekilde iadenin gerçekleşmiş olmasıdır.)
- Kendisi, ortakları, ortaklıkları ve kanuni temsilcilerinin;
Gerekmektedir.
Kontrol Raporuna dayalı KDV İade yöntemi uygulaması, Ocak 2019 ve sonrası işlemlerle ilgili olarak, 1 Mart 2019 tarihinden sonra yapılacak KDV iade Talepleri için geçerli olacaktır.
Bu iade taleplerinde, işlem türü itibariyle;
İbraz edilecektir.
Gelir Otomasyon Sistemine yüklenen KDV bilgileri “KDV Kontrol Sistemi” olan KDVİRA tarafından sorgulandıktan ve verilen belgeler ile YMM KDV İadesi Tasdik Raporundaki açıklamalar vergi idaresince değerlendirildikten sonra iade kısmen gerçekleştirilecektir.
Sorgulama sonucunda üretilen “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre olumsuzluk tespit edilmeyen iade talep tutarının %50’si, Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde mükellefe iade edilebilecektir.
(Bu husus üzerinde özellikle durulması gereken bir konudur. Kontrol Raporundaki olumsuz tespitler bir tarafa bırakılarak, olumlu kısma ait KDV tutarının yarısı bulunurken, (Örneğin, bina maliyetindeki ihtilaflar, ihracatın gerçekleşme tarihindeki sorunlar, fatura nizamına aykırılıklardan doğan tartışmalar, istisna kapsamındaki teslimlerdeki usul noksanlıkları, 2-3 alt mükelleflerin sorunları gibi hallerde) sorunsuz kısmın ayrıştırılması nasıl olacaktır? Kontrol raporunun çıkartılması ve YMM tarafından hazırlanan tasdik raporunun vergi dairesince değerlendirilmesi sonunda zaten iadenin gerçekleşmesi için önemli bir sorun kalmamaktadır. İadenin %50’lik kısmının tamamlanması nedeniyle, vergi dairesinin kalan iade kısmı konusunda işi ağırdan alması, geriye dönük işlemlerle daha çok uğraşması iade sorunlarını artıracaktır.)
(Burada, usul hukukunu ilgilendiren bir başka konuya da temas etmekte fayda vardır. İadenin yarısı gerçekleştikten sonra ortaya çıkacak “haksız iade” tarhiyat veya düzeltmelerinde ceza ve gecikme faizi uygulamaları da tartışma konusu olacaktır.)
KDVİRA sistemi tarafından üretilen Kontrol Raporu ile YMM KDV İadesi Tasdik Raporu üzerindeki kontroller gerçekleştikten sonra mükellefin kalan iade talep kısmı yerine getirilecektir.
HİS ve İTUS sahibi mükelleflerin bu uygulamadan yararlanması mümkündür.
Ancak bu uygulamadan faydalanmak için başvuran mükelleflerin, KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna göre iade edilen tutardan sonraki kısma ilişkin olarak, ilaveten, HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade uygulamalarından faydalanmaları mümkün değildir.
Ayrıca, HİS, İTUS, ATU ve teminat karşılığı iade talep ettikten sonra bu iade taleplerinden vazgeçilerek aynı iade talebi için bu uygulamadan faydalanılması da mümkün değildir.”
Artırımlı teminat uygulamasında, ortada YMM tasdik raporu olmadığı halde, iadenin –üstelik –tamamının iadesi için 5 günlük süre tanınırken, bu yöntemde kontrol raporu çıkartılmış, taramalar yapılmış ve YMM Raporu da verilmiş olduğu halde, 10 günlük iade süresi tanınması ne kadar mantıklıdır, tartışılır.
Diğer tartışma konusu olacak husus, uygulaması başlayacak olan sistemin mükellef-YMM ilişkisini zedeleyeceğinin, iade tasdik raporunun hazırlanmasındaki her gecikmenin YMM’ne fatura edileceğinin de dikkate alınması gerekmektedir.
26.02.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.