YAZARLARIMIZ
Erkan Pala
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
erkanpala@yahoo.com



KDV Tevkifatında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Ayrıntılar

Bilindiği üzere 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 117 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar değiştirilmişti. Bu defa Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 21.06.2012 tarih ve 63 numaralı KDV sirküleri ile KDV tevkifatı konusunda örnekli açıklamalar yapılmış ve 117 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile getirilen düzenlemeler 60 nolu KDV sirkülerine dahil edilmiştir. 

63 numaralı KDV Sirkülerinde yapılan düzenlemeler ile bazı sektörlerde KDV Tevkifatı hesaplaması biraz daha yumuşatılmış olup bazı esneklikler getirilmiştir.

Bu getirilen düzenlemelere örnek verecek olursak;

Ağaç ve Orman Ürünleri Tesliminde “Kerestenin işlenmesi sonucu üretilen, ahşap palet, ahşap sandık, ahşap kasa, ahşap kutu, ahşap bandıl, ahşap takoz, ahşap H kiriş, ahşap kablo makarası, ahşap ambalaj malzemesi tesliminde demonte olup olmadığına bakılmaksızın tevkifat uygulanmayacaktır” maddesi ile,

Servis Taşımacılığı Hizmetlerinde  “5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde sayılmayan bir kuruluşun personel taşıması gibi herhangi bir servis taşımacılığı hizmeti alım ihalesini  alan bir firma, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devrederse, sorumlu tayin edilen kuruluşa karşı ifa edilen hizmet aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan, sorumlu tayin edilen kuruluş bu firmanın düzenlemiş olduğu faturadaki KDV tutarı üzerinden tevkifat yapmayacaktır. Ancak, ihaleyi alan firmaya servis taşımacılığı hizmetini fiilen ifa eden firma tarafından düzenlenen faturadaki KDV tutarı 5/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır”

maddeleri eklenmiştir.

Bu getirilen düzenlemeler ile yazımın asıl amacı olan KDV Tevkifatından kaçınma durumu Teslimi yapanlar tarafından suistimal konusu edilmeye başlanılmıştır. Buradaki amaç faturayı tevkifatsız keserek KDV yi müşterisinden tahsil etmek ve firmasına finansman sağlamaktır.

Bunu yaparken de uygulanan yöntemi örnekler ile açıklayacak olursak;

·   Ağaç ve Orman Ürünleri teslimi yapan bir firma, müşterisine kereste teslimi yapıyorsa ve bu keresteler daha sonra keresteyi alan firmada Palet yapılacaksa teslimi yapan firma tebliğe uygun davranarak faturayı “Ahşap ambalaj malzemesi yada ahşap kasa” olarak kesebiliyor. Kereste olarak malı alan firma burada faturadaki açıklamalara ve aldığı malın özelliğine iyi dikkat etmesi gerekmektedir. Yoksa tebliğe uygun olarak kesilen fatura işin özünde Tevkifat gerektirdiğinden ilerde kendisine kesilmeyen Tevkifatları da Maliye’ye ödemek zorunda kalabilir.

·    Yukarıda bahsetmiş olduğum Servis taşımacılığında işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devredilen işler aracılık hizmeti mahiyetinde olduğundan tevkifat düzenlenmeyecektir. Burada da bazı servis firmaları müşterilerine faturayı keserken bu tebliğden sonra tekrar tevkifatsız kesmeye başlamışlardır. Servis Taşımacılığı Hizmeti alan firmaların dikkat etmesi gereken konu eğer kendilerine tevkifatsız fatura kesiliyorsa, servis firmalarından kendilerine hizmet sunan araçların ruhsatlarını istemeleri ve bu araçların ruhsat sahiplerinin  gerçekten alt yüklenici firmalara mı ait olduğunu yada Servis taşımacılığı yapan firmanın bizzat kendisine mi ait olduğunu tespit etmektir. Fakat uygulamada bazı firmalar sıkıntı yaşayabilir. Çünkü bazı firmalara vardiyalarla beraber 50 den fazla araç hizmet veriyor olabilir ve bu araçlar 2 ayda bir değişebilir bu sebeple her ay Servis hizmeti sağlayan ana firmadan
“ 21.06.2012 tarihinde yayınlanan 63 nolu KDV Tevkifatı uygulaması Tebliği 2.2.2.11 Servis Taşımacılığı Hizmetleri maddesine istinaden servis taşımacılığı hizmetimizi bizzat ifa etmeyip alt yüklenicilere devrederek yerine getirdiğimizden düzenlediğimiz …… dönemi faturasında KDV Tevkifatı yapılmamıştır” yazılarak antetli kağıtlarına imzalı her ay yazı almalarını öneririm.

Aynı örnekten devam edersek 50 den fazla araçtan hizmet alınıyorsa 49 tanesi alt yüklenicilere ait 1 tanesi ise firmanın kendisine ait ise burada yine Servis taşımacılığı yapan firma 1 adet faturayı Tevkifatlı geri kalan araçların sağladığı hizmetin bedelini ise Tevkifatsız kesecektir.

Bunların dışında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise;

117 no.lu KDV Genel Tebliği’nni3.4.1.2. bölümünde “Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 ¨'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır.Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.Tespit edilen tutarı aşan işlemlerde KDV tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak amacıyla bedel parçalara ayrılamayacak, aynı işleme ait bedellerin toplamı dikkate alınarak bu sınırın aşılması halinde tevkifat yapılacaktır.Tevkifat zorunluluğundan kaçınmak amacıyla, birden fazla fatura düzenlenmek suretiyle bedelin parçalara bölündüğünün tespiti halinde vergi dairelerince, bütünlük arzettiği anlaşılan alımların toplamının yukarıda belirtilen sınırı aşıp aşmadığına bakılarak gerekli işlemler yapılacaktır.” Denilmektedir. Buna göre bütünlük arz etmeyen, birden fazla parçaya bölünmemiş 1.000 TL (KdvDahil) işlem bedelinin altında olan tevkifatlı işlemlerde tevkifat uygulanmasına gerek bulunmamaktadır.

09.08.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM