Bilindiği gibi işletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklarını diğer bir değişle öz sermayeyi azaltan işlemler gider işletme sahiplerinin varlıklar üzerindeki haklarını çoğaltan işlemler de gelir olarak adlandırılmaktadır.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir. Dönem sonu bilançosunda yer almayan ve faaliyet sonucu kar ya da zararın tespiti için kar ve zarar hesabına devredilen be sonuç hesapların dönem sonunda sözü edilen kapatma kayıtlarından önce çeşitli bakımlardan kontrol edilmesi ve gerekli ayarlama yapılması gerekir.
1. GELİRLER
Gelir, işletmenin ana faaliyet konusuna giren mal ve hizmet satışından veya ana faaliyet konusu dışında kalan aktiflerin satışından, iştiraklerden faiz, kira ve benzerlerinden elde edilen değerlerdir. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi gelir brüt kavramdır.
Ana faaliyet konusu işlemler sonucu doğan gelirler hakkında stoklar işlenirken gerekli bilgiler verilmişti. T.H.P uygulamasında satışlar hesabı bir gelir hesabıdır.
İşletmelerin ana faaliyetleri dışında gelirleri ise işletmelere göre çeşitlilik gösterir. Bunlar aşağıdaki şekillerde sınıflandırılmaktadır:
BRÜT SATIŞLAR
600. Yurtiçi Satışlar
601. Yurtdışı Satışlar
602. Diğer Gelirler
DİĞER FAALİYETLERDEN OLAĞAN GELİR VE KÂRLAR
640. İştiraklerden Temettü Gelirleri
641. Bağlı Ortaklardan Temettü Gelirleri
642. Faiz Gelirleri
643. Komisyon Gelirleri
644. Konusu Kalmayan Karşılıklar
645. Menkul Kıymet Satış Kârları
646. Kambiyo Kârları
647. Reeskont Faiz Gelirleri
649. Diğer Olağan Gelir Ve Kârlar
OLAĞAN DIŞI GELİRLER VE KARLAR
671. Önceki Dönem Gelir Ve Kârları
672. Diğer Olağan Dışı Gelir Ve Kârlar
Yukarıdaki hesaplar dönem sonunda 690 Dönem Kârı Veya Zararı hesabına devredilerek kapatılırlar ve bu nedenle kalan vermezler. Kalan vermedikleri için de bilançoda yer almazlar ve izleyen döneme aktarılmazlar.
1.1 Gelirlerin Dönem Bakımından Kontrolü
Gelir hesapları ait oldukları dönemin Kâr ve Zarar hesabına devredilerek kapatılırlar. Bu nedenle öncelikle o döneme ait mal hareketlerinden sağlanan gelirler ve kaydedilmiş gelirlerin tümünün döneme ait olup olmadığı araştırılır.
Bu kontrol gelir hesapları içinde gelecek döneme ait gelirlerin kayıtlı olduğu veya döneme ait geçmiş dönemde ortaya çıkması ve cari döneme aktarılmış olduğu tespit edilebilir. Böyle durumlarda önceki dönemden gelen ve gelecek döneme ait gelirlere ilişkin olarak ayarlama kayıtlarına gerek vardır.
Gelir hesaplarına kaydedilen tutarlar içinde gelecek döneme ait olarak tespit edilirse, bu miktarlar gelir hesaplarından çıkarılarak pasif karakterli bir bilanço hesabının alacağına kaydeder.
Örnek: işletme müşavirlik hizmetini gördüğü diğer bir işletmeden 2 yıllık müşavirlik ücreti 6.000.000. tl’yı peşin olarak almış ve tutarın tümünü 649. Diğer Olağan Kârlar hesabının alacağına kaydetmiştir.
Tehsil olunan mişavirlik ücretinin tümü gelir olarak kaydedilmişse envanter işlenmleri sırasında bilanço dönemine ait olmayan kısmı bu hesaptan çıkarılarak bir bilanço hesabı olan 380. Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabına aktarılır. Şöyle ki ;
_________________________ 31.12 _________________________
649. DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR HS. 3.000.000.-
Müşavirlik Geliri
380. GELECEK AYLARA AİT
GELİRLER H.S. 3.000.000.-
_________________________ _________________________
Dönem Kâr veya Zararı hesabına dönemin müşavirlik geliri olarak devredilecek tutar; hesabın kalanı olan 6.000.000. – 3.000.000. = 3.000.0000. tl dır.
Henüz gerçekleşmemiş olan 3.000.000.tl lik bedel gelecek aylara ait gelirler adı altında dönem sonu bilançosunun pasifinde yer alacaktır. İzleyen yılda söz konusu gelir gerçekleşmiş olacağından 649. Diğer Olağan Gelir Ve Kârlar hesabına devredilir. Dönemine ait olmayan ancak cari dönemde tehsil edilmiş olan gelecek dönem gelirleri takip eden yıla aitse 380. Gelecek Aylara ait Gelirler hesabına sonraki yıllara aitse 480. Gelecek Yıllara Ait Gelirler hesabına kaydedilir.
1.2 Gelecek Dönem Gelirleri Hesabında Bulunan Dönem Gelirleri
Yukarıda da belirtildiği gibi 380. Gelecek aylara ait gelirler hesabı pasif karakterli bir bilanço hesabıdır. İşletmeler bazen henüz gelir olarak gerçekleşmemiş tahsillerin tümünü önce bu hesaba kaydedebilir. Bu hesaba kaydedilen tutarlar dönem sonunda kontrol edilerek içinde bulunan dönemde gelir olarak gerçekleşmiş kısmı tespit edilir. Tespit edilen bu tatar ile ilgili gelir hesabına borç yazılarak ait olduğu dönemin sonuçlarına devri sağlanır.
Örnek: işletme 3 ayı içinde bulunulan yıl 9 ayı ait olmak üzere bir yıllık kira bedeli olan 12.000.000. tl nin tümünü 380. Gelecek aylara ait gelirler hesabına kaydetmiştir.
31.12 tarihinde envanter kayıtları sırasında bu yıla ait olan kira bedellerinin gelecek aylara ait gelirler hesabından çıkartılarak ilgili gelir hesabına alınması gerekecektir.
________________________ 31.12 ________________________
380. GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HS. 3.000.0000.-
Kira Gelirleri
649. DİĞER OLAĞAN GELİR 3.000.000.-
VE KÂRLAR H.S.
Kira Gelirleri
________________________ ________________________
İzleyen yılın Gelecek Aylara Gelir hesabında kalan 9.000.000.- lik kira geliri gerçekleştikleri aylarda da 649. Diğer Olağan Gelirler ve Kârlar Hesabına geçirilir.
Ocak ayının kirası gerçekleşince;
________________________ 10.01 ________________________
380. GELECEK AYLARA AİT GELİR VE KARLAR 1.000.000.-
Kira Geliri
649. DİĞER OLAĞAN GELİR VE
KARLAR H.S. 1.000.000.-
________________________ ________________________
1.3 Gerçekleşmiş Fakat Tahsil Edilmemiş Dönem Gelirleri
Tahakkuk esası gereğince gerçekleşmiş gelirlerin tahsil edilmemiş de olsalar dönemin kayıtlarında YER ALMALARI GEREKİR. Bu kayıt yapıladığı taktirde dönemin gelirleri olduğundan az görüneceğinden dönemin kârı da olduğundan az olarak hesaplanacaktır.
Örnek: işletme aylığı 500.000.-tl dan 1 eylül de kiraya verdiği binasının kira bedellerini 12 aylık olarak ertesi yıl Ağustos ayında tahsil edecektir.
Tahakkuk eden kira gelirlerinin kaydı:
_______________________ 01.09 ________________________
181. GELİR TAHAKKUKLARI H.S. 500.000.-
Kira Gelir Tahakkukları
649. DİĞER OLAĞAN GELİR
VE KÂRLAR H.S. 500.000.-
________________________ ________________________
Yukarıdaki kayıt her ay itibariyle yapılacak ve gelir tahakkukları yıl sonunda dört aylık tutar olan 2.000.000.- tl ye ulaşacaktır. Bu durumda tutar 1995 yılını izleyen aylarda tahsil edileceği için 31.12. de 181. nolu hesaba aktarılır.
_______________________ 31.12 _________________________
181. GELİR TAHAKKUKLARI H.S. 2.000.000.-
Kira Gelir Tahakkukları
281.GELİR TAHAKKUKLARI H.S. 2.000.000.-
Kira gelir Tahakkukları
_________________________ __________________________
1.4 Vergi Kârının (Matrahının) Tespiti Açısından Gelirler
Bir işletmenin ticari bilançosu düzenlenirken ve ticari kârı tespit edilirken tüm gelirleri Dönem Kâr veya zarar hesabına devredilir. Ancak vergi kanunlarımız bazı gelirleri vergi dışı tutmuştur. Bu nedenle işletmenin vergi karını tespit için bu tür gelirlerin ticari kârdan indirilmesi gerekir.
Sözü edilen gelirler dönem içinde elde edildiğinde ayrıca Nazım Hesaplarda izlendiği taktirde dönem sonunda vergiye tabi karı belirlemek daha kolay olacaktır. ( 952. Vergiye tabi olmayan gelir hesabı ve 953. vergiye tabi olmayan gelirler alacaklı hesabı)
İşletmelerin ticari hareketle vergi karını tespit ederken indirilecek gelirler, vergi kanunlarımıza göre şöyle sıralanabilir:
- Başka bir kurumun sermayesine iştirakten elde edilen kazançlar
- Portföyün en az %25 i hisse senetlerinden oluşan menkul kıymet yatırım fonları ile aynı nitelikteki menkul kıymetler yatırım ortaklarının portföy işletmeciliğinden doğan kazançları
- Risk sermayesi yatırım fonları ve ortaklarının kazançları
- Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklarının kazançları
- Yenileme amacıyla harcanan duran varlıklar satış karı ve sigorta tazminat fazlası
- Silinen borçlar nedeniyle doğan kârlar
Örnek:
işletme iştiraki durumundaki bir şirketten kurumlar vergisi düşüldükten sonra 10.000.000.- kâr payı tahsil edilmiştir.
________________________ ________________________
100 KASA H.S. 10.000.000.-
640. İŞTİRAKLAERDEN TEMETTÜ GEL. H.S. 10.000.000.-
_______________________ __________________________
952.VERGİYE TABİ OLAMAYAN GELİRLER HS. 10.000.000.-
Vergiden Müstesna İştirak Kazançları
953. VERGİYE TABİ OLMAYAN
GELİRLER ALACAKLI H.S. 10.000.000.-
______________________ ___________________________
1.5 Gelir Hesaplarının Kapatılması
Gelir hesaplarına ilişkin envanter kayıtları tamamlandıktan sonra sıra bunların kapatılmasına gelir. Gelir hesapları alacak yanlı çalışan ve alacak kalanı veren olduğundan borçlandırılarak Dönem Kâr veya Zara Hesabına devredilir.
Vergi kârının sonradan ticari kâr esas alınarak hesaplanacağını kabul edersek dönemin tüm gelir ve karlarının Dönem kâr Veya Zarar hesabına devri şöyle olur;
_______________________ _____________________________
600. YURİÇİ SATIŞLAR HESABI XX
601. YURDIŞI SATIŞLAR HESABI XX
602. DİĞER GELİRLER HESABI XX
640. İŞTİRAKLERDEN TEMETTÜ GELİRLERİ HESABI XX
641. BAĞLI ORTAKLIK TEMETTÜ GELİRLERİ HESABI XX
642. FAİZ GELİRLERİ HESABI XX
644. KONUSU KALMAYAN KARŞILIKLAR HESABI XX
645. MENKUL KIYMET SATIŞ KARLARI HESABI XX
646. KAMBİYO KARLARI HESABI XX
647. REESKONT FAİZ GELİRLERİ HESABI XX
649. DİĞER OLAĞAN GELİR VE KARLAR HESABI XX
671. ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLARI HESABI XX
679. DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR VE KARLAR HESABI XX
690. DÖNEM KARI VEYA ZARARI HESABI XX
_______________________ ______________________________
2. GİDERLER
Giderler hasılat sağlama amacı için yapılan aktif tükenmeleridir. Giderler işletmelerin öz sermayelerinde azalışa yol açarlar.Giderler işletmenin büyüklüğüne ve faaliyet konusuna göre eşitlik gösterirler. Bu nedenle bunların kesin bir listesini vermek mümkün değildir.
Mal hizmetleri izlenirken kullanılan satılan malın maliyeti hesabı niteliğindedir. Mal alım satımı ile doğrudan ilgili olmayan giderler gelir tablosunda ve sonuç hesaplarında;
1.Faaliyet Giderleri
- Araştırma Ve Geliştirme Giderleri
- Pazarlama Satış Ve Dağıtım Giderleri
- Genel Yönetim Giderleri
2.Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider Ve Zararlar
- Kambiyo Zararları
- Reeskont Faiz Giderleri
- Komisyon Giderleri
- Karşılık Giderleri
- Diğer Olağan Gider Ve Zararlar
- Menkul Kıymet Satış Zararları
3.Finansman Giderleri
- Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri
- Uzun Vadeli Borçlanma Giderleri
4.Olağandışı Gider Ve Zararlar
Şeklinde Gruplandırılmaktadır.
2.1 Giderlerin Doğuşu
Tekdüzen hesap planında faaliyet ve finansman giderlerinin doğduklarında 7. gruptaki hesaplara kaydedilmesi ve dönem sonlarında yansıtma hesapları aracılığıyla yukarıda sıralanmış olan gelir tablosu hesapları’na aktarılması öngörülmüştür. Bunların dışındaki giderler doğrudan sonuç hesaplarına kaydedilmektedir.
Giderlerin doğuşu 7. gruptaki seçeneğe göre izlenmektedir.
Hangi işletmelerin hangi seçeneği uygulayacakları maliye bakanlığı tarafından çıkartılan muhasebe sistemi uygulama tebliğleri no:3’ de belirtilmiştir.
Bu tebliğe göre ‘‘Bir önceki yıl aktif toplamı 200 Milyar lirayı ve net satışlar toplamı 500 Milyar lirayı aşan üretim ve hizmet işletmeleri için zorunlu olan 7/A seçeneğinde giderler esas defterlerde fonksiyon esasına göre belirlenmiştir. Yine aynı tebliğlerde ’’7/B seçeneğinde Maliyet Hesapları ’’ başlığı altında ‘‘Ticaret işletmeleri ile bir önceki yıl aktif toplamı 200 MİLYAR liranın altında kalan üretim ve hizmet işletmelerinden isteyenler bu seçeneği uygularlar’’ ifadeleri yer almaktadır.
Bu ifadelerden de anlaşılacağı gibi ticaret işlemleri aktif ve satış toplamları ne olursa olsun 7/A veya 7/B seçeneklerinden istedikleri birini kullanabileceklerdir.
2.1.1 7/A Seçeneği
7/A Seçeneğinde giderler defteri kebirde fonksiyon esnasına göre bölümlenirken, çeşit esnasına göre bölümlenme yardımcı defterde yapılmaktadır. Bu hesaplarda toplanan giderler ‘‘yansıtma hesapları’’ aracılığıyla 6. guruptaki gelir tablosu (sonuç hesapları) hesaplarına aktarılmaktadır.
Fonksiyon esasına göre bölümleme aşağıdaki gibidir.
71. DİREKT İLK MADDE VE MALZEME GİDERLERİ
72. DİREKT İŞÇİLİK GİDERLERİ
720. Direkt işçilik giderleri
721. Direkt işçilik giderleri yansıtma
73. GENEL ÜRETİM GİDERLERİ
730.Genel üretim giderleri
731.Genel üretim giderleri yansıtma
74. HİZMET ÜRETİM MALİYETLERİ
75. ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GİDERLERİ
750.Araştırma ve Geliştirme Giderleri
751.Araştırma ve Geliştirme Giderleri Yansıtma
76. PAZARLAMA SATIŞ VE EGİTİM GİDERLERİ
760. Pazarlama Satış Ve Dağıtım Giderleri Yansıtma
761. Pazarlama Satış Ve Dağıtım Giderleri Yansıtma
77. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ
770. Genel Yönetim Giderleri
771. Genel Yönetim Giderleri Yansıtma
78. FİNANSMAN GİDERLERİ
780. Finansman Giderleri
781. Finansman Giderleri Yansıtma
Bu hesaplar altında yer alacak gider çeşitleri şunlardır:
0.İlk Madde Ve Malzeme
1.İşçi Ücret Ve Giderleri
2.Memur Ücret Ve Giderleri
3.Dışardan Sağlanan Fayda Ve Hizmetler
4.Çeşitli Giderler
5.Vergi Resim Ve Harçlar
6.Amortisman Ve Tükenme Payları
7.Finansman Giderleri
Örnek:
15.000.000.tl elektrik gideri ödenmiş; 3.000.000.tl si pazarlama gider yerine, 12.000.000.tl si yönetim gider yerine aittir.
_________________ ____________________
760. PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİDERLERİ HESABI 3.000.000.-
Dışarıdan Sağlanan Fay. Ve Hiz.
Elektrik Gideri
770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ 12.000.000.-
Dışarıdan Sağlanan Fayda Ve Hizmetler
Elektrik Gideri
100. kasa hs. 15.000.000.-
__________________ ______________________
Ay sonunda ( aylık raporlama yapmayan işletmelerde yıl sonunda ):
__________________ ______________________
632. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HS. 12.000.000.-
631. PAZ. SAT. DAĞ. GİDERLERİ HS. 3.000.000.-
761. PAZ. SAT. DAĞ. GİD. YANSIT. HS. 3.000.000.-
771.GENELYÖNETİM GİD. YANSIT. HS 12.000.000.-
__________________ ________________________
Yıl sonunda fonksiyonel maliyet ve yansıtma hesaplarının kapanışı
__________________ ________________________
761. PAZ. SAT. DAĞ. GİD. YANSITMA HS. 3.000.000.-
771. GENEL YÖNETİM GİD. YANSITMA HS. 12.000.000.-
760. PAZ. SAT. DAĞ. GİD. HS. 3.000.000.-
770. GEN. YÖN. GİD. HS. 12.000.000.-
__________________ _________________________
Hangi fonksiyonel giderin hangi sonuç hesabına aktarılacağını aşağıdaki tabloda verilmiştir. ( üretim ve maliyetlerine ilşkin hesaplar alınmamıştır.)
MALİYET HESAPLARI 7/A GELİR TABLOSU HESAPLARI
750 Araştırma ve geliştirme gid. |
751 Araştırma ve geliştirme gid. yansıtma |
630 araştırma ve geliştirme gid. |
760 Pazarlama, Satış ve dağıtım gid. |
761 Pazarlama, Satış ve dağ. gid. yansıtma |
631 Pazarlama, Satış ve dağ. gid. |
770 genel yönetim gid. |
771 genel yönetim gid.yansıtma |
632 genel yönetim gid. |
780 finansman gid. |
781 finansman gid. yansıtma |
660 kısa vadeli borçlanma gid. 661 uzun vadeli borçlanma gid. |
2.1.2 7/b seçeneği
7/b seçeneğinde giderler büyük defterde çeşit esnasına göre izlenmektedir. Daha sonra bu hesaplarda biriken giderler, maliyet çıkartma dönemlerinde düzenlenen gider ve dağıtım tabloları aracılığıyla fonksiyonlarına dönüştürülür. Ve ‘798 gider çeşit yansıtma hesabı ile gelir tablosu hesaplarına yansıtılır.
Bu seçeneği uygulayan işletmeler 79 gruptaki hesapları kullanırlar:
79. GİDER ÇEŞİTLERİ
- 790. İlk Madde Ve Malzeme Giderleri
- 791. İşçi Ücret Ve Giderleri
- 792. Memur Ücret Ve Giderleri
- 793. Dışarıdan Sağlanan Fayda Ve Hizmetler
- 794. Çeşitli Giderler
- 795. Vergi Resim Ve Harçlar
- 796. Amortisman Ve Tükenme Payları
- 797. Finansman Giderleri
- 798. Gider Çeşitleri Yansıtma
Giderlerin çeşit esnasından fonksiyon esnasına dönüştürülmesi( gider dağıtım tablosu)
Çeşit/fonksiyon |
Toplam gider |
Araştırma geliştirme |
Pazarlama |
Genel yönetim |
Finansman |
790. ilk madde ve malzeme giderleri 791. işçi ücret ve giderleri 792. memur ücret ve giderleri 793. dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler 794. çeşitli giderler 795. vergi resim ve harçlar 796. amortisman ve tükenme payları 797. finansman giderleri
|
70.000 100.000 200.000 40.000 10.000 8.000 12.000 5.000 |
70.000 --------- 50.000 5.000 2.000 -------- 1.000 ------- |
------------ ------------ 50.000 6.000 3.000 1.000 3.000 ------------ |
---------------- 100.000 100.000 29.000 5.000 7.000 8.000 ----------------
|
------------- ------------- ------------- ------------- ------------- ------------- ------------- 5.000
|
|
345.000 |
128.000 |
63.000 |
249.000 |
5.000 |
Tablonun toplam gider sütunu 790- 797 hesaplarının borç kalanlarından oluşmaktadır.
Dönem içinde 790-797 gider çeşitleri hesabına kaydedilen giderler, gider dağıtım tablosundan yararlanılarak aşağıdaki şekilde yansıtılacaktır.
___________________ 1 ________________________
630. ARAŞTIRMA VE GEL. GİD. HS. 128.000.-
631. PAZ. SAT. DAĞ. GİD. HS. 63.000.-
632. GENEL YÖN. GİD. HS. 249.000.-
660. KISA VAD. BORÇLANMA GİD. HS. 5.000.-
798. GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA HS. 345.000.-
___________________ __________________________
Dönem sonunda gider hesapları, 798. Gider Çeşitleri Yansıtma hesabıyla karşılaştırılarak kapatılır.
___________________ ___________________________
798. GİDER ÇEŞİTLERİ YANSITMA HESABI 345.000.-
790. İLK MADDE VE MALZEME GİDERLERİ 70.000.-
791. İŞÇİ ÜCRET VE GİDERLERİ 100.000.-
792. MEMUR ÜCRET VE GİDERLERİ 200.000.-
793. DIŞARIDAN SAĞLANAN FAYDA VE HİZMETLER 40.000.-
794. ÇEŞİTLİ GİDERLER 10.000.-
795. VERGİ RESİM VE HARÇLAR 8.000.-
796. AMORTİSMAN VE TÜKENME PAYLARI 12.000.-
797. FİNANSMAN GİDERLERİ 5.000.-
_____________________ ___________________________
Yukarıdaki örneklerden de görüleceği gibi her iki seçenek te de giderlerden faaliyet giderleri ve finansman giderleri 7. gruptaki hesaplardan sonuç hesaplarına yansıtılmakta; bunların dışındaki giderler ise, doğrudan sonuç hesaplarına kaydedilmektedir.
2.2 Giderlerin Dönem Bakımından Kontrolü
Faaliyet sonucu kar yada zarar tespitinde sadece dönemin gelirine elde etmek amacıyla yapılan giderler dönem kar veya zarar hesabına devredilmektedir. Bu nedenle dönem içinde ilgili hesaplarına kaydedildikleri halde henüz tükenmeyen ve kendilerinden izleyen dönemlerde yararlanılacak olan harcamaların, bu gider hesaplarından çıkartılacak, bir varlık kalemi şeklinde aktifleştirilmeleri ve dönem sonu bilançosunda gösterilmeleri gerekir.
Örnek:
İşletmenin dönem içinde satın aldığı 30.000.000.- tl lik kırtasiye, 770 genel yönetim giderleri hesabına borç kaydedilmiştir. Dönem sonunda envanter çıkartılırken bu kırtasiyelerin 10.000.000.-tl lik kısmının tüketilmediği tespit edilmiştir.
Ele alınan örnekte, satın alındığı tarihte gider kaydedilen kırtasiyenin tümünün tüketilmediği tespit edilmiştir. Tüketilmeden kalan kırtasiyenin 770 genel yönetim giderleri hesaplarında çıkartılarak 180 gelecek aylara ait giderler hesabında aktifleştirilmesi şu madde ile olur.
_____________________ 31.12 ________________________
180. GELECEK AYLARA AİT GİDERLER HESABI 10.000.000.-
770. GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI 10.000.000.-
_____________________ __________________________
Bu durumda kırtasiye mevcudunu gösteren yardımcı hesabın kalanı ( 30.000.000. – 10.000.000 - ) 20.000.000.- tl olacaktır.
Gelecek aylara ait giderler hesabında aktifleştirilen bu tükenmemiş varlıklar tükenme tarihlerinde ilgili gider hesaplarının borcuna geçirilir.
Örneğimizde dönem sonunda stokta kalan kırtasiye izleyen yılda tüketildiğinde genel yönetim giderleri hesabı borçlandırılırken gelecek aylara ait giderler hesabı alacaklandırılır.
2.3 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabında Bulunan Dönem Giderleri
Yukarıda da belirtildiği gibi gelecek aylara ait giderler hesabı bir bilanço hesabıdır. İşletmeler bazı durumlarda henüz gidere dönüşmeyen unsurları önce bu hesaba borç kaydedebilirler. Geçici bir hesap olan gelecek aylara ait giderler hesabına kaydedilen unsurlar sonunda kontrol edilerek içinde bulunan dönemde tüketilmiş tutarı tespit edilir tespit edilen bu tutar ilgili gider hesabına borç, gelecek aylara ait gider hesabına alacak yazılarak ait olduğu dönemin sonuçlarına devri sağlanır.
Örnek: işletme 15.000.000.- tl lik yakacak kömür almış ve tamamını gelecek aylara ait giderler hesabına kaydetmiştir. Bu hesapta görülen tutarın 8.000.000.- tl lik kısmının içinde bulunan dönemde tüketildiği tespit edilmiştir. 31.12. tarihinde envanter kayıtları sırasında bu yıla ait yakacak gideri olan 8.000.000.- tl nin gelecek aylara ait giderler hesabından çıkartılarak genel yönetim giderleri hesabına alınması gerekir.
___________________ 31.12. _____________________
770. genel yön. Gid. Hesabı 8.000.000.-
180. gelecek aylara ait gider hes 8.000.000.-
___________________ _______________________
İzlenen yılda gelecek aylara ait gider hesabında kalan ( 15.000.000.- 8.000.000.) 7.000.000. tl lik kısmının da tüketilmesi halinde yakacak gideri olarak genel yönetim giderleri hesabına borç olarak devredilecektir.
2.4 Gerçekleşmiş Fakat Ödenmemiş Dönem Giderleri
Tahakkuk esası gereğince,gerçekleşmiş (tahakkuk etmiş)giderleri ödenmemişte olsalar dönemin kayıtlarında yer almaları gerekir diğer bi deyişle dönem içinde gerçekleşen ancak ödemesi yapılmayan giderlerin de dönem sonunda belirlenerek ilgili gider hesaplarına kaydı gerekir. Bu işlem yapılmadığı taktirde dönemin giderleri olduğundan daha az görüneceğinden dönemin karı olduğundan fazla olarak hesaplanacaktır.
Ülkemizde su elektrik ve telefon giderlerini ödenmeleri genellikle bir süre gecikerek yapılmaktadır. Bu nedenle bilanço tarihine kadar ödenmeyen bu tür giderlerin ilgili kuruluşlardan öğrenilerek kayıtlara alınması gerekir.
Örnek:
Dönem sonuna kadar ödenmeyen ancak kullanılmış olması nedeniyle tahakkuk etmiş elektrik giderini 1.500.000- olduğu elektrik işletmesinden sorularak anlaşılmıştır.
________________ 31.12. _______________
770.GENEL YÖNETİM GİDERLERİ 1.500.000-
381. GİDER TAHAKKULARI HS. 1.500.000-
_________________ _________________
Burada elektrik kullanımı olmuş, fakat bunun bedeli işletmeden istenilebilir duruma gelmemiştir. (faturalama henüz olmamıştır). İşletmeden istenilebilir duruma gelmiş (ihbarı gelmiş) ancak içinde bulunan dönemde henüz ödenmemiş olan giderler 381. gider tahakkukları hesabı yerine ilgili işletmenin veya kurumun izlediği 336. diğer çeşitli borçlar hesabında izlenecektir.
2.5 Vergi Karının ( Matrahının ) Tespiti Açısından Giderler
İşletmeler faaliyetleri sırasında amaçlarına ulaşmak için çok çeşitli giderler yaparlar. İşletme politikaları gereği tüm bu giderler öz sermaye de bir azalışa neden oldukları için gider veya zarar olarak kayıtları doğaldır. Ancak bu uygulama sadece ticari bilanço ve ticari kar için geçerlidir. Ancak vergi kanunlarımız (G.V.K. , K.V.K. , V.U.K ) vergi karının tespiti sırasında hangi giderleri kabul ettiğini hangilerini etmediğini belirtmiştir. Bu nedenle kabul edilmeyen giderlerin vergi karının tespiti için ticari kara ilave edilmesi gerekir sözü edilen giderler dönem içinde meydana geldiklerinde tek düzen hesap çerçevesinin 9. sınıfında yer alan nazım hesaplar içerisinde yer alan ‘ kanunen kabul edilmeyen giderler ve vergiye tabi olmayan karlar gurubunda izlenmeleri halinde vergiye tabi karı belirlemek kolay olacaktır .
Şahsi gelirlerin vergilendirilmesiyle ilgili gelir vergisi kanunu ile kurum kazançlarının vergilendirilmesiyle ilgili kurumlar vergisi kanunun bu konudaki ilgili maddeleri aşağıda verilmektedir.
2.5.1 Gelir Vergisi Kanuna Göre Kabul Edilen Ve Kabul Edilmeyen Giderler
Gelir vergisi kanununda indirilecek giderler 40. maddede indirilmeyecek giderler ise 41. maddede belirtilmiştir.
2.5.1.1 İndirilecek Giderler
Vergi karının belirlenmesinde aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir
1.ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderleri;
Bu giderler ücret, kira ,elektik, su, yakacak ,kırtasiye , temizlik,reklam,onarım,huzur hakları, sigorta,temsil, ağırlama, haberleşme giderleri verilen faiz ve komisyonlar ve benzerleri için yapılan ödemelerdir.
2. Hizmetli ve işçilerin işyerinde veya işyerinin eklentilerinde yiyecek, içecek ve ibate giderleri, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı …….. 27. maddede yazılı giyim giderleri;
Kanun koyucu sözü edilen yemeğin işyerinde veya müştemilatında verilmesini şart koşmuştur bu şart yerine getirilmediği taktirde bu amaçla yapılan ödeme gider kaydedilmez.
3. İşle ilgili olmak şartıyla mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine dayanarak ödenen zarar,ziyan ve tazminatlardır.
4. İşle ilgili ve yapılması işin önemi ve genişliği ile mütenasip seyahat ve konaklama giderleri ( seyahat amacının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla)
5. Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri ( nakliyecilikte kullanılanlar hariç olmak üzere binek otomobillerinin ve zati ve ailevi ihtiyaçlar için de kullanılan diğer taşıtların giderlerinin yarısı) ;
6. İşletmeyle ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider ve istihlak, damga ve belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi aynı vergi, resim ve harçlar.
7.. Vergi usul kanunu hükümlerine göre ayrılan amortismanlar.
8. İşverenlerce, sendikalar kanunu hükmüne göre sendikalara ödenen aidatlar ( ödenen aidatın bir aylık tutarı işyerinde işçilere ödenen çıplak ücretin bir günlük toplamını aşamaz.)
2.5.1.2 Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler
Kabul edilmeyen giderlere ise, GVK’nun 41. maddesi bunları aşağıdaki şekilde sıralamıştır.
İndirim oranı VUK. Hükümlerine o yıl tespit edilmiş olan yeniden değerleme oranının ilgili kuruluşlardan alınan bilgilere göre maliye bakanlığınca o yıl için hesaplanan ortalama ticari kredi faizi oranına bölünmesi suretiyle bulunur.
Sanayi siciline kayıtlı imalatçıların imalat faaliyetinde kullandıkları yabancı kaynaklara ait gider ve maliyet unsurlarına bu bent hükmü uygulanmaz. Bu bendin birinci paragrafında yer alan %25 oranını %100’e kadar arttırmaya bakanlar kurulu bendin uygulanmasına ilişkin esasları belirlemeye ise maliye bakanlığı yetkilidir.
2.5.2 Kurumlar Vergisi Kanununa Göre Kabul Edilen Ve Edilmeyen Giderler
Kazançları kurumlar vergisine konu olan tüzel kişilerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancının tespitinde gelir vergisi kanununu ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır. Ticari kazancın tespiti sırasında VUK.’nın değerlemeye ait hükümlerine ve GVK.’nun yukarıda belirtilen 40. ve 41. maddelerine uyulur. Bunların dışında kurumların özellikleri nedeniyle ortaya çıkan bazı giderlerin de vergi karını tespit ederken gider olarak kabul edilip edilmeyeceği KVK. ‘nun 14. ve 15. maddelerinde belirtilmiştir.
2.5.2.1 İndirilecek Giderler
KVK.. m.14: ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde mükellefler aşağıdaki giderleri de ayrıca hasılattan indirebilirler.
1.Hisse ve tahvil senetlerinin ihraç giderleri
2.İlk tesis taazzuv giderleri
3.Genel heyet toplantıları için yapılan giderlerle birleşme fesih ve tasfiye giderleri
4.Sigorta şirketlerinde bilanço gününde hükmü devam eden sigorta mukavelelerinin gerektirdiği ihtiyatlar
5.Eş anlamlı komandit şirketlerde komandite ortaklığın kar hissesi
6.Genel bütçeye dahil dairelere katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, kamu menfaatlerine yararlı sayılan derneklere ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının %5’ine kadar olan kısmı bağış ve yardımın nakden yapılması halinde bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın maliyet bedeli veya mukayyet değeri bu değer mevcut değilse vergi usul kanunu hükümleri dairesinde takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır.
Mükelleflerin yıl içinde yaptıkları araştırma ve geliştirme harcamaları tutarını geçmemek üzere ilgili dönemde ödemeleri gereken yıllık kurumlar vergisinin %20 sinin tahsilinden vazgeçilerek bu orana isabet eden vergi 3 yıl süre ile faizsiz olarak ertelenebilir. Ertelenen bu vergi 3 yıl içinde kurumlar vergisinin ödeme taksitleri ile birlikte eşit taksitler halinde ödenir.
Bu uygulamanın usul ve esasları maliye ve gümrük bakanlığınca tayin ve tespit olunur.
7. 5 yıldan fazla nakledilmemek şartı ile geçmiş yılların mali bilançolarına göre meydana gelen zararlar
8. Faizsiz olarak kredi verenlere ödenen kar payları ile özel finans kurumlarınca kar ve zarara katılma hesabı karşılığında ödenen kar payları
2.5.2.2 Kabul Edilmeyen İndirimler
Kurum kazancının tespitinde aşağıda yazılı indirimlerin yapılması kabul edilmez.
a. Bu kurumlar hesabına yaptıkları alım satımları için ana merkeze veya Türkiye dışındaki şubelere verilen faizler komisyonlar ve benzerleri
b. Ana merkezin veya Türkiye dışındaki şubelerin giderlerine ve zararlarına iştirak etmek üzere ayrılan hisseler.
10. VUK. hükümlerine göre ödenen gecikme faizleri
2.5.3 Giderlerin Kabul Edilmesi İçin Diğer Koşullar
2.5.3.1 Giderlerin belgelendirilmesi
Yapılan bu harcamaların kanunen kabul edilen gelir olarak kabulü için aranılan önemli bir noktada bu giderlerin, şekil şartları kanunla tespit edilmiş belgelere bağlanması zorunluluğudur. Vergi usul kanunu bu zorunluluğun yanında bazı harcamaların belgelere bağlanmasalar bile gider kabul edileceği hükmünü koymuştur.
- Örf ve teamüle göre belgeye bağlanmaları alışılmamış çeşitli giderler
- Belgelendirilmeleri olanaksız olan giderler
Belgeye bağlanmaları alışılmamış olan çeşitli giderlerin miktarının işin büyüklüğüne ve niteliğine uygun olmaları da şarttır. Vergi usul kanunun bu şartı ileri sürerken hiçbir ölçü göstermemiştir. Bu nedenle uygulamada giderlerin miktarında ciroya göre uygunluk aranır. Ayrıca yapılan giderlerin işin niteliğine uygun olması da şarttır.
2.5.3.2 Giderlerin ilgili oldukları dönem sonuçlarına kaydı
Giderler ait oldukları yılın giderlerinden düşülebilir. Geçmiş veya gelecek yıllara ait olup, cari yılda ödemeleri yapılan giderler ancak ait oldukları yılın giderleri içinde yer alacak şekilde kayda alınır. Aksi halde vergi matrahından düşülemez. Bununla beraber bu genel kuralın istisnaları bulunabilmektedir.
2.5.3.3 Değerleme ölçülerine uyma
İşletmenin varlık ve borçlarının değerlemesinde vergi usul kanundaki hükümlere uyma zorunluluğu vardır. Hükümlerin aksine değerleme yapılarak, amortisman ve şüpheli alacaklar karşılığı ayırarak vb. vergi karı düşürülemez.
2.6 Gider Hesaplarının Kapatılması
Gider hesaplarına ilişkin envanter kayıtları tamamlandıktan sonra sıra bunların kapatılmasına gelir. Gider hesapları borç yanlı çalışan ve borç kalanı veren hesaplar olduğundan alacaklandırılarak 690. dönem karı veya zararı hesabına devredilirler. Bu işlemde tek düzen hesap planında 6. gruptaki hesapların tamamı dönem kar veya zararı hesabına devredilecektir.
Vergi karının sonradan ticari kar esas alınarak hesaplanacağını kabul edersek, kanunen kabul edilmeyen giderler, nazım hesaplarda izlendiğinde zaten kar zarara dahil edilmiş olacaktır. Eğer ayrı olarak kanunen kabul edilmeyen giderler hesabında izleniyorsa, bu hesabında diğer gider ve zarar hesaplarıyla birlikte dönem kar veya zararı hesabına devredilmesi gerekir.
Gider hesaplarının kar dönem kar veya zararı hesabına devri şöyle olacaktır.
---------------------------- . ---------------------------------
690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI HESABI XXXXX
610 SATIŞTAN İADELER HESABI XX
611 SATIŞ İSKONTOLARI HESABI XX
621 SATILAN TİCARİ MAL MALİYETİ HESABI XX
630 ARAŞTIRMA GELİŞTİRME GİDER HESABI XX
631 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM GİD. HESABI XX
632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI XX
654 KARŞILIK GİDERLERİ HESABI XX
657 REESKONT FAİZ GİDERLERİ HESABI XX
659 DİĞER OLAĞAN GİDER VE ZARAR HESABI XX
660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİD. HESABI XX
661 UZUN VADELİ BORÇLANMA GİD. HESABI XX
689 DİĞER OLAĞAN DIŞI GİDER VE ZARAR HESABI XX
---------------------------- . ---------------------------------
3. KAR VE ZARAR HESAPLARI
3.1 Dönem Kar Veya Zararı Hesabı
Yukarıda da belirtildiği gibi hesap dönemi içinde oluşan tüm gider ve zararlar ile gelir ve karların, dönem sonunda 690. dönem kar veya zararı hesabına devredilmesi sonucunda bu hesap o dönemin kar veya zararının tespitini sağlar.
İşletme faaliyetleri sonucunda, bilanço gününde dönem kar veya zararı hesabı aşağıdakilerden birine verecektir:
1. Alacak toplamı, borç toplamından büyükse büyüklük kadar “kar “ vardır.
2. Borç toplamı, alacak toplamından büyükse, büyüklük kadar” zarar” vardır.
3. Borç toplamı ile alacak toplamı birbirine eşitse faaliyet sonucunda ne kar ne de zarar meydana gelmiştir.
Birinci durumun söz konusu olması halinde hesabın alacak kalanı, dönemin vergiden önceki karını gösterir. Bu kar üzerinden ilgili mevzuat hükümlerine göre vergi ve diğer yasal yükümlülükler hesaplanır. Hesaplanan vergi ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra kalan kısım 692. dönem net karı veya zararı hesabına aktarılır.
Örnek:
İşletmenin dönem net kar veya zararı hesabının alacak kalanı 130.000.000-dır. Hesaplanan vergi ve diğer yasal yükümlülükler toplamı 63.000.000- dır. Vergiler ve diğer yasal yükümlülükler düşüldükten sonra hesabın durumu aşağıdaki gibidir.
690 dönem kar veya zararı hesabı
-------------------------------------------------------
63.000.000 | 130.000.000
|
|
|
3.2 Dönem Net Karı Veya Zararı
Yukarıda da belirtildiği gibi dönemin tüm gelir ve karları ile gider ve zararları 690. dönem kar veya zararı hesabında toplanmaktadır. Bu hesapta görülen kar, işletmenin vergi öncesi brüt karı olup, bu kar üzerinden vergi ve diğer yasal yükümlülükler hesaplanarak dönem net karı ve zararına ulaşılmaktadır. Bulunan dönem net karı veya zararı “692 dönem net karı ve zararı hesabı”nda izlenir.
Bu kara ulaşmak için ileride örneklendirileceği gibi, dönem karından; kanunen kabul edilmeyen giderler ve vergiden muaf gelirler dikkate alınarak bulunan matrah üzerinden vergi ve yasal yükümlülükler hesaplanır. Hesaplanan vergi ve yükümlülükler sermaye şirketleri ile aşağıdaki şekilde kayda alınır.
Örnek:
ABC A.Ş’ nin dönem karı 130.000.000-dır. Söz konusu kardan kanunen kabul edilmeyen giderler ve vergiden muaf gelirler dikkate alındıktan sonra hesaplanan vergi ve diğer yasal yükümlülükler toplamı 63.000.000-dır.
----------------------------- . -----------------------------
691. Dönem Karı Vergi Ve Yasal Yükümlülük Karşılıkları HS. 63.000.000
370.Dönem Karı Vergi Ve Yasal Yükümlülük Karşılıkları 63.000.000
----------------------------- . -----------------------------
Yukarıdaki hesaplardan “691 dönem karı vergi ve yasal yükümlülük karşılıkları hesabı” dönem karından düşülecek tutarları gösterir ve şu şekilde düşülerek dönem net karı bulunur.
----------------------------- . -----------------------------
690. Dönem Karı veya Zararı Hesabı 63.000.000
691. Dönem Karı Vergi Ve Yasal Yükümlülük Karş. HS. 63.000.000
----------------------------- . -----------------------------
Dönem karının alacak kalanı işletmenin net dönem karı olup aşağıda gösterildiği gibi 692. Dönem Net Karı veya Zararı HS.’ na aktarılır.
Bu işlem tek madde halinde kaydedilirse:
----------------------------- . -----------------------------
690. Dönem Karı veya Zararı HS. 130.000.000
691. Dön. Kar Vergi ve Yasal Yüküm. Karş. HS 63.000.000
692. Dönem Net Karı ve Zararı HS. 67.000.000
----------------------------- . -----------------------------
690
-------------------------------------------------------
130.000.000 | 130.000.000
|
|
|
691
-------------------------------------------------------
63.000.000 | 63.000.000
|
|
|
692
-------------------------------------------------------
| 67.000.000
|
|
|
692. Dönem Net Karı Hesabı da bir bilanço hesabı olan 590. Dönem Net Karı Hesabına aktarılarak kapatılır.
----------------------- .. --------------------------
692. DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI HS. 67.000.000
590. DÖNEM NET KARI HS. 67.000.000
----------------------- .. --------------------------
Faaliyet sonucu kar, bilançonun pasifinde öz kaynaklar bölümünde gösterilir. Zarar ise temelde işletmenin sahip ve ortaklarına ait öz sermayede bir azalış olduğunda geçmiş yıl zararları ve dönem zararı işletmenin pasifinde öz kaynaklar bölümünde, öz kaynaklar toplamından bir indirim olarak gösterilir.
4. MALİ TABLOLARIN DÜZENLENMESİ
4.1 Ön Bilgiler
Yeni işe başlayan bir işletmede bir hesap döneminde yapılan muhasebe işlemleri sırasıyla şunlardır.
Bu kısma kadar genellikle 6. sırada yer alan işlemleri açıklamış bulunuyoruz. Şimdi ise 7. 8. ve 9. sırada yer alan işlemleri ele alacağız.
Varlık ve borçlarla ilgili envanter kayıtlarının yapılmasında ve sonuç hesaplarının (gelir ve gider hesapları) dönem kar veya zarar hesabına devredilmesinden sonra hesaplar işletmenin gerçek durumunu gösterir hale gelir. Envanter kayıtlarının büyük defterdeki hesaplara sayısal olarak doğru aktarılıp aktarılmadığına kontrol için bir mizan düzenlenir. Kesin mizan adı verilen bu mizanın kalan sütunlarında bulunan tutar dönem sonu bilançosunda yer alacaktır. Sonuç hesapları envanter kayıtları sırasında dönem kar veya zarar hesabına devredilerek kapatıldıkları için kesin mizanda kalan vermeyecektir.
4.2 Bilanço
Mali tabloların en önemlilerinden biri olan bilanço, bir işletmenin mali bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların finanse edildiği kaynakları (borçlar ve öz sermaye) gösteren bir tablodur. Bilançonun aktifinde varlıklar; pasifinde ise borçlar ve öz sermaye yer alır.
Kesin mizana borç kalanlarının aktifi alacak kalanlarının pasifi oluşturduğunu daha önce belirtmiştik. Başka bir ifade ile kesin mizanda kalan veren hesaplar bilançoda yer alırlar.
Bilanço analizlerini kolaylaştırmak amacıyla aktif ve pasif kalemlerin sıralanmasında genellikle uygulanan bir kural vardır:
Bu durumda bilançonun aktifi;
Pasifi ise;
Şeklinde bir düzen içinde olur.
Kesin mizanda borç kalanı veren hesapların bilançonun aktifinde, alacak kalanı verenlerinde bilançonun pasifinde aynen gösterilmesi mümkündür. Ancak analiz kolaylığı açısından aktifi düzenleyici hesapların (şüpheli alacaklar karşılığı, değer düşme karşılıkları, birikmiş amortismanlar, alacak senetleri reeskontu gibi) aktif kalemlerden pasifi düzenleyici hesapların (ödenmemiş sermaye, zarar, borç senetleri reeskontu gibi) pasif kalemlerden düşülmesi daha uygun olur. Tablo 1 de açıklamalarımıza uygun ve tek düzen muhasebe sisteminde ön görülen bilanço örneği verilmektedir.
4.3 Gelir Tablosu
Temel mali tablolardan ikincisi gelir tablosudur. Gelir tablosu bir işletmenin belli bir döneme ait faaliyetlerinin sonucu olan kar veya zararına bu sonuca brüt satışlardan başlayarak nasıl ulaşıldığını gösteren tablodur.
Gelir tablosunun düzenlenmesinde büyük defterde yer alan kar veya zarar hesabından yararlanılır. Dönemin tüm gelir ve giderlerinin kar veya zarar hesabında ayrıntılı olarak yer alması halinde gelir tablosunun düzenlenmesi mümkün olur.
4.4 Hesapların Kapatılması
Dönem bilançosu düzenlendikten sonra kalan veren bilanço hesaplarının kapatılması gerekir.
Hesapların sayısı bir yevmiye sayfasına sığacaksa kapanış kaydı tek madde şeklinde olur. Bu durumda tüm pasif hesaplar borçlandırılır, aktif hesaplar alacaklandırılır.
----------------------------- 31/12/2000 -----------------------------
500 Sermaye HS. XX
300 Banka Kredileri HS. XX
“ “
“ “
100 Kasa HS XX
102 Bankalar HS. XX
“ “
“ “
----------------------------- . -----------------------------
Bu kayıtlar büyük defterdeki ilgili hesaplara geçirilmek suretiyle bir dönemin muhasebe işlemleri tamamlanmış olur: burada hesapların kapanışı geçici kapanıştır. İzleyen yılda hesaplar kapatıldıkları kalanlar üzerinden tekrar açılacaktır.
4.5 Ticari Kardan Vergi Kârına Geçiş
Ticari kar, ticaret kanunu hükümlerine ve muhasebe ilkelerine göre belirlenir. İşletmeler ticaret kanununda belirtilen üst sınırı aşmamak kaydı ile varlıkları istedikleri değerleme ölçüsü ile değerlemekte serbesttirler. Ticari karı tespit için işletmenin faaliyeti sırasında meydana gelen giderlerin tümü hiçbir koşula bağlı olmaksızın dönemin gelirlerinden indirilebilir. İşletme için uygun bulunan kadar amortisman, şüpheli alacaklar ve diğer değer düşme karşılıkları ayrılabilir.
Vergi usûl kanunu varlıkların değerlemesinde kullanılacak değerleme ölçülerini belirlemiştir. Düşük değerle değerlemek mümkün değildir. Ayrıca vergi kanunlarında bazı giderlerin vergi karında indirilmesini önleyen bazı gelirlerinde vergiden muaf tutulmasına olanak sağlayan hükümler bulunduğunu biliyoruz. Bu nedenle ticari kar ve vergi karı farklı olabilmektedir.
İşletmenin dönem sonu itibari ile düzenlenen bilançosunda yer alan ticari karından hareketle vergiye esas olacak karına tespiti için bazı işlemlerin yapılması gerekir. Bu işlemleri örnekler içinde gösterelim.
Örnek 1.
Ticari Kâr 2.000.000
1.Vergi kanunlarınca kabul edilmeyen giderler:
- Belgesiz giderler 100.000
- Fazla ayrılan amortismanlar 200.000
- Fazla ayrılan şüph. Al. Karş. 150.000
- Kabul edilemeyen bağış ve yard. 50.000
- Kanunen kabul edilm. Diğer gid. 250.000
________
750.000
+ 750.000
2.750.000
2. Vergiden muaf gelirler.
- Devlet Tahvil Faizleri 175.000
- Matrah Dışı Gelirler 325.000
_______
500.000
- 500.000__
Vergi Kârı (Matrah) 2.250.000
Örnek 2.
1. Ticari Kar. 1.000.000
2. Eksik değerlenen varlıklar
- Mal + 200.000
1.200.000
3. Fazla değerlenen varlıklar
- Duran Varlıklar - 1.500.000
Vergi Matrahı ( Zarar) - 300.000
Bu işlemleri şöyle formüle edebiliriz:
Vergi karı = Ticari kar + Kabul edilmeyen giderler – Vergiden muaf gelirler + Eksik değerlenen varlıklar – Fazla değerlenen varlıklar.
KAYNAKLAR
ATAMAN Ümit : Genel Muhasebede Dönem Sonu İşlemleri
BEKTÖRE Sabri : Ticaret İşlemlerinde Vergi Bilançosu
BENLİGİRAY Yılmaz: Mad.sabit Varlıklarda Aktifleştirme Ve Edinim Sonrası Muh.
BERKEM Kemal : Vergi Usul Kanunu İzahlı Ve İçtihatlı
CANOĞLU M. Ali : Ortaklıklar Muhasebesi
CEMALCILAR Özgül : Genel Muhasebe Teori Ve Uygulama
ERDOĞAN Nurten : Genel Muhasebe
BAYAR Doğan : İşletmecilik Bilgisi
AŞKUN İnal Cem : İşletmecilik Bilgisi
ÖZ-ALP Şan : İşletmecilik Bilgisi
DEMİR Ahmet : Tekdüzen Muhasebe Sistemi
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI : Muhasebenin Temel Kavramları
DOMANİÇ Hayri : Türk Ticaret Hukuku Prensipleri
EREN Turgut : Ticaret Hukuku Prensipleri
ERİMEZ RÜŞTÜ : Şirketlerde Kar Dağıtımı Ve Yedek Akçeler
EYÜPGİLLER Saygın : Şirketler Muhasebeleri Vergilendirilmesi
GÖNENLİ Atilla : İşletmelerde Finansal Yönetim
SEVİLENGÜL Orhan : Genel Muhasebe
SÖZBİLİR Halim : İşletmelerde Sosyal Muhasebe Kuramı
TUNCATAY Kemal : Muhasebe Prensipleri Ve Tatbikatı
YILANCI Münevver : Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
10.02.2007
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.