YAZARLARIMIZ
Erkan Pala
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
erkanpala@yahoo.com



Aylık Prim Ve Hizmet Belgesine Meslek Kodlarının Eklenmesi Hakkında

01 Kasım 2012 tarihi itibariyle SGK tarafından  duyurulan Aylık Prim Ve Hizmet Belgesine Meslek Kodlarının Eklenmesi hem meslek mensuplarını (yeni bir iş yükü getireceğinden) hem de işverenleri (ceza gelir mi şüphesi) pek memnun ettiğini düşünmüyorum.

Buna göre E-Bildirge sisteminde yapılan değişiklikle Aylık Prim ve Hizmet belgelerine meslek kodları ve meslek unvanları eklenmiştir. Uygulama Kasım/2012 dönemine ait Aylık Prim ve Hizmet belgesinden başlanacak olup konunun kapsamı açıklanan duyuruda şu şekildedir.

·        Uygulama özel sektör işyerlerinde 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında çalışan sigortalıları kapsamaktadır.

·        Uygulama 7, 19, 22, 25, 42, 43 ve 44 belge türlerine ilişkin olan bildirimleri kapsamamaktadır.

Ayrıca konu ile ilgili teknik detaylara da yer verilmiştir. Firmalar bordro programlarını belirtilen tarihe kadar güncelleştirme yaparak işlemlerini yapabilirler.

Bu işlemlerin yapılacağı 2011 yılında yayınlanan 2011-2013 yılları arası açıklanan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planında 10.madde de belirtilmiştir. Bundan sonra atılacak adımlarda bu eylem planında şöyle tarif edilmiştir. "Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kayıt dışı istihdamla mücadelede etkinliği artıracak risk analizi merkezi kurulacaktır."

İlk önce SGK da denetim eleman sayısını 1500 e çıkartılması sonrasında Meslek kodlarının eklenmesi ve bundan sonra da  risk analiz merkezlerinin kurulacak olması, kayıt dışı ile mücadele de etkin bir role soyunulduğunun bir göstergesidir.

Meslek kodlarının eklenmesi ile işyerlerinde her çalışanın görevi SGK da tanımlanacak olup buna göre mesleklerde bir ücret aralığı belirlenecek ve bunun altında çalışan işyerlerinde denetimler sıkılaştırılacaktır. Artık işverenler, bir pazarlama elemanı ile pazarlama müdürünü aynı maaşta gösteremeyecek bu da ülkemizin önemli bir sorunu olan SGK ya düşük maaşlı çalışan sorununu çözecektir.

Bununla beraber birkaç soru da hepimizin aklına gelmektedir. Geçmişe dönük olarak ta bir inceleme yapılacak mıdır. Eğer yapılacaksa işverenler burada ciddi bir ceza ile karşı karşıya kalabilirler. Diğer bir soru da sistem çalışanların meslek kodlarının dönemler içersinde değiştirmeye izin verecek midir? İşyerlerinde unvan değişikliği ya da işin gereğinden dolayı bir görev tanımı değişikliği olabilir.

Önümüzdeki dönem de SGK' nın daha da agresif olarak denetimlerini arttırmasıyla  hareketli günler yaşayacağımızı düşünüyorum.

05.11.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM