Yatırım ve kullanım amacıyla gayrimenkul alan gerçek kişiler, alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarmaları (satmaları) durumunda alım-satım arasında endeks değerlerine göre kazanç elde ederse değer artış kazancı vergisine konu edilir. Gelir Vergisi Kanunu'nda safi değer artış kazancı; satış (elden çıkarma) bedelinden, maliyet bedelleri ve satış nedeniyle yapılan masraflardan satıcı bünyesinde kalanların indirilmesi suretiyle bulunan kazanç olarak tarif edilmiştir.
Gelir Vergisi Kanununa göre satın alınan konut, daire, ev, işyeri vb. yapılan satın almalardan sonraki 5 yıl içerisinde satılırsa gayrimenkul değer artışı kazancı olarak hesaplanır ve vergi talep edilir.
Değer artış kazancının vergilendirilmesi esnasında mükellef ve vergi kurumunun haklarını karşılıklı olarak korumak amacıyla endeksleme formülü uygulanır. Endeksleme oranı, %10 olarak belirlenir. Satış tarihinden önceki ayın Yİ-ÜFE oranı %10’dan fazla ise verginin hesaplanmasında Yİ-ÜFE dikkate alınır. Yİ-ÜFE oranının %10’un altında olması halinde gayrimenkul satış ve alış fiyatları arasındaki farka göre vergi borcu tahakkuk ettirilir.
Gayrimenkulünüzün elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından aşağıdaki giderleri indirebilirsiniz; - Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, - Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üstlenmekle yükümlü olduğu giderler, - Ödenen vergi ve harçlar.
05.04.2024 son gün olarak beyan edilecek Yıllık Gelir Vergisi beyannamesi için düzenlenirken, 2023 yılında elde edilen değer artış kazançlarına uygulanacak istisna tutarı 55.000 TL olarak belirlenmiştir.
Satışın yapıldığı yıl için belirlenen istisna tutarının (2023 yılı için 55.000 lira, 2024 yılı için 87.000 lira) altında kalan kazançlar için yıllık beyanname verilmeyecek. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname verilecek ve istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülebilecek.
Miras yoluyla veya bedelsiz yani anne-babanın çocuğuna ev alması gibi durumlarda elde edilen gayrimenkullerin satışı için değer artış kazancı vergisi ödenmez. Vergiye tabi olması için bir diğer şart ise elde edilen gelirin istisna haddi üzerinde olması gerekliliğidir.
Bedelin tapu üzerinde düşük gösterilerek değer artış kazancının eksik olarak beyan edilmesi ve durumun idare tarafından tespit edildiği durumlarda, eksik beyan edilmiş olan vergi gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmektedir.
Şirket adına ev satın almak, uzun vadede çeşitli avantajlar oluşturabilir. Satın alınan mülk, demirbaş olarak değerlendirileceğinden; amortisman gideri gösterilerek şirket karından indirim yapılabilir. Evde ikamet eden şirket çalışanı var ise, masraflar şirket gideri olarak gösterilebilir.
Gayrimenkul satışında 5 yıl muafiyeti hâlâ devam ediyor. Edinme tarihinden sonra 5 yıl içinde satılan gayrimenkullerin kazançları değer artış kazancı vergisine tabiidir.
Miras yoluyla veya bedelsiz yani anne-babanın çocuğuna ev alması gibi durumlarda elde edilen gayrimenkullerin satışı için değer artış kazancı vergisi ödenmez. Vergiye tabi olması için bir diğer şart ise elde edilen gelirin istisna haddi üzerinde olması gerekliliğidir.
05.04.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.