YAZARLARIMIZ
Erkan Kipik
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
malimusavirerkankipik@gmail.com



Yeni TTK Hakkında Özet Bilgiler

Evet zaman daralıyor. Şirketler Yeni Türk Ticaret Kanununa göre hazırlıklarını tamamlamalıdırlar. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek 6102 sayılı Yeni TTK, ticari hayatımıza yön verecek yeni uygulamalar doğrultusunda genel hatlar itibariyle çok sağlam temellere dayandırılmıştır. Ancak ikincil düzenlemelerin biran evvel yayınlanması gerekiyor. Yaptırımlar/uygulanacak cezalar, internet sitesinde yayınlanacak bilgiler hakkında düzenleme beklentisi oldukça yüksek.  01 Temmuzda yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında öne çıkan konular özet bilgiler olarak aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.

·         1535 md. 6 kitaptan oluşuyor.

·        Ticaret sicili verilerine göre 31/12/2011 tarihi itibariyle ülkemizde 860.561 adet şirket bulunması ve bu şirketlerin de 98.191’inin anonim şirket, 744.001’inin de limited şirket olmasıdır.[i]

·        Rekabet gücünü arttırmak, dünya ekonomisi ile ortak tabloları kullanabilmek, ortak standartları kullanarak aynı dil üzerinde değerlendirme yapabilmek için Yeni TTK ticari hayatın gereğine uygun çözümler yenilikler getirmiştir.

·        Çağdaş, kurumsal şeffaflık, hesap verilebilirlik, tutarlılık, eşitlik ve sorumluluk ilkeleri ön plandadır.

·        Muhasebe ve finansal raporlama şeffaflaştırılması amaçlanmıştır. TFRS uygulaması zorunlu hale getirilmiştir.

·        İnternet sitesinin açılma zorunluluğu,  burada bilgilerin yayınlanacak olması, şeffaflık ve kamuyu aydınlatma ilkesi yerine getirilmesi hedeflenmektedir.  01 Temmuz 2013 son gün.

·        Şuan ki Yeni TTK ya göre;  A.Ş. lerde Avans kar payı uygulaması varken Ltd. Şti. lerde bu uygulamaya dair bir ifade yok.

·        Ltd.Şti de sermaye taahhüdü hemen ödenecek.  A.Ş. lerde ¼ kuruluştan önce kalanı 24 ay içerisinde yerine getirilecektir.

·        Yeni TTK, kurumsal olmayan, fazla faaliyet göstermeyen, atıl vaziyette bulunan/bekletilen firmaların tasfiyesine hız kazandıracaktır.

·        Tek kişilik sermaye şirketleri kurulabilecek. Ayrıca mevcut A.Ş. veya Ltd.Şti. lerde birden fazla ortak olsa bile tek ortağa düşülebilecek.

·        A.Ş. lerde yönetim kurulu üyelerinin en az ¼ ünün yüksek öğrenim görmüş olmasını şart koşmuştur. Ancak tek üyeye düşerse bu şart aranmayacaktır.

·        Sermayenin korunması prensibi gereği Ortağın şirkete borçlanması yasaklanmıştır. Ticari borç, iştirak ve sermaye taahhüt borcu konuları hariçtir. Şirketten kaynak kullanımı yasaklandığı için ortağa ÜCRET, İKRAMİYE, KAR PAYI AVANSI (Ltd. Şti. lerde yok) olmasını / verilmesini öngörmüştür. 30.06.2015 tarihine kadar Yeni TTK yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içinde nakden borcu kapatabilecek. (ortağın şirkete borçlanması sadece şirketten para çekmesi değil ; belgesiz / belgelendirilemeyen harcamalar, şahsi harcamalar, g.resmi işlemler de ortak c/h kullanıldığı unutulmamalıdır.

 

·        İnternet sitesinde; Yöneticilere ödenen ücretler kişi bazında açıklanmayacak ancak toplam bazda ücretler ilan edilecektir.

·        Bildirim ve gerekli işlemlerin yapılması sorumluluğuna uymayan yöneticiler ve ortaklar hapis cezası sıkıntısı ile karşı karşıya kalacaklardır.

·        14 Ağustos 2012 tarihine kadar A.Ş. ve LTD.ŞTİ. Sözleşmelerini yeni TTK ile uyumlu hale getirmelidir.

·        01 Ocak 2013 tarihinden itibaren muhasebe kayıtlarını Türkiye Muhasebe  Standartlarına göre tutacak ve mali tablolarını da bu standartlara göre düzenleyecektir.  Ancak 2012 yılı ile karşılaştırmalı olacağı için 2012 yılındaki kayıtların da bu esasa göre düzenlenmesinde fayda var.

·        01 Ocak 2013 tarihinden itibaren bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir.

·        01 Mart 2013 tarihine kadar sermaye şirketleri, bağımsız denetçilerini seçmek zorundalar.

·        01 Temmuz 2013 tarihinde kadar internet sitesi açma ya da var olan sayfanın güncellenmesi gerekmektedir.

·        Yeni TTK ile birlikte Tüzel Kişiler de tüzel kişi olarak yönetim kuruluna seçilebilecektir.  Ancak tüzel kişiye ait temsilci gerçek kişi olacağı için bu kişinin de ticaret sicile tescil ve ilan edilmesi zorunluluğu vardır..

·        Bağımsız Denetimin ve seçilecek bağımsız denetçi ile; Stok sayımının onların nezaretinde yapılacağı, Mali tablolara onay verecekleri, Mali tablolarda gerçeği yansıtmayan işlem olursa, görüş vermekten kaçınma ve olumsuz görüş verilebileceği riski ön planda olmalıdır. Yatırımcılar ve kredi verenler bu tabloları kullanacağı Bankaların kredi vermesinde sıkıntı yaşanacak. Verseler bile kredi ve finansman maliyetinin çok yüksek olacağı dikkate alınmalıdır.

·        Yeni TTK ile birlikte sermaye şirketlerine ait her türlü kâğıt ve belgede aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunluluğu getirilmiştir. Tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi, tacir sermaye şirketi ise taahhüt edilen ve ödenen sermaye, internet sitesinin adresi ve numarası gösterilir. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde, sırasıyla yönetim kurulu başkan ve üyelerinin; müdürlerin ve yöneticilerin adları ile soyadları gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır.

·        Yeni TTK ile birlikte tüm ticari defterlerin Açılış ve Kapanış tasdikleri zorunlu hale getirildi. Açılış tasdiki zamanı ile açıklama/tebliğ beklenirken kapanış tasdiki izleyen faaliyet döneminin 6.ay sonuna kadar yapılabilecektir. 

·        Yeni TTK ya göre;    A.Ş. ve LTD.ŞTİ. ler aşağıdaki defterleri tutmak ve açılış kapanış tasdiki yaptırmak zorundadır:

Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Envanter Defteri, Karar Defteri, Pay defteri, Genel Kurul toplantı ve müzakere defteri, İnternet sitesi defteri

·        Ticari defterleri 10 yıl saklamak zorunluluğu vardır.

 

Sonuç olarak;  6102 sayılı kanunla ilgili erteleme olmayacağı hükümet yetkililerince açıkça ve defalarca ifade edilmiştir. Ancak ikincil düzenlemelerin yayınlanacağı, sıkıntıların dikkate alınacağı da ifade edilmiştir. Bu sebeple erteleme boşuna beklenmemeli, hazırlıkları biran evvel sonuçlandırmalıyız. Gerekli alt yapıların güncellenmesi ve hızlandırılması gerekmektedir.   Ancak bunlar yapılırken şirketlere getireceği mali külfet dikkate alınmalı ve bu konuyla ilgili bir takım düzenlemelere de gidilebilmelidir. Şeffaflık, hesap verilebilirlik, tutarlılık gibi ilkeler; ilerleyen dönemde sıkça karşılaşacağımız kavramlar olacaktır. Geçiş süreci, her yenilikte olduğu gibi sancılı olacaktır ancak bu yeniliklerin faydasını belki kısa zamanda göremeyeceğiz ancak orta ve uzun vadede mutlaka göreceğiz.  

 


[i]  TC. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Md. – “ 140 soruda Yeni TTK

KAYNAKÇA:

 

1.      6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu

 

2.      TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Md. – “140 soruda Yeni TTK

 

3.      Prof. Dr. KIZILOT Şükrü -  Hürriyet Gazetesi – 21.03.2012 Tarih  - "1 Temmuz yaklaşıyor matbaadan randevu aldınız mı?" adlı makale

 

4.      YMM  - KÖKBULUT İsmail – Bugün Gazetesi – 09.01.2012 Tarih – “Yeni TTK  ve yol haritası” adlı makale

 

10.05.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM