YAZARLARIMIZ
Ersin Demircan
Vergi Müfettişi
ersindemircan@gmail.com



Küresel Asgari Vergi Türkiye’de de Uygulanacak

Son zamanlarda vergi politikalarında küresel çapta önemli değişiklikler yaşanıyor. Özellikle çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusundaki adalet ve denge arayışı, uluslararası düzeyde yoğun tartışmalara yol açıyor. Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere ve gelişmiş Uzakdoğu ülkelerinin sırasıyla kabul etmeye başladığı asgari kurumlar vergisi uygulaması, Türkiye'nin de vergi politikalarını gözden geçirmesini kaçınılmaz hale getiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınması için küresel düzeyde çalışmaların yürütüldüğünü belirtti ve Türkiye'de faaliyet gösteren çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda bir düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ancak, asgari verginin nasıl düzenleneceği konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı.

Sayın bakanın açıklamasında; asgari verginin düzenleme yapılan ülkelerde uygulandığı şekliyle mi yoksa ülkemize özgü yeni bir modelle mi düzenleneceğine kamuoyuna yansıyan bir detay bulunmuyor. Türkiye’nin de tarafı olduğu OECD-Matrah Aşındırma ve Kar Aktarımı Aksiyon planı çerçevesinde, asgari vergi alma yetkisine dair belirlenen senaryolardan hangisine uyulacağına şüphesiz ki Meclisimiz ve Maliye Bakanlığı karar verecek. Ancak çok uluslu işletmenin ana işletmesinin bulunduğu ülkeye, düşük vergilenen grup şirketinin kazancı üzerinden vergi alma hakkı veren çerçeve senaryoda; çok uluslu şirketin konsolide yıllık hasılatı 750 milyon Euro olarak esas alınması, asgari verginin ülkemizde uygulanma alanını oldukça daraltacaktır.

Asgari kurumlar vergisinin mükellefi olacak çok uluslu şirketlerin mükellefiyet şartları kanuni düzenleme ile somutlaştırılmalı; yapılacak düzenlemede de vergi stopajı, muafiyet, istisna ve indirimlere yönelik dünya ülkelerine benzer imkanlar tanınmalıdır. Türkiye, bu bağlamda vergi reformları yaparak rekabet gücünü artırmaya çalışmalıdır. Zira küresel asgari vergi, ülkeler arasında vergi rekabetini dengelemek ve vergi kaçakçılığını önlemek için önerilen bir vergi stratejisi ve model. Özellikle dijital ekonomi ve çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesi konusunda ortaya çıkan adaletsizlikleri gidermek için önemli bir adım olarak görülüyor. Yabancı ve nitelikli yatırımcının ülkemize yerleşik iş yapması için en önemli nokta belirsizliklerin ortadan kaldırılması.

Elbette asgari kurumlar vergisinin ülkemiz vergi sistemine de birçok katkısı olacaktır. Öncelikle vergi tabanını genişleterek vergi gelirlerini potansiyel olarak artıracak, bütçemiz için için ek gelir kaynağı yaratacaktır. Çok uluslu şirketler arasında vergi rekabetini dengeleyerek ülkemizde de adil rekabet ortamı sağlayacak, yerel işletmelerin korunması ve rekabet gücünün artmasına da katkı verecektir. Diğer taraftan, uluslararası işbirliğini artırarak vergi standartlarının ve uyumluluğunun sağlanmasına da katkıda sunacaktır. Bu da uluslararası yatırımların teşvik edilmesinde ve artmasında yardımcı olacaktır.

Türkiye'nin kendi özgün modelini oluşturması ve uluslararası standartlarla uyumlu bir şekilde hareket etmesi önem arz etmektedir. Asgari kurumlar vergisinin mükellefi olacak çok uluslu şirketlerin şartlarının kanuni düzenlemelerle belirlenmesi gerekmekte ve düzenlemede dünya ülkelerine benzer imkanlar sunulmalıdır.

Küresel asgari vergi, vergi politikalarının uluslararası boyutta yeniden şekillenmesine olanak tanıyan önemli bir adım. Türkiye'nin bu süreçte etkin bir şekilde yer alması gerektiğinin farkında olan mali idare de çalışmalarını yakın zamanda bitirecek ve yasalaşması için meclise sunumunu yapacaktır. Bu düzenlemede geç kalınırsa; ülkemizin almadığı vergi, başka bir ülke tarafından alınacaktır.

06.06.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM