YAZARLARIMIZ
Ergin Ödübek
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
info@emusavirlik.com.tr



4. Dönem Geçici Vergi Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

1) Dövizli Takip Edilen Banka İçin Döviz Alış Kurunu Dikkate Alınız

Dövizli olarak takip ettiğiniz banka hesaplarını değerlerken Merkez Bankası Efektif Alış kuru değil Döviz Alış Kurunu dikkate almanız gerekmektedir. Bilindiği üzere, efektif alış kuru nakit yabancı paralar için, döviz alış kuru ise yabancı paralar cinsinden düzenlenen poliçe, bono, senet, vb. belgeler için yapılan değerlemede esas alınmaktadır.

2) İndirimli Kurumlar Vergisi Beyannamesi Hazırlarken 4. Dönem İçin Özellikli Konular

Bilindiği üzere, 2017 yılı için yapılacak olan yatırım teşvik belgeli harcamalarda yatırıma katkı oranı +15 puan ve diğer faaliyetlerden elde edilen gelirlere uygulanacak olan indirimli kurumlar vergisi oranı ise yüzde 100 olarak uygulanacaktır. İndirimli kurumlar Vergisi hazırlayan şirketlerin bu konuya çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

3) Geçmiş Yıl Zararlarını Mahsup Ederken Dikkat Ediniz

Geçmiş yıl zararlarınızı beyannameden mahsup ederken söz konusu zararın bir önceki yılın (2016 yılı) Kurumlar Vergisi Beyannamesinde “Gelecek Yıla Devreden Cari Yıl Zararı” kısmında gösterilip gösterilmediğini mutlaka kontrol ediniz. Bilindiği üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 9. Maddesi kapsamında önceki yılın beyannamesinde gösterilmeyen zararlar mahsup edilemez.

4) Bağış ve Yardımlarınız Varsa Dikkat Edilecek Hususlar

Bağış ve yardımlarınız varsa bunları iki kategoriye ayırınız. Birincisi Vergiden muaf ve Kamuya Yararlı olan dernek ve vakıflara yapılan bağışlar. Bunlar gider olarak kayıtlara alınması mümkün olan bağışlardır. Ancak bu bağışları kayıtlara alırken önce Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak dikkate alınız ve sonra beyanname üzerinde 103 koduyla ayrıca indirim konusu yapınız. İndirim yaparken sınırsız indirilebilecekler hariç (KVK 10. Maddede ayrıntılı şekilde belirtilmiştir) matrahın yüzde 5’inden fazla olmamasına dikkat ediniz.

İkincisi ise Kurumlar Vergisi Kanununda indirilebilecek giderler arasında sayılmayan bağış ve yardımlardır. Bunlar doğrudan kanunen kabul edilmeyen gider yazılmak suretiyle giderleştirilmelidir. Beyanname üzerinde ayrıca indirim konusu yapılmaz.

5) Avanslar Hesabına Dikkat Ediniz

Özellikle 340 Alınan Sipariş Avansları hesabının bakiyesinin yüksek olması ve uzun süre hareket görmemesi incelemelerde eleştiri konusu olmaktadır. Bu hesabı kapatırken mutlaka fatura düzenlenerek kapatılması gerekmektedir. Aksi halde borç alacak ilişkisi kapsamında değerlendirilip adat işlemi gündeme gelmektedir.

6) Ertelenen SGK Primlerinden Yararlanan Firmaların Dikkatine

Bilindiği üzere, “6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 28 inci maddesi kapsamında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 72 nci maddesiyle 2016/Aralık, 2017/Ocak ve 2017/Şubat aylarına ilişkin SGK prim ödemelerinin ertelenmesi sağlanmıştır.

Ertelenen sigorta primlerini ilgili dönem Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak beyanname üzerinde matraha ekleyen şirketler ödemelerin gerçekleştiği 4. Dönemde bu sefer ekledikleri tutarları Zarar Olsa Dahi İndirilecek İndirim ve İstisnalar satırında 350 Koduyla Diğer İndirimler satırında göstermelidirler.

07.02.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM