Çalışanlar yaz aylarının gelmesi ve okulların da tatil olması nedeniyle yıllık ücretli izinlerini kullanmaktadırlar. Son yıllarda bazı çalışanlar ramazan ayında oruçlarını rahat tutabilmeleri açısından yıllık izinlerini bu mübarek aya denk getirdiler. Bazı çalışanlar da izinlerini bayram sonrasına bırakıp; sahil yerlerinde, memleketlerinde ya da evlerinde geçireceklerdir.
Yılık ücretli izine ait birçok makale, yazı ve görüşü değişik internet sitelerinde bulabileceğinizi düşünerek, biz bugün 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde hüküm altına alınmış izinleri sizlerle paylaşmayı uygun gördük.
Bu nedenle söz konusu Kanunun Personel Yönetmeliği’nde izin ile ilgili hükümleri sırasıyla aşağıda bulacaksınız:
İzin çeşitleri
Personelin kullanabileceği izinler şunlardır;
a) Yıllık ücretli izin,
b) Mazeret izni,
c) Hastalık izni,
ç) Ücretsiz izin,
d) Doğum ve emzirme izni,
e) Askerlik izni,
f) Saatlik izin. (Md.29)
Yıllık ücretli izin
(1) Personelden hizmet süresi;
a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara onbeş işgünü,
b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi işgünü,
c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı işgünü yıllık ücretli izin verilir.
(2) Genel sekreterin izni, genel başkanlıkça, genel sekreter yardımcılarının izinleri genel sekreterin olumlu görüşü ile genel başkanlıkça, diğer personelin izinleri ise amirlerinin teklifi üzerine genel sekreterce verilir.
(3) Yıllık ücretli izinlerin, bir bölümü on günden az olmamak üzere en fazla üç bölümde kullandırılması esastır.
(4) Yıllık izne hak kazanabilmek için en az bir yıl çalışmış olmak şarttır. Yıllık ücretli iznin, izne hak kazanılan takvim yılını takip eden yılın sonuna kadar kullanılması esastır. Personelin işine son verilmesi halinde çalıştığı süreye tekabül eden kullanılmayan yıllık izinlerinin ücreti kendisine ödenir.
(5) Yıllık ücretli izin kullanmakta iken hastalık izni alınması halinde yıllık ücretli izin, hastalık izni süresi kadar uzatılır. Uzatılma süresi de dahil iznin tamamı kullanıldıktan sonra göreve başlanır.
(6) Konfederasyonca kabul edilebilecek mücbir bir sebebe dayanmaksızın izni bittiği halde iki gün içinde göreve başlamayan personelin hizmet akdi bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilir. (Md.30)
Mazeret izni
(1) Personele belgelendirmesi kaydıyla;
a) Evlenmesi halinde beş,
b) Anne, baba, eş, kardeş ve çocukların (üvey dahil) ölümü halinde beş,
c) Kendisinin veya eşinin, mülkiyetinde olan veya ikamet ettiği gayrimenkulün yangın, sel, zelzele ve diğer doğal afetlere uğraması halinde yerine ve hasarın derecesine göre en az üç,
ç) Eşinin doğum yapması halinde üç,
d) Anne ve babanın, karı veya kocanın, kardeş veya çocukların (üvey dahil) kaza geçirmesi veya ameliyatı halinde iki,
e) Çocuğunun evlenmesi halinde iki,
gün ücretli mazeret izni verilir. (Md.30)
Hastalık izni ve hastalık nedeniyle hizmet akdinin feshi
(1) Hastalanan personele;
a) Resmi sağlık kuruluşlarının veya bu kurumlar nam ve hesabına iş gören Konfederasyon işyeri hekiminin, bunların bulunmadığı yerlerde hükümet veya belediye tabiplerinin veya bunların göstereceği lüzum üzerine personelin muayene ve tedavi maksadı ile gönderildikleri diğer sağlık kuruluşlarının raporlarının ibrazı halinde hastalık izni verilir.
b) Personele, hastalık halinin tam teşekküllü bir hastane raporu ile belgelendirilmesi halinde altı aya kadar ücretli izin verilir. Ancak tedaviye devam edilirse malullük halinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık kurulu raporları ile belgelendirilirse bu altı aylık süre, onsekiz aya kadar uzatılır. c) Herhangi bir sebeple hastalık veya sakatlık dolayısıyla geçici işgöremezlik halinde Sosyal Sigortalar Kurumunca hiçbir ödenek verilmeyen ilk iki gün için Konfederasyon, personelin ücretinin net tutarını tam olarak öder.
ç) Hastalık izin hakkını kullandığı halde hastalığı geçmediği veya istirahata muhtaç olduğu doktor raporuyla bildirilenlerin, Konfederasyondaki görevleriyle ilgilerinin kesilmesi esastır. Bu bent hükümlerine göre hizmet akdi feshedilenlere kanun ve yönetmeliklerden doğan hakları ödenir.
d) Hastalık izin hakkı kalmadığından görevleri ile ilgileri kesilenlerin tamamıyla şifa buldukları, bilahare Konfederasyonun göreceği lüzum üzerine gönderildikleri sağlık kuruluşlarınca bir raporla onaylandığı ve uygun boş bir kadro da bulunduğu takdirde Konfederasyonca yeniden işe alınabilir.
Doğum ve emzirme izni
(1) Kadın personel, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre içinde ücretli izinli sayılır.
(2) Bu süreler, personelin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra hekim raporuna dayanılarak artırılabilir.
(3) İsteği halinde, kadın personele onaltı haftalık sürenin tamamlanmasında veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
(4) Kadın personele bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için, 4857 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi uyarınca günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını personel kendisi belirler.
(5) Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. (Md.33)
Ücretsiz izin
(1) Personelden, üç hizmet yılını tamamlamış olanlara ve istekleri halinde görev süreleri boyunca ve bir defada altı aya kadar yönetim kurulu kararı ile ücretsiz izin verilebilir. Altı ayı aşan talepler ayrıca değerlendirