Dropshipping e-ticarette kullanılan ticaret yöntemlerinden birisi. Dropshipping’i en basit ifadesiyle stok tutmadan çalışmak olarak ifade edebiliriz. En çok uygulandığı ve başarılı olduğu rota Çin Halk Cumhuriyeti ve ABD rotası. Söz konusu rota üzerinden yola çıkarak bu e-ticaret modelinin yeni başlayan vatandaşlarımıza pazarlandığı şekliyle konuyu açıklayacağız. Ufak bir internet araştırmasıyla aşağıda verilen bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.
“Bu e-ticaret modelinde hangi ülkede bulunduğunuzun bir önemi yok herhangi bir ülkede dropshipping yapabilirsiniz. Örneğin Çin Halk Cumhuriyetinde faaliyet gösteren bir satıcıyla anlaşıp ürünlerini kendi web sitenizde listeleyerek veya Amazon, Ebay gibi çevrimiçi pazaryerlerinde sanal mağaza açarak satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Çinli üreticiden/satıcıdan alış fiyatınızla, ABD’li alıcı arasındaki satış fiyatınız arasındaki masraflardan kalan fark kârınızı oluşturacaktır. En önemli masraflarınız arasındaysa reklam gideri, pazar yeri komisyonları bulunuyor.
Alıcıya ürünün teslimi için makul bir süreyi kabul ettirdikten sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki satıcıya ABD’deki alıcının adresini verip ürünü yollamasını istiyorsunuz. Böylece stok tutmadan çalışabiliyor, oturduğunuz yerden para kazanabiliyorsunuz.“
ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti rotasına gerçekleşen dropshipping ticaret modelinde gerçekten para kazanılabilen bir dönem olarak 2006 – 2010 dönemini gösterebiliriz. 2010 sonrası ise dropshipping’in yavaş yavaş öldüğü yıllar olarak görülüyor. Bunun çok temel üç sebebi var: Çin Halk Cumhuriyeti’nin e-ticaret stratejisi, AliExpress ve e-packet.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin e-ticaret stratejisi 2000’lerin başından itibaren alınan kararlar itibariyle başka bir yöne evriliyor. Devlet, Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki satıcının dünyaya açılmasını teşvik ve pek çok başlıkta sübvanse ediyor. Özellikle AliBaba grubunun kuruluşu ve 2000’lerin başlarından itibaren gerçekleştirdiği faaliyetler kayda değer. AliBaba çevrimiçi pazaryeri ile beraber dil bariyeri, Çinli satıcı ve üreticiye olan güven problemi ortadan kaldırılıyor.
Alibaba’nın satış modeli B2B, yani işletmeden işletmeye toptan satışlar. AliBaba’nın popülaritesinin arttığı 2005 – 2010 yılları arasındaki dönem toptan fiyatına Çin Halk Cumhuriyeti’nden al ve perakende olarak sat stratejisinin hâkim olduğu bir dönem. Dropshipping de bir e-ticaret modeli olarak bu dönemde en güzel sonuçlarını veriyor. Kurumsal firmaların bu dönemde katalog ve ilanlar üzerinden satışları aslında en güzel dropshipping örneklerini oluşturuyor.
2010 yılı ise önemli bir dönüm noktası. Çin Halk Cumhuriyeti tarafında toptan fiyatına aracıya satılan ürün, neden perakende olarak alıcıya satılmasın algısı gelişmeye başlıyor. AliBaba’dan elde edilen birikimle bu sefer AliExpress kuruluyor. AliExpress satış modeli genel olarak işletmeden tüketiciye, yani B2C şeklinde kurgulanıyor.
AliExpress’in kuruluş amacı Çinli perakendeciyi ulaslararası alıcı ile buluşturmak. Kurulduğu günden beri İngilizce içerikle yayın yapan bir çevrimiçi pazar yerinden bahsediyoruz. Hedef pazar ise en başından itibaren ABD. AliExpress’in gelişi ile beraber ABD’deki alıcı dropshipping yapan herhangi birinin veya firmanın fiyatı şişirmesine gerek kalmadan doğrudan AliExpress üzerinden ürünü sipariş edebilir hale gelmiş bulunuyor. Daha sonra aynı trendi takip eden Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çevrimiçi pazaryerlerinin sayısı artıyor.
E-packet gönderim sistemini ise en basit tabiriyle posta idareleri arasındaki bir anlaşma olarak görebiliriz. E-packet sayesinde eskiden haftalar süren mal gönderimi ve gümrük muameleleri birkaç günlük sürelere düşürülüp alıcı için nakliye bedeli bedavaya veya cüzi tutarlara çekiliyor. AliExpress veya başka bir Çin Halk Cumhuriyeti menşeli çevrimiçi pazaryeri üzerinden alınan ürünler, Çin Halk Cumhuriyeti Posta İdaresi ve ABD Posta İdaresinin ortak çabasıyla ABD’li alıcının kapısına kadar getiriliyor.
