Uluslararası taşımacılık istisnasında iade kapsamına , uluslararası taşımacılık faaliyeti ile ilgilendirilebilen , gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider kabul edilebilen her türlü mal ve hizmet alışı dolayısıyla yüklenilen KDV ile ATİK için ödenen KDV’de dahildir. (11/11/1987 – 72720, 23/12/1986 tarih 90759 MB Özelgeleri)
3065 sayılı KDV Genel Uygulama Tebliği’nde;
‘‘Yüklenilen KDV, iade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler, genel imal ve genel idare giderleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için yapılan harcamalara ilişkin KDV’den oluşur.
İade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler ile genel imal ve genel idare giderlerinden bu dönemde gerçekleştirilen işleme isabet eden pay, aşağıda yer alan açıklamalar dikkate alınarak hesaplanır.
İade hakkı doğuran işlemle ilgili talep edilecek KDV tutarı;
a) İade hakkı doğuran işlemin doğrudan girdisini oluşturan mal ve hizmetler,
b) İade hakkı doğuran işlemle ilgili olan telefon, kırtasiye, posta, ulaşım, konaklama, akaryakıt, elektrik, su, büro malzemeleri, muhasebe, reklâm, temizlik malzemeleri, kira vb. genel imal ve genel idare giderlerinden iade hakkı doğuran işleme isabet eden kısım,
c) İade hakkı doğuran işlemde kullanılan ATİK’in alımı, nedeniyle yüklenilen KDV’den oluşur. İade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV dikkate alınır. Daha sonra ilgili dönem genel imal ve genel idare giderleri için yüklenilen KDV’den pay verilir. Bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir KDV tutarını aşmaması halinde, bu tutar ile azami iade edilebilir KDV tutarı arasındaki farka isabet eden tutar kadar ATİK’ler dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilir. İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen KDV iade hesabına dâhil edilmez.
ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmesi için, ATİK’lerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerekir. ATİK’lerin bizzat mükellef tarafından imal ve inşa edilmesi halinde ise imal ve inşa sırasında yüklenilen KDV’den, ATİK’lerin aktife alınıp iade hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren iade hesabına pay verilebilir.
ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verildiği durumda, bir vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 20)'i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan tutardan fazla olamayacağı ’’ belirtilmiştir.
İade işleminden sonra indirilemeyen ATİK dolayısıyla yüklenilen vergi kalıyorsa sonraki döneme indirilebilir vergi olarak devredilecek ve bu işlemlere söz konusu vergi sıfırlanıncaya kadar devam olunacaktır. Mükelleflerin ATİK dolayısıyla yüklendikleri KDV’ nin ne kadarının indirim veya iade yoluyla giderildiğini ayrıca takip etmeleri gerekmektedir.
Uluslararası taşımacılık faaliyetinde iktisap edilen araçlar dolayısıyla ödenen vergilerin taşımacılık faaliyeti yapılmadan mükellefe iadesi mümkün değildir. (25/03/1998 tarih ve 12149, 15/02/1995 tarih ve 8571 sayılı MB Özelgeleri)
Uluslararası taşımacılık hizmetinin tamamlandığı dönemde satın alınan ATİK’lerin o dönemde gerçekleşen iade hakkı doğuran hizmet için kısmen veya tamamen kullanılmış olması şartıyla , bu kıymetler dolayısıyla yüklenilen KDV, bu dönemin hesabına dahil edilebilecektir. (13/10/1998 tarih ve 36664 sayılı MB Özelgesi) .Yani 20/01/2025 tarihi itibariyle alınan bir Römork a ait ATİK KDV aynı dönemde KDV iade hesabına dahil edilebilir. Böyle bir hesaplamada kullanılan gün sayısına göre ATİK’TEN pay verilmesi , ATİK KDV iadesi için daha uygun görülmektedir.
ATİK’lere ait KDV İadesi , ATİK’lerle Uluslararası Taşımacılık faaliyetinin bulunduğu dönemlerde yapılabilir. Çekici,romörk,yarı romörk ve frigorik kasa gibi ATİK’lere ait vergilerin söz konusu ATİK’lerin Uluslararası taşımacılıkta kullanılmadığı dönemlerde iadesinin talep edilmesi mümkün değildir. (25/11/2004 tarih ve 55497 sayılı MB Özelgesi)
Taşıma işinin bir kısmını başka firmalara yaptıranların, bu taşımaya ilişkin ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’ yi hesaplarken diğer firmalara yaptırdıkları işi hesaba dahil etmemeleri gerekir. Buna göre taşımacılık faaliyetinin karşılığı teşkil edilen bedel başka firmalara yaptırılan taşıma bedelinden düşülür, genel vergi oranı ile çarpılmak suretiyle iade tutarı bulunur.
Transit taşımacılık ile ilgili KDV iadesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- ATİK yüklenimlerinde aynı yıl içinde yapılan el değiştirmeler kontrol edilmelidir.
- Transit taşımacılıktan KDV iadesi talep edilmesi halinde , iade tutarı hesabının KDV GUT’nin ( IV/A-1.2) bölümüne göre yapılması gerekmekte olup, işlemin bünyesine doğrudan giren harcamaları veya genel gider nedeniyle yüklenilen KDV’nin iade hesabına dahil edilmeksizin sadece ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV’nin iadesinin talep edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
- Transit Taşımacılıkta faaliyette bulunan mükellefler tarafından iadeye konu işlemleri ile ilgili olarak KDV Ödenmeksizin temin edilen akaryakıt alımlarına ilişkin ödemedikleri KDV’ yi iade talep etmeleri mümkün bulunmamakta olup ,doğrudan yüklenim kapsamındaki akaryakıt vb. giderlerin temin edilmesi halinde, transit taşımacılık hizmet bedelinden bu alış bedellerinin düşülmesi suretiyle genel gider veya ATİK’lerden verilecek paya ilişkin tutarın belirlenmesi gerekmektedir. İade hakkı doğuran işlem bedeli ile KDV’siz yapılan alım bedeli arasındaki farka genel oran uygulanmak suretiyle bulunacak azami iade edilebilir KDV tutarı bulunur.
Örneğin B Transit Taşımacılık firmasının hasılatı 1.250.000 TL yurtdışından belgelendirilmiş motorin alım bedeli 250.000 TL ise , İade hakkı doğuran işlem bedeli 1.250.000- 250.000 = 1.000.000 TL dır.
- ATİK’lerin aktifleştirildiği ve fiilen kullanılmaya başladığı dönemim iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemden önce olması ve söz konusu ATİK’lerin bu dönemlerde iade hakkı bulunmayan işlemlerde kullanılması ATİK’ler nedeniyle iade hesabına pay verilemesine engel teşkil etmez. ATİK’lerin aktife alındığı dönemden itibaren iade hakkı doğuran işlem bedelleri ile diğer işlem bedelleri dikkate alınarak pay verilebilir.
Örneğin 3/2024 tarihinde alınan ve fiilen kullanılmaya başlanan bir çekici, iade hakkının 6/2024 te doğmuş olması nedeniyle ve daha önce yurtiçinde kullanılması nedeniyle ilgili dönem iade hesabına ATİK olarak ilave edilebilir.
- ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV tutarından , ATİK’lerin iade hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başladığı tarihten itibaren bu işlemlere ilişkin yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen kısım itibariyle pay verilmesi gerekir.
- İade talebine konu işlem bedelinin , ATİK’lerin aktife alındığı dönemden itibaren iade talep edilen dönem dahil tüm işlemlerin , toplam işlem bedeline oranlanması ve ATİK’lere ilişkin yüklenilen KDV’den iade talebine konu olan işleme ait orana isabet eden tutarda pay verilmesi mümkündür. Söz konusu ATİK’in iade hakkı doğuran veya iade hakkı doğurmayan işlemlerde kullanıldığı dönemden itibaren bu işlemlerin hasılatına göre araca ilişkin yüklenilen KDV’den pay verilebilecektir.
Bu itibarla ATİK yüklenilen KDV’nin azami iade edilebilir KDV tutarını aşması nedeniyle , sonraki dönem iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması kaydıyla devri mümkündür.
- ATİK dolayısıyla yüklenen vergilerden iade hesabına pay verilebilmesi için ATİK için yüklenilen vergilerin izlendiği ayrı bir hesap ve tablo oluşturulması , ATİK dolayısıyla yüklenilen vergilerin ne kadarının indirim veya iade yoluyla telafi edildiğinin , telafi edilemeyen ATİK tutarının bu hesap ve tablolarda izlenmesi gerekmektedir. Bu işlem gerçekleştirilirken ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’nin indirim hesaplarına alındığı dönem ile ATİK’in iade hakkı doğuran işlemde kullanıldığı dönem arasında kalan dönemlerde indirim yolu ile telafi edilip edilmediğine dikkat edilmelidir. Zira tam istisna kapsamındaki işlemlerde yüklenilen ancak indirim yolu ile telafi edilemeyen KDV’nin iadesi talep edilebilir. ATİK dolayısıyla ödenen KDV’nin yüklenildiği dönem ile iade hakkı doğuran işlemde kullanıldığı dönem arasında kalan herhangi bir dönemde ödenecek KDV çıkması durumunda ATİK’ten pay verilmez. Ayrıca son dönem devreden KDV’ nin , ATİK dolayısıyla yüklenen KDV’ den küçük olması durumunda , iade hesabına pay verilirken dağıtımın en küçük devreden KDV tutarına göre yapılması uygundur. Çünkü mükellef ATİK dolayısıyla yüklendiği KDV ile en küçük devreden KDV tutarı arasındaki farkı indirim yoluyla telafi etmiş bulunmaktadır.
ÖRNEK 1 )
Transit Taşımacılığı yapan B İşletmesi ATİK’ten KDV si 250.000 TL olup, firmanın Transit Taşımacılık Hasılat Bedeli 1.250.00 TL dır. Firmanın 500.000 TL yurtdışı belgelendirilmiş yakıt gideri bulunmaktadır. Firmanın yurtiçi doğrudan yüklenimi ve genel gideri bulunmamaktadır.
İadeye Esas Tutar = Toplam Hasılat – Belgelendirilmiş Yurtdışı Gideri
= 1.250.000 - 500.000
750.000 TL
Azami İade Tutarı = 750.000 *0,20 = 150.000
B işletmesi 250.000 TL ATİK KDV’sinin 150.000 TL tutarını iade olarak alabilir.100.000 TL ATİK KDV’ye aracın kullanıldığı dönemde pav verilebilir.
ÖRNEK 2 )
Transit Taşımacılığı yapan B İşletmesi ATİK’ten KDV si 250.000 TL olup, firmanın Transit Taşımacılık Hasılat Bedeli 1.250.00 TL dır. Firmanın 500.000 TL yurtdışı belgelendirilmemiş yakıt gideri bulunmaktadır. Firmanın yurtiçi doğrudan yüklenimi ve genel gideri bulunmamaktadır.
DİKKAT: Belgelendirilmemiş yakıt gideri hasılattan düşülmemektedir. Doğrudan yüklenim ve Genel giderin olmadığı bir durumda sadece ATİK’ten KDV iadesi alınması mümkün bulunmamaktadır.
ÖRNEK 3 )
Sadece Transit taşımacılığı yapan B İşletmesi 02 / 2025 döneminde 300.000 TL’lık taşımacılık hasılatı elde etmiştir. ( Firmanın başkaca faaliyeti bulunmamaktadır.) Firmanın yurtdışı gerçekleşen hasılatının hepsi belgelidir( OKUNAN HASILAT) Firma faaliyetinde kullandığı araçlar ile 8.000 km yol katetmiştir. Firmanın araçlar için faturalı 80.000 TL Genei gideri mevcuttur. Firma 01/02/2025 tarihinde 200.000 TL ÇEKİCİ almıştır.
Böyle bir durumda firmanın alabileceği azami iade tutarı;
300.000 . 0,20 ( KDV oranı) = 60.000 TL ‘dır.
Firmanın yakıt gideri; 8.000 km yol yapan araç 100 km ‘de ortalama;
8000/100= 80 80.36 = 2880 LT benzin sarfiyatı yapar.
Motorinin ortalama fiyatını 50 TL hesap edecek olursak 2.880 *50 = 144.000 Yakıt giderdir.
144.000 .0,20 ( KDV oranı) 28.800 KDV yakıt nedeni ile doğrudan yüklenim KDV
80.000 genel gider 80.000* 0,20 (KDV oranı) = 16.000 KDV genel gider KDV
200.000 ATİK 200.000*0,20 ( KDV oranı) = 40.000 ATİK KDV
Toplam Hasılat Azami İade Doğrudan Yüklenim Genel Gider ATİK
300.000 60.000 28.800 16.000 15.200
ATİK : 40.000 -15.200 = 24.800 ATİK KDV aracın kullanıldığı dönemde pav verilebilir.
Örneği biraz farklılaştıracak olursak ; B İşletmesi çekiciyi 01/11/2024 ( 3 ay önce ) tarihinde almış ve firmanın 02/2025 tarihine kadar iade hakkı bulunan bir işlemi olamamıştır. Ancak firma bu çekici ile 11/2024’te 20.000 TL , 12/2024’te 30.000 TL ve 01/2025’te 10.000 TL faturalı yurtiçi taşıma işlemi gerçekleştirmiştir. Firma bir önceki örnekte olduğu gibi 02/2025’te istisnalı 300.000 TL taşıma hasılatı yapmıştır.
Böyle bir durumda;
11/2024 20.000 * 0,20 (KDV oranı) = 4.000
12/2024 30.000 * 0,20 (KDV oranı) = 6.000
01/2025 10.000 * 0,20 (KDV oranı ) = 2.000
TOPLAM = 12.000 TL KDV
3 ay boyunca ATİK’li Araçla yapılan hasılat 20.000+30.000+10.000 = 60.000 TL dır.
3 aylık ATİK’Lİ araç ile yapılan hasılatı, 02/2025 te yapılan toplam işlem bedeline bölerek 3 ayda iade hakkı tanınmayan 3 ayda ne kadar ATİK KDV kullanıldığını bulmak istersek;
ATİK Hasılat / Toplam İşlem Bedeli 60.000 / 300.000 = 0,20
ATİK KDV = 200.000 *0,20 = 40.000 TL
40.000 *0,20 ( 3 AYDA Kullanılan atik oranı) = 8.000 TL
40.000-8.000 = 32.000 TL 02/2025 tarihi itibari ile firmanın kullanabileceği ATİK KDV’dir.
Firma 02/2025 iade hakkı bulunan döneme 32.000 TL ATİK KDV ile başlar.
Hatta Örnek 3’teki olaydan gidersek
ATİK : 32.000 -15.200 = 16.800 ATİK KDV aracın kullanıldığı dönemde pav verilebilir.
ÖRNEK 4 )
B İşletmesinin 02/2025 yurtiçi taşımacılık hasılatı 300.000 TL’dır. İşletme Ukrayna ve Hırvatistan’a taşımalarda bulunmuş, taşımalar sonucu 10.000 km yol katetmiştir. Taşıma özmal araçlarla yapılmış olup, araçların tümü C2 belgesine sahiptir. Yapılan taşıma işlemi hasılatı 1.500.000 TL olup , transit refakat belgeleri ile ilgili gerekli teyitler yapıldıktan sonra 150.000 TL tutarlı taşımaya ilişkin belgelerin temin edilemediği tespit edilmiştir. Firmanın 400.000 tutarlı faturalı ( araç plakaları üzerinde işlenilen) genel gideri mevcuttur. Firma 01/02/2025 tarihinde 1.200.000 TL tutarlı çekici almıştır.
OKUNAN (MAL) TIR KARNESİ Hasılat Tutarı : 1.350.000 TL
OKUNMAYAN (MAL) TIR KARNESİ Hasılat Tutarı :150.000 TL
B işletmesinin okunan hasılat üzerinden azami alacağı iade tutarı;
1.350.000 . 0,20 ( KDV Oranı) = 270.000 TL
Şirket araçlarının 10.000 km yol yaptığı varsayıldığında
10.000 / 100 = 100.36 = 3600 LT yakılan yakıt
3600 *50 ( ort motorin fiyatı ) = 180.000 yakıt gideri
180.000 *0,20 ( KDV oranı) = 36.000 Doğrudan Yüklenim KDV
İşletmenini 400.000 genel gideri mevcut
400.000 *0,20 ( KDV oranı) = 80.000 Genel Gider KDV
İşletmenin araçlarını yurtiçi ve yurtdışı kullanıldığı düşünüldüğünde;
Okunan Yurtdışı hasılat / Toplam Yurtdışı hasılat
1.350.000 / 1.500.000 = 0,90
B işletmesi 36.000 Doğrudan yüklenim KDV’nin 36.000 *0,9 = 32.400 TL yurtdışı, 3600 TL yurtiçine pay verebilir.
Genel Gider oranı ise ;
Okunan Hasılat / Yurtiçi Hasılat + Yurtdışı Hasılat
1.350.000 / 1.800.000 = 0,75
B işletmesi 80.000 TL KDV olan genel giderin 60.000 TL sini yurtdışına 20.000 TL yutiçine pay verebilir.
ATİK’ e yurtiçi ve yurtdışında verilecek pay oranı da genel gider oranı gibi belirlenecektir.
Hal böyleyken ;
1.350.000 / 1.800.000 = 0,75
B işletmesi
1.200.000 *0,20 ( KDV oranı) = 240.000 TL KDV ‘nin 180.000 TL yurtdışına, 60.000 TL si yurtiçine verilecektir.
Böylelikle;
270.000-32.400-60.000= 177.600 ATİK’ E verilecek olan tutardır.
Toplam Hasılat Azami İade Tutarı Doğrudan Yüklenim Genel Gider ATİK
1.350.000 270.000 32.400 60.000 177.600
180.000-177.600 = 2.400 ATİK KDV aracın kullanıldığı dönemde pav verilebilir.
ÖRNEK 5 )
B İşletmesinin 02/2025 yurtiçi taşımacılık hasılatı 300.000 TL’dır. İşletme Fransa ve İtalya’ya taşımalarda bulunmuş, taşımalar sonucu 10.000 km yol katetmiştir. Taşıma özmal ve kiralık araçlarla yapılmış olup, araçların tümü C2 belgesine sahiptir. Yapılan taşıma işlemi hasılatı 1.500.000 TL olup , transit refakat belgeleri ile ilgili gerekli teyitler yapıldıktan sonra 150.000 TL tutarlı taşımaya ilişkin belgelerin temin edilemediği tespit edilmiştir. Firmanın 450.000 TL Kiralık Araçlara ilişkin hasılatı mevcuttur. Firma 01/02/2025 tarihinde 3.000.000 TL tutarlı çekici ve aynı tarihte 1.800.000 TL Römork almış, aynı ay içerisinde çekici kullanılmış ancak römork kullanılmamıştır. ATİK konusu çekici yurtiçi faaliyetinde kullanılmış olup, Kiralık araçlardan dolayı genel giderlerden iade talep edilmiştir.
OKUNAN (MAL) TIR KARNESİ Hasılat Tutarı : 1.350.000 TL
OKUNMAYAN (MAL) TIR KARNESİ Hasılat Tutarı :150.000 TL
KİRALIK ARAÇ Hasılat Tutarı : 450.000 TL
B işletmesinin okunan hasılat üzerinden azami alacağı iade tutarı; ( Okunan mal Hasılatı + Kiralık Haslatı)
1.350.000 + 450.000 = 1.700.000 . 0,20 ( KDV Oranı) = 340.000 TL
Şirket araçlarının 10.000 km yol yaptığı varsayıldığında
10.000 / 100 = 100.36 = 3600 LT yakılan yakıt
3600 *50 ( ort motorin fiyatı ) = 180.000 yakıt gideri
180.000 *0,20 ( KDV oranı) = 36.000 Doğrudan Yüklenim KDV
İşletmenini 450.000 genel gideri mevcut
450.000 *0,20 ( KDV oranı) = 90.000 Genel Gider KDV
İşletmenin araçlarını yurtiçi ve yurtdışı kullanıldığı düşünüldüğünde;
Okunan Yurtdışı hasılat / Toplam Yurtdışı hasılat
1.350.000 / 1.500.000 = 0,90
B işletmesi 36.000 Doğrudan yüklenim KDV’nin 36.000 *0,9 = 32.400 TL yurtdışı, 3600 TL yurtiçine pay verebilir.
Firmanın 450.000 TL Kiralık Araçlara ilişkin hasılatı mevcut ve firma kiralık araçlardan dolayı genel giderlerden iade talep edilmiştir.
Genel Gider oranı ise ;
Okunan Hasılat / Yurtiçi Hasılat + Yurtdışı Hasılat +Kiralık Araç Hasılatı
1.350.000 / 300.000 + 1.500.000+ 450.000 = 0,60
B işletmesi 90.000 TL KDV olan genel giderin 54.000 TL sini yurtdışına 36.000 TL yurtiçine pay verebilir.
ATİK’ e yurtiçi ve yurtdışında verilecek pay oranı da genel gider oranı gibi belirlenecektir.
Hal böyleyken ;
Okunan Hasılat / Yurtiçi Hasılat + Yurtdışı Hasılat +Kiralık Araç Hasılatı
1.350.000 / 300.000 + 1.500.000+ 450.000 = 0,60
B işletmesi
3.00.000 *0,20 ( KDV oranı) = 600.000 TL KDV ‘nin(0,60) 360.000 TL yurtdışına, 240.000 TL si yurtiçine verilecektir.
Böylelikle;
340.000-32.400-54.000= 253.600 TL ATİK’ E verilecek olan tutardır.
Toplam Hasılat Azami İade Tutarı Doğrudan Yüklenim Genel Gider ATİK
1.700.000 340.000 32.400 54.000 253.600
BEDEL ATİK KDV KULLANIM KULLANILAN DEVREDEN
ÇEKİCİ 3.000.000 600.000 EVET 253.600 (360.000-253.600)
106.400
ROMORK 1.800.000 360.000 HAYIR ---- 360.000
Sadece Transit Taşımacılık değil, tam istisna kapsamında ATİK’ten alınan tüm iade uygulamalarında ATİK hesaplama yöntemi ve uygulama farklılıkları hem mükellef hem de idare açısından birtakım zorluklara yol açmaktadır. Bu itibarla; uygulama farklılığındaki çözümün KDV GUT’nin ilgili maddesinin ayrıntılı bir şekilde açıklanması ve düzenlenmesi olduğu herkesin malumudur.
Konumuz Transit taşımacılık olduğuna göre ; konuya ben de farklı bir yöntemle katılmak istemekteyim. Transit Taşımacılıkta ATİK konusunda benim çözüm önerim ATİK’li olarak alınan aracın KDV’sinin , ATİK’in kullanıldığı taşımacılık işlemi hasılatının KDV’sinden mahsup edilip, kullanıldığı dönem içerisinde eritilmesidir.
ÖRNEK 6 )
Sadece Transit taşımacılığı yapan B İşletmesi 02 / 2025 döneminde 3.000.000 TL’lık taşımacılık hasılatı elde etmiştir. ( Firmanın başkaca faaliyeti bulunmamaktadır.) Firmanın yurtdışı gerçekleşen hasılatının hepsi belgelidir. (OKUNAN HASILAT) Firma faaliyetinde kullandığı araçlar ile 5.000 km yol katetmiştir. Firmanın araçlar için faturalı 500.000 TL Genel gideri mevcuttur. Firma 01/02/2025 tarihinde 2.500.000 TL ÇEKİCİ almıştır. 3.000.000 TL’lık taşımacılık hasılatının 1.000.000 TL’lık kısmını bu dönemde ATİK’li araçla gerçekleştirmiştir.
Böyle bir durumda firmanın alabileceği azami iade tutarı;
3.000.000 . 0,20 ( KDV oranı) = 600.000 TL ‘dır.
Firmanın yakıt gideri; 5.000 km yol yapan araç 100 km ‘de ortalama;
5000/100= 50 50.36 = 1800 LT benzin sarfiyatı yapar.
Motorinin ortalama fiyatını 50 TL hesap edecek olursak 1.800 *50 = 90.000 Firmanın Yakıt giderdir.
90.000 .0,20 ( KDV oranı) 18.000 TL KDV yakıt nedeni ile doğrudan yüklenim KDV
500.000 genel gider 500.000* 0,20 (KDV oranı) = 100.000 TL KDV genel gider KDV
2.500.000 ATİK 2.500.000*0,20 ( KDV oranı) = 500.000 ATİK KDV
ATİK yapılan taşımacılık hasılatın KDV’si
1.000.000 *0,20 (KDV oranı) = 200.000 TL
ÇEKİCİ NEDENİYLE ATİKLE YAPILAN DEVREDEN
YÜKLENİLEN ATİK HASILAT KDV
500.000 200.000 300.000
Kalan 300.00 Devir ATİK’i araç hasılata konu olduğu zaman kullanır.
Toplam Hasılat Azami İade Tutarı Doğrudan Yüklenim Genel Gider ATİK
3.000.000 600.000 18.000 100.000 200.000
ATİK’li aracın yurtiçi hasılatının olması durumunda yurtiçi yurtdışı hasılatının oranlanıp. mahsubunun yapılacağı izahtan varestedir.
36. VERGİ HAFTANIZ KUTLU OLSUN...
24.02.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.