Vergi Müfettişlerinin dâhil oldukları Daire Başkanlıklarında oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları, Başkanlıkça ilgili Daire Başkanlığına dâhil olan meslekte on yılını tamamlamış Vergi Müfettişleri arasından görevlendirilecek en az üç asil ve yeterli sayıda yedek üyeden oluşur.
Rapor değerlendirme komisyonları, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenen vergi inceleme raporlarını, vergi kanunları ile bunlara ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu ile maddi hata ve usul hatası içerip içermediği yönünden değerlendirir.
Rapor değerlendirme komisyonları, Kanunun 359 uncu maddesinde yazılı suçların işlendiğini tespit eden vergi suçu raporlarına ilişkin olarak mütalaa verir.
Dinlenme hakkı, mükellefin nezdinde yapılan incelemede hakkında henüz karar verilmeden önce Rapor Değerlendirme Komisyonunda (RDK) kendisini anlatma hakkının verilmesini ifade eder. Bu hak aynı zamanda mükellefe, yapılan inceleme sırasında ortaya çıkan uyuşmazlık konusunda kendisini ifade etme imkânı verir. Bu hak doğal olarak incelemeyi yapan inceleme elemanı için de geçerlidir.
Dinlenme talebinde RDK safhasında genel olarak tutanakta yer alan itiraz ve mülahazaların burada tekrar edildiği görülmektedir. Buna göre, “sahte belge kullanımlarında bedelini ödedik, mal veya hizmeti aldık.” “İşlemlerimiz gerçektir.” “Satışlarımız gerçektir.” “Tutanaktaki hususlar gerçektir.” şeklinde ifadeler verildiği görülmektedir.
Dinlenme talep edilen dosyalardan genel olarak mükellef lehine bir düzeltme yapılmamaktadır. Çünkü dinlenme hakkı kullanımının inceleme sürecinde tespit edilen hususlara verilen cevaplarla aynı olduğu, farklı bir argümanla gelinmediği görülmektedir. Oysaki dinlenme talep hakkı, inceleme sürecinde temin edilememiş bilgi ve belgelerin temin edilmesi ve bunun raporun işleme konmadan önceki son aşamada RDK’ya sunulması durumunda bir anlam ifade eder. Ayrıca, hukuk dışına çıkılmış ise bunun yine RDK’da dile getirilmesi gerekir. Dolayısıyla dinlenme talep etme hakkı ya mükellefler tarafından anlaşılamamış ve doğru uygulanamamaktadır ya da vergi idaresi usul dışına çıkmamakta, yanlış işlem yapmamaktadır. Not alınmış dinlenme tutanaklarına bakıldığında yapılan işlemleri düzeltmeyi gerektirecek nitelikte -tespit ve değerlendirmelerin- olmadığı görülmektedir.
Rapor Değerlendirme Komisyonlarının Oluşturulması İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde
“(1) Komisyonlar, gerekli gördüğü durumlarda ya da talepleri üzerine mükellefi veya inceleme elemanını dinleyebilir.
(2) Dinlenmeden önce raporlarda eleştiri konusu yapılan hususlar hakkında bilgi içeren rapor özetleri mükelleflere verilir.” Denilmiştir.
Sonuç olarak yönetmeliğin 8. Maddesinden de anlaşılacağı üzere rapor değerlendirme komisyonunun görevleri arasında mükellef ya da inceleme elemanını dinlemek sayılmamıştır. Komisyonun görevi raporu ilgili MEVZUATA UYGUNLUĞU İLE MADDİ HATA VE USUL HATASI İÇERİP İÇERMEDİĞİ YÖNÜNDEN değerlendirmektir. Yönetmelik hükümlerine göre mevzuat, usul ve maddi hata değerlendirmesi yapan komisyonun mükellefi dinlememe keyfiyeti vardır başka bir deyişle mükellefi dinleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
05.11.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.