Dropshipping ifadesi ile yakın zamanda karşılaşmışsanız bir google, youtube, facebook veya instagram reklamına denk gelmiş olma ihtimaliniz çok yüksek. Bu reklamların denetimi oldukça zor olduğundan ağırlıklı olarak bu kanallar kullanılıyor. Bazı insanların dropshipping yaparak servet kazandığını, bu kişilerin şimdi bu mucizevi ticaret modelini sizlere de öğretmek istediğini görüyorsunuz. Videolar yatlar, katlar, arabalar görmeniz gayet doğal.
Bu hayali satan vatandaşların ya kendi eğitimlerini verdiğini ya da mevcut eğitimlerini videolar şeklinde fahiş fiyatlarla pazarladıklarını anlıyorsunuz. Yani bu eğitimlere para vererek bu kişiler için ilk gelir kalemini yaratmış oluyorsunuz. Eğitimi aldıktan sonra söz konusu kişiler tarafından belli platformlara yönlendiriliyorsunuz. Yönlendirilen bu platformların tamamına yakını katılımcı kazandıran kişilere refere gelirleri ödüyor. Bu ise sistemdeki ikinci gelir kalemini oluşturuyor.
Örneğin bir dönem bu kişiler tarafından girişimcilere ağırlıklı olarak Shopify üzerinden bir e-ticaret sitesi kurulmasının önerildiğini biliyoruz. Shopify (affiliate program vb.)yüksek refere gelirleri ödemesi yaptığı bilinen bir ticaret modeli işletiyor. Reklam ajansları, ödeme aracıları gibi girişimcilerin yönlendirildiği birçok başlıkta bu gelirlerin izini görebiliyorsunuz. Şu an süreç Shopify’dan Amazon, E-bay listelemelerine dönüşmüş durumda.
Kazanılan yüksek gelir nedeniyle Vergi İdaresinin girişimcilerinin peşine düşeceği, bu yüzden yurtdışında bir işletme kurularak vergi kimlik numarası alınması ve banka hesabı açılması gerektiği tezi ise bir dönem pazarlanan en enteresan fikirler arasında. Eğitimcinizin yönlendirmesi ile ABD’nin belli eyaletlerinde belli bir tutar karşılığında tabela şirketleri kurabiliyor, buradan alınan vergi kimlik numarası ile banka hesabı oluşturabiliyorsunuz. Sürpriz olmayan ise bu sistemde de refere gelirlerinin ödeniyor olması. Açıkçası girişimcinin yönlendirildiği her yer yönlendirene katkı sağlıyor diyebiliriz.
Yüksek rekabet, Çinli satıcının doğrudan ABD pazarına erişmesi, pek çok kişi için(İngilizce bilmeme gibi) dil bariyeri, Çin Halk Cumhuriyeti tarafında dropshipping için güvenilir ve devamlılığı olan firma bulmanın zahmeti, adeta kandırılan ABD’li alıcının eğitimlerde anlatıldığı kadar aptal olmaması, niş ürün bulmanın zorluğu, reklam giderleri, kendi sitenizi açsanız veya Shopify gibi bir platformdan yararlanmanız durumunda arama motorunda dibi görme ihtimalinizin ufukta belirmesi, iadelerde çuvallamanız veya E-Bay, Amazon gibi devlerin dropshipping yaptığınızı anlaması durumunda mağazanızı kapatması gibi sayabileceğimiz pek çok sebepten dolayı ortalama bir girişimci için bu sistemden kayda değer bir kazanç elde edilmesi hemen hemen imkânsız.
O kadar para döküp mızmızlanmaya başladığınız zaman muhtemelen ürününüzün niş olmadığından, yeterince reklam vermediğinizden, sabırlı olmadığınızdan bahsedilecektir. Başarılı örnekler gösterilip işte bunlar kazanıyor söylemiyle karşılaşacağınızdan de emin olabilirsiniz. Eğitimlerin başında formaliteden herkes kazanamıyor algısı oluşturduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Sonuçta yabancıların mentorship scam dediği bir tezgahın içerisinde olduğunuzu anlamayabilirsiniz. Çok ufak tutarlar için vergi kaçakçısı pozisyonuna düşülmesi ise paha biçilemez. Başlıktaki milyonlar kazanan Türklerin hiç var olmadığını bilmeniz belki yatırım kararlarınızı daha reel alanlara yönlendirmenize önayak olabilir. Bizden söylemesi…
12.02.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.