Kısa çalışma süresince en çok tartışılan konulardan birisi de; her son 3 yılda en az 600 günü ve kesintisiz son 120 günü olarak KÇÖ alan istifa, evlenme, 15-3600 yazısı, eski 29 kodu (42-50 kod) ile işten çıkılması halinde bile işçilerin kazanılmış İÖ alabilme hakları olduğu konusuydu. Bu konuda ilk paylaşımları da linkedin, instagram, facebook vs. sosyal medya hesaplarımdan yapmıştım. Hatta bu konuyla ilgili bir çok uzman, akademisyen böyle bir şey olmaz diye itiraz ettikleri için daha sonra ayrıntılı olarak binlerce kişinin takip ettiği “MuhasebeTR” sitesinde İŞKUR hak kazanma ekran g&oumal;rüntüleri ile ispat eden “Kısa Çalışma Ödeneği Sonrası İşsizlik Ödeneğinin Hak Edilmesi ve Hesaplanması” başlıklı makale yazmıştım. (https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/ersinumdu/003/) konuyu ayrıntılı öğrenmek için söz konusu makaleyi okuyabilirsiniz. Bu makalede “söz konusu hakkın ne zamana kadar devam edeceği” konusunu izah etmeye çalışacağım. Zira son zamanlarda bu şekilde sorular gelmekte. Genel olarak böyle bir sınırlama için "YOK" diyebiliriz. Diğer bir ifade ile 600/120 gün kuralları ile KÇÖ alanlar için İÖ, KÇÖ alınan tarih itibari ile kazanılmış haktır. Konunun daha iyi anlaşılması için örneklerle izah edelim.
Örneğin, 1.4.2020-1.7.2020 arası KÇÖ alan bir işçi düşünelim...
Örnek-1: İşçi KÇÖ sonrası çalışmaya devam edip bu işyerinden 1.2.2022'de istifa etmesi halinde 1.4.2020'deki miktardan İÖ alır.
Örnek-2: İşçi KÇÖ sonrası bu işyerinden 12.3.2021'de ayrılarak 16.3.2021'de başka bir işyerine işe başlayıp oradan da 1.2.2022'de istifa etmesi halinde 1.4.2020'deki miktardan İÖ alır.
2 örnekte görüldüğü üzere işçi KÇÖ aldığı için İÖ kazanılmış hakkı sayılmaktadır. İşçinin KÇÖ aldıktan sonra işyerinde çalışmaya devam etmesi ya da etmemesi önemli değil.
Ancak, hemen belirtmek gerekirse; KÇÖ sonrası işçi yeniden işsizlik ödenecek hakkı elde ederse (son 3 yılda en az 600 gün vd.) bu durumda yeni şartlar normal İÖ hakkı elde eder.
Örnek-3: İşçi KÇÖ sonrası bu işyerinde 600 gün daha çalışarak 5.3.2022'de işten "4" kodu ile çıkarılması halinde bu feshe göre 2022/Marttaki kriterlerden İÖ alır.
İşçi, KÇÖ sonrası yeni İÖ hakkı elde edip İÖ alabilecek şekilde işten çıkarıldığı için KÇÖ’den kalan İÖ hakkı yerine KÇÖ sonrası süreçte hak kazandığı yeni İÖ hakkından yararlanır. Ki yararlanması da gerekir, zira işçinin ikinci kazandığı İÖ artık güncel rakamlara göre hesap edilmiştir. Eğer KÇÖ alan bu işçi 5.3.2022'de İÖ alabilecek bir fesh kodu yerine kendisi istifa etseydi, bu durumda her ne kadar KÇÖ sonrası ikinci İÖ hakkı elde edecek şartları sağlasa da fesh şartını sağlamadığı için bu sefer KÇÖ'den elde ettiği İÖ hakkını alacaktır. Ancak KÇÖ’den kaynaklanan İÖ alacağı için 1.4.2020'deki miktardan İÖ alır.
(Örneklerdeki KÇÖ sonrası alınacak İÖ hak kazanma ve hesaplanması ile ilgili yukarıda bahsettiğim ilk makaleyi okumanızı tekrar hatırlatayım.)
Bilindiği üzere 4447 sayılı Kanun gereği İÖ alınabilmesi için işçinin işten ayrıldıktan sonra 1 ay içinde doğrudan ya da e-devlet üzerinden İŞKUR’a başvurması gerekir. Eğer 1 aylık süre geçirilirse geçirilen süre kadar İÖ toplam süresinden mahsup edilir. KÇÖ sonrası İÖ’de İÖ hakkı KÇÖ alınmaya başlandığı tarihte başlayıp durduğu için KÇÖ sonrası İÖ alınabilmesi için 1 aylık süre şartı yok. Diğer bir ifade ile KÇÖ aldınız ve işinizden istifa ederek ayrılmanız halinde işten ayrıldığınız tarih 1 ay geçse de İÖ için başvuru yapmanız halinde İÖ hakkınızı yine tam olarak alırsınız. Ama tekrar belirtmek gerekirse bu alacağınız İÖ hakkı KÇÖ aldığınız tarihteki kriteler üzerinden hesaplanan ödenek miktarıdır. Örneklere tekrar bakarsanız, işçi KÇÖ sonrası aldığı İÖ ödeneklerini KÇÖ aldığı tarihteki (1.4.2020) kritere göre alacaktır. Normalde kanun ve yönetmeliğe göre alınan KÇÖ’ler alınacak İÖ’den mahsup edilmesi gerekirdi ancak hatırlayacağınız üzere pandemi dönemi KÇÖ’ler için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile söz konusu mahsubun yapılmayacağı kararlaştırılmıştı.
Son söz olarak;
Diyelim ki KÇÖ aldınız ve istifa ederek İÖ almak için doğrudan ya da e-devlet üzerinden İÖ başvuru yapmanız halinde size “başvurunuz ret edilmiştir” şeklinde bir sms gelirse en yakın İŞKUR birimine giderek “2020/1 sayılı Pasif İşgücü Hizmetleri Genelgesinin “KÇÖ ile İÖ Arasındaki İlişki” başlıklı 3.5. maddesi” göstererek İÖ talebinizi yineleyin, İÖ talebiniz KÇÖ alma tarihiniz şeklinde güncellenerek sağlanması gerekir.
07.02.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.