YAZARLARIMIZ
Ertuğrul Kocacık
Sakarya SMMM Odası Başkanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
ertugrulkocacik@hotmail.com



Yakın Gelecek: Robotik Süreç Otomasyonu (Robotic Proses Automation Rpa)

Coronavirus Dünyayı ve ülkemizi her yönden olumsuz bir şekilde etkiledi. Umarım bu süreç bir an önce sonlanır ve herşey normale döner. 

Bu süreç, Prof. Dr. Sinan Canan hocamızın dediği gibi bizleri Fabrika Ayarlarımıza geri döndürdü. Yaşanan bu salgın süreci ile birlikte birçok şeyi sorgulama ve düşünme fırsatımız oldu sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde. En önemli farklılıklardan biri de Hayat yavaşladı. Gerçi biz Mali Müşavirler için pek te yavaşladı sayılmaz. Aksine alınan ekonomik ve mali tedbirlerin uygulamaya geçirilmesi, ülke ekonomisindeki çarkların dönmesi adına Evde kal(a)madık. Sorumluluğumuzun bilincinde Her bir müşterimizin ve çalışma hayatındaki her bireyin salgın sürecinden en az etkilenmesini sağlamak amacıyla her zamankinden fazla çalıştık. 

Bu süreç sosyal ve ekonomik olarak bir-çok şeye bakış açımızı değiştirdi. En önemlisi de gerçek İhtiyaç ve İsteklerimizin neler olduğunun farkına varmamızı sağladı. Bu zamanlarda gerek kişisel gelişimimiz gerekse Mesleğimizle ilgili okuduğumuz kitaplar, makaleler ve dinlediğimiz uzmanlardan birçok şey öğrenmeye çalıştık. Muhteşem faydalı oldu.

Şahsen Mesleğin bir yöneticisi olarak kendimi sorguladım. Mesleğe ve Meslek Mensuplarımıza katkı sağlamak adına daha fazla neler yapabiliriz? 

Muhasebe Mesleği içinde yaşadığımız coğrafya da uzun yıllardan beri varlığını sürdürmekte. Her ne kadar yasal statüye 1989 yılında kavuşmuş olsa da bu 30 yıllık süreçte önemli kazanımlar elde etmeyi başarmış durumdayız. Mesleğimiz bu süreçte Radikal Mevzuat değişiklikleri ile karşı karşıya kalmış ve her zamanda uyum sağlamayı başarmıştır. 

Dünyada yaşanan ekonomik ve sosyal değişim is hayatını ve iş yapma şekillerini de etkilemiş ve etkilemeye de devam etmektedir.  Bunlara ilave olarak bilgi teknolojilerindeki ve Dijital dönüşümde yaşanan gelişmeler, iş hayatını önemli ölçüde etkilemiş, Muhasebe Mesleği de çok yakından etkilenmiş ve bu donuşumun olmazsa olmaz bir parçası olmuştur. 

Değişen ve gelişen dünyada Mesleğimiz sadece ulusal alandaki değişiklikler ile sınırlı kalmayıp, Uluslararası arenadaki yenilikleri takip ederek yeni iş alanları ve yetkinlikleri Meslek Mensuplarına kazandırmalıdır. 

Mesleğimizde Yaşanan dijital dönüşümün kronolojisine bakacaksak olursak. 2004 yılında e bildirge ile başlayan süreç, 2005 yılında e beyanname ile devam etmiş ve sırasıyla e fatura, e defter, defter beyan sistemi ve 2019 yılında 509 Nolu tebliğ ile birlikte nerdeyse tüm mükellefler e belge kapsamına alınmıştır. Tüm bu süreç iş yapma şekillerimizi önemli ölçüde etkilemiş ve değiştirmiştir. Bizlerde bu dönüşüm karşımızda kendimizi yenilemek, geliştirmek ve değiştirmek zorundayız. Burada Hem Meslek Mensuplarımıza Hemde Meslek Örgütümüz olan TÜRMOB' a önemli görevler düşmekte. 

