VUK’un ‘‘Amortismana Tabi Malların Satılması’’ başlıklı 328. maddesi uyarınca; “Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde alınan bedel ile bunların envanter defterinde kayıtlı değerleri arasındaki fark kar ve zarar hesabına geçirilir. İşletme hesabı esasında defter tutan mükelleflerle serbest meslek kazanç defteri tutan mükellefler bu farkı defterlerinde hasılat veya gider kaydederler. Amortisman ayrılmış olanların değeri ayrılmış amortismanlar düşüldükten sonra kalan meblağdır.
Yenileme fonu, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin (örneğin, makine, araç, bina) satışından elde edilen kârın, aynı türden yeni iktisadi kıymetlerin alımında kullanılmasını teşvik eden ve bu sayede vergi ertelemesi avantajı sağlayan bir uygulamadır. Bu yöntemle, satıştan doğan kâr, yeni alınan iktisadi kıymetin amortismanından düşülerek vergi matrahı azaltılır.
Sonuç itibariyle; İşletmelerin aktiflerinde yer alan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yenilenmesini teşvik etmesi ile bilinen yenileme uygulaması diğer yandan vergi planlamasında avantaj sağlamaktadır. İsteğe bağlı bir uygulama olduğu için, işletmeler yapmış oldukları kâr planlaması çerçevesinde vergi kanunlarınca kendilerine tanınan bu hakkı kullanma hakkına sahiptirler. Yenileme fonu uygulaması, işletmelerin varlıklarını güncellemelerini teşvik eden ve vergi ertelemesi sağlayan önemli seçeneklerdendir.
213 Sy. Vergi Usul Kanunu
06.12.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.