Bilindiği gibi 16.02.2016 tarih ve 6676 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’nun 28. Maddesi ile 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine ve 4691 sayılı Kanuna ek 2 madde ile;
“Bu Kanun kapsamında yürütülen (yazılım 4691) Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesnadır.”
ibaresi eklenmiştir.
Araştırma Geliştirme ve Teknokent faaliyetlerine ilişkin 5746 ve 4691 sayılı kanunlara eklenen maddelerin yürürlük tarihi 01.03.2016 olarak belirlenmiştir. Ancak söz konusu istisnanın uygulama detaylarını içerir yasal düzenleme 10.08.2016 tarih ve 29797 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Yönetmeliği incelediğimizde;
- Ar-Ge Merkezi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip işletmeler ile destek kapsamına alınmış olan rekabet öncesi işbirliği projeleri kapsamında ithal edilen eşya; Ar-Ge, yenilik veya tasarım ile ilgili faaliyetlerde kullanılmak üzere Bakanlığın uygun göreceği eşyalardan oluşur.
- Bu istisnadan yararlanacak Ar-Ge Merkezi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip işletmeler, başvurularını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Sistemi E-Başvuru Uygulaması üzerinden Genel Müdürlüğe gönderir.
- Genel Müdürlük başvuruyu değerlendirir, uygun bulması halinde söz konusu başvuruyu aynı iş günü içinde onaylayarak gümrük işlemlerinde kullanılmak üzere Tek Pencere Sistemi üzerinden Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirir. Genel Müdürlük gerekli görmesi halinde başvuru hakkında görüş almak üzere konusunda uzman en az bir izleyici görevlendirebilir.
- Ar-Ge Merkezi veya Tasarım Merkezi Belgesine sahip olmayan, ancak Kanun kapsamındaki Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri sahibi işletmeler, desteği veren kurum veya kuruluşa ya da Kanunda belirtilen vakıflara, uluslararası fonlar tarafından desteklenen Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri için ise TÜBİTAK’a başvuru yapar. İşletmeler, başvuru yaptıkları kurum veya kuruluşun belirleyeceği uygulama süreçlerine göre bu istisnadan yararlandırılır.
Yapılan bu düzenlemeler kapsamına giren mükelleflerin;
- Gümrük Müdürlüklerine başvuru yaparak kullanıcı hesabı açtırmaları gerekmektedir (http://risk.gtb.gov.tr/duyurular/tek-pencere-sisteminde-islem-yapacak-mukelleflerin-kullanici-adi-ve-sifre-almasi).
- Kullanıcı bilgileri ile sisteme giriş (https://uygulama.gtb.gov.tr/TekPencere) yaptıktan sonra,
- E-Başvuru uygulaması üzerinden Genel Müdürlüğe proje kapsamındaki ürünlerin listesi gönderilerek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına gönderilmesi sağlanır.
Böylece Arge ve Teknokent projelerinde kullanılacak malzemeler Gümrük Müdürlüğü tarafından gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacaktır.
Ar-ge projelerinin gelişmesi amacıyla yapılan düzenleme yerinde olmakla birlikte kanunun yürürlük tarihi olan 01.03.2016 ile ilgili uygulama tebliğinin yayım tarihi olan 10.08.2016 tarihleri arasında yapılan ithalatlarda alınan vergi ve harçlara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Konu ile ilgili İdare tarafından düzenleme yapılarak boluğun doldurulması gerektiği kanaatindeyim.
23.08.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.