Mali geçmişimiz ne yazık ki aflarla doludur. Şöyle ki, Cumhuriyet döneminde çıkarılan af sayısı 35 olup bir ortalama alındığında her üç yıla bir mali af düştüğü görülmektedir. İçinde bulunduğumuz sıkıntılı dönem itibariyle mali af yeniden gündeme getirilmeye çalışılmaktadır. Bu yüzden eğrisiyle doğrusuyla bu yazımızda afları değerlendirme konusu yapalım istedim. Safımız belli olsun diye en başta affa karşı olduğumuzu söylemekte bir sakınca görmüyorum. Zaten gerekçelerimizi sıraladığımız zaman belki de bize hak vereceksiniz. Hiç vakit kaybetmeden af karşıtlığımızı birkaç maddede temellendirelim:
Bu başlıkları 20’ye kadar uzatabiliriz ancak ana fikri vurgulayabildiğimizi düşünüyorum. Aflar Türkiye Cumhuriyeti’nin genel bir problemidir. Bu yüzden herhangi bir siyasi görüş veya düşünceye mal edemeyiz. Buna karşın devletin af politikasını yeniden gözden geçirmesini, bu konuda yasal veya anayasal bazı sınırlar getirilmesinin değerlendirilmesini temenni ederiz.
Her ne kadar aflara karşı olsak da özel sektörde bazı iyi niyetli mükelleflerin zor durumda olduğunu göz ardı edecek durumda değiliz. Buna karşın af ve yardımlarda toptancı bir politika uygulanması yerine sınırlı ve selektif bir politikanın hayata geçirilmesini tercih ederiz. Örneğin af, yapacağımız parasal yardım veya kredi kullandırmak suretiyle tüm mükellefleri hayatta tutmamız mümkün olmayıp bir kısmı için artık kaçınılmaz olan sonu engelleyemeyiz. Bu mükellefler finansal yönetimden bihaber olarak önce faiz riskini, hedge stratejisinden bihaber daha sonra döviz riskini kucaklamış bulunuyorlar. Ardından gelen bu reel şokla beraber üzücü bir şekilde yolun sonuna gelmiş durumdalar.
Aslında batması gereken bazı şirketleri finanse ederek birkaç ay sonra kamu zararına dönüşerek batacak zombi şirketleri yarattığımızı öngörebilmeliyiz. İkinci olarak aslında kurtarılabilir ve kurtarılması gereken mükellefler için tahsis edebileceğimiz kaynağı sınırladığımızı bilmeliyiz. Parasal bir sınır koyup belli bir ölçeğin üzerinde olan ve zor durumda kalan (büyük ölçekli)mükellefleri finansal durum analizini içerecek kısa süreli (30 - 45 gün) inceleme yoluyla kendi ihtiyaçlarına özgü ve özel olarak aftan yararlandırabilir veya parasal yardım veya kredi imkânı tanıyabiliriz. Muhtemelen daralan bir ekonomide yürütebilecek en doğru inceleme bu olacaktır. Belli bir ölçeğin altındaki mükelleflerde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir ara duyurduğu ve mükellefe bir mali not verilmesini öngören sistemi hayata geçirip mali notuna, siciline ve bazı finansal oranlarına bağlı bir sistemi hayata geçirebiliriz. Zor ama imkansız değil.
Mali hayat gerek kamu gerekse özel sektör olarak bir bütün oluşturmakta ve birbirini beslemektedir. Başınız ağrıdığında doktora, biri kişilik haklarınıza saldırdığında avukata ve vergisel bir sıkıntınız olduğunda müşavirinize gidersiniz. Üç senede bir çıkan aflarla vergi bir sıkıntı olmaktan çıktığında, kamu denetimi vasfını yitirdiğinde ve cezaların caydırıcılığı kalmadığında müşavirlik hizmetinden de tasarruf edersiniz. Bu yüzden başka hiçbir yaşam formu yoktur ki yerli yersiz af çağrısı yapan bir meslek mensubu kadar kendi habitatına zarar versin. Bu mantıkla hikâyenin sonunun “iadelerle sonsuza kadar mutlu yaşamışlar” şeklinde biteceğini sanıyorsunuz yanılıyorsunuz. Sunduğunuz hizmetlerde bir çeşitlendirmeye gitmemek, kurumsallığı tesis etmemek ve teknolojinin ulaştığı noktayı göz ardı etmek suretiyle zaten geleceğe meydan okuyorsunuz. Ateşe uçan pervane olmak niye? Mali alanda çalışan kişileri bir bütün olarak seven, takdir eden, bu alandaki tüm mesleklerin hak ettiği yerlere gelmesini arzu eden biri olarak üzülerek söylüyorum ki tek replikli karakterle çok yol kat edemezsiniz.
22.05.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.