Artık beyan süreleri uzatılacak mı diye beklemek yerine, Yakın Gelecekte bizleri bekleyen tehditler ve fırsatlar nelerdir diye düşünmek zorundayız. Mesleğimizin geleceğini buna göre şekillendirmek zorundayız. Endüstri 4.0''ın, yapay zekanın, nesnelerin interneti, blocchain teknolojilerinin Muhasebe Mesleğini nasıl etkileyeceğini konuşmamız gerekiyor. Bilgi teknolojilerinden, büyük veriden yararlanarak artan iş hacmi ve üzerimizdeki zaman baskısını azaltacak kalıcı ve sürdürülebilir tedbirler almamız gerekiyor. Teknoloji zamanın akmasını sağlayan temel güçtür ve geçmişte olduğu gibi ona sahip olanlar kazanan taraf olacaktır. 

Yakın Gelecekte çok sıklıkla duyacağımız Bir kavram Robotik Süreç Otomasyonu. Muhasebe ve Finansman Dergisinin Nisan/2019 (82.Sayı) sayısında Can Tansel Kaya, Mete Türkyılmaz ve Burcu Birol tarafından "Rpa Teknolojilerinin Muhasebe Sistemleri Üzerindeki Etkisi" adlı İngilizce bir makale yayınlanmış. Makalenin Sonuç ve ilerideki araştırmalar bölümünü sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu makale bizlere Muhasebe Mesleğinin Geleceği hakkında yol gösteriyor. Ülkemizde çok Uluslu Muhasebe şirketleri (biz bunlara 4 büyük diyoruz) Rpa teknolojilerini kullanmaya başladıklarını okuyoruz. Bu devrim niteliğindeki değişimin farkına vararak, Muhasebe Mesleğinde Kuralları ve Süreçleri gözden geçirerek Mesleğimizin ve Meslek Mensuplarımızın Gelecekteki yerlerini almaları için çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum.

Sonuç Ve İlerideki Araştırmalar

Rpa teknolojisi endüstri 4.0'ın içeriğini iyice değerlendirdi ve işin işleyişinde ve  muhasebe gibi tartışılan işlerin üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bu açıktır ki Rpa ve diğer ilişkili teknolojiler işletme faaliyetlerinde insanın işe bağımlılığını azaltacak, maliyetleri düşürecek ve verimliliği arttıracak. Rpa özellikle muhasebedeki hatasız ve doğru işlemleri geliştirecek, izleme ve denetleme işlemlerindeki verimliliği ve etkiyi arttıracaktır.

Yapay zeka kullanan otomasyon işletmelerdeki yeni kuralları koyacak ve Rpa robotik otomasyon ve robotiğin gelişmesinde başlangıç noktası olacak ve gelecek yıllardaki işletme işleyişinde yaygın olarak ve artarak kullanılacaktır. Hatta insan gücünün değişimi ve bazı işletmelerdeki işlerin robotlarla ya da robotik sistemlerle değiştirilmesi ayrıca geçen araştırma ve çalışmalarda tartışıldı.

Rpa ve otomasyon muhasebedeki işlemleri ve farklılığın işleyişini yıkıcı bir şekilde değiştirecek. Özellikle verimsiz muhasebe işlemleri Rpa tarafından ele alınacak ve muhasebe profesyonelleri  stratejik muhasebe yönetimi bağlamında daha stratejik işlemlere yoğunlaşacaklar. Rpa ayrıca iç kontrol ve denetlemeyi otomatikleştirmeyi sağlayacak ve finansal raporlama analizini de otomatikleştirecektir.

Şu anda Türkiye piyasasında Rpa'yı benimseme henüz yaygın değil. Gelecek yıllardaki Türkiye işletme piyasasındaki Rpa kullanımının artışına göre, biz Türk şirketlerinin Rpa projeleri uygulamalarını araştırmayı planlıyoruz, ve şirketlerdeki başarılı örnek olay çalışmalarını analiz etmek istiyoruz. Bunlara ek olarak, biz Rpa ve diğer endüstri 4.0 projelerindeki örneğin yapay zeka, işletme otomasyonu, nesnelerin interneti, mobil teknolojiler ve ayrıca dijitalleştirme  arasındaki bağıntı ve ilişkiyi gözden geçirmek istiyoruz. 

(Makalenin sonuc bölümünün dilimize çevirisini yapan oğlum Kerem'e çok teşekkür ederim. )

05.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM