Türkiye’de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan şirketler ile yazılım sektöründe iştigal eden şirketlerin yurt dışında pazar payımızın arttırılmasına yönelik olarak gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin giderlerinin belli bir bölümünün “Destekleme Fonu”ndan karşılanması amacıyla Yetkili kuruluşu “Dış Ticaret Müsteşarlığı” (DTM), Uygulamacı kuruluşu olarak ise İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) olan İhracat Teşviklerinden biri olan Pazar araştırma Teşviğinde, Pazar araştırmasının hangi şartları sağlaması gerektiği, kapsamı ve başvuru prosedürlerinin neler olduğu yazımın konusudur.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun 2011/1 sayılı Tebliğine göre;
1. Yurt dışı pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler %70 oranında ve yurt dışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 7.500 ABD Dolarına kadar desteklenir.
2. Her takvim yılı içerisinde şirket başına en fazla 10 (on) yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
3. Bir yurt dışı pazar araştırması gezisi kapsamında en fazla 2 (iki) şirket çalışanının aşağıda belirtilen giderleri desteklenir:
i) Ulaşım: Uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri ile günlük 50 ABD Dolarını, gezi başına da 500 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla araç kiralama giderleri.
ii) Konaklama: Şirket başına günlük 300 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) giderleri.
4. Yurt dışı pazar araştırması gezisinin en az 2 (iki), yol hariç en fazla 10 (on) günlük kısmı desteklenir.
5. Yurt dışı pazar araştırması gezisi süresince, yolculuk ve gidilen ülkenin resmi tatil günleri hariç olmak üzere, her gün için en az bir kurum, kuruluş veya şirketle görüşme yapılmalıdır. Görüşme yapılmayan günler için ulaşım ve konaklama giderleri desteklenmez.
6. Bir takvim yılı içerisinde aynı ülkeye yönelik en fazla 2 (iki) yurt dışı pazar araştırması gezisi desteklenir.
7. Bir yurt dışı pazar araştırması gezisi tek bir ülkede yapılabileceği gibi, coğrafi konumu birbirine yakın olmak kaydıyla en fazla 3 (üç) ülkede de yapılabilir.
Başvuru aşamasında ibraz edilecek belgeler aşağıdaki gibidir;
1. Başvuru Dilekçesi (Başvuru sahibi firmanın antetli kağıdına yazılmış, üyesi bulunulan İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğini veya İGEME’yi muhatap, dosyada yer alan belgelerin dökümünün ve 2011/1 sayılı “Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteğine İlişkin Tebliğ” kapsamındaki destekten yararlanma talebinin yer alacağı, şirket yetkililerince imzalanmış başvuru dilekçesi.)
2. Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği Başvuru Formu (EK A-1)
3. İmza sirkülerinin aslı veya noter onaylı ya da İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerinin veya İGEME’nin ya da Müsteşarlığın aslını görerek onayladığı örneği.
4. Taahhütname (EK A-2)
5. Beyanname (EK A-3)
6. Pazar Araştırması Değerlendirme Raporu (EK A-4)
7. Görüşme Yapılan Kurum/Kuruluş/Şirket Bilgi Formu (EK A-5)
8. Şirketin son sermaye paylaşımını gösteren ticaret sicili gazetesinin fotokopisi, güncel sermaye paylaşımını gösteren gazetenin ibraz edilememesi halinde Ticaret Sicil Memurluğundan alınan yazı veya Hazirun Cetveli
9. Pazar araştırmasını gerçekleştirenlerin şirket çalışanı olması halinde faaliyetin yapıldığı aya ait SGK bildirgesinin aslı (e-bildirge asıl olarak kabul edilir.)
10. Ulaşımın uçakla yapılması durumunda:
iii) Bilet koçanı veya elektronik bilet
iv) Elektronik bilet olması durumunda bütün uçuşlara ait biniş kartları (Biniş kartlarının ibraz edilememesi durumunda ilgili havayolu şirketinden uçuşların gerçekleştirildiğine dair alınan yazı aslı gerekmektedir. Seyahat acentelerinden alınan yazılar kabul edilmemektedir.)
v) Uçak biletlerinin seyahat acentesinden satın alınması durumunda acentenin düzenlediği fatura
vi) Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belgenin aslı ya da ilgili banka tarafından onaylanmış örneği
11. Araç kiralama harcamasına ilişkin olarak:
vii) Fatura
viii) Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belgenin aslı ya da ilgili banka tarafından onaylanmış örneği
12. Uluslararası veya şehirlerarası ulaşımın tren, gemi veya otobüs ile yapılması durumunda ulaşımda kullanılan bilet (elektronik bilet olması durumunda biniş kartı; biniş kartının bulunmaması halinde ise uçuşun gerçekleştiğine dair ilgili havayolu şirketinden alınan resmi yazı)”
13. Konaklama harcamalarına ilişkin olarak:
Konaklama faturası otelden alındı ise;
ix) Oda-kahvaltı tutarını gösteren ayrıntılı fatura
x) Ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belgenin aslı ya da ilgili banka tarafından onaylanmış örneği
Konaklama faturası seyahat acentesinden alındı ise;
xi) Seyahat acentesinin düzenlediği ayrıntılı fatura (konaklayan kişi/kişiler, konaklanan otel ve tarih bilgileri ile gecelik konaklama bedelini gösteren)
xii) Yurt dışında kalınan otelden konaklayanların isimlerini ve konaklama tarihlerini içeren yazı
xiii) Seyahat acentesine yapılan ödemenin bankacılık kanalıyla yapıldığını gösteren belgenin aslı ya da ilgili banka tarafından onaylanmış örneği
14. İGEME tarafından talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler
Başvuru aşamasında dikkat edilecek hususlar aşağıdaki gibidir.
Ekonomi sınıfı uçak bilet bedelleri destek kapsamında olduğundan First/ Business/ Comfort class bilet bedelleri destek kapsamı dışındadır.
Ülkeler ihracatlarını geliştirmek adına çeşitli stratejiler uygulamaktadırlar. Ülkemiz de uygulanan stratejilerden biri de KOBİ’lerin ihracata yönelik pazarlama stratejilerini oluşturması bunun için hedef pazardaki alıcılar, fiyatlar, ticari düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimlerini arttırmak ayrıca KOBİ’lerin ihracata yönlendirilmesi ihracat tutarlarının arttırılması ancak etkin bir şekilde desteklenmeleri ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda Pazar Araştırması Desteği ve diğer İhracat destekleri ile beraber KOBİ’lerimize İhracat yapmak/arttırmak için gerekli teşvikin sağlandığı düşüncesindeyim.
24.09.2012
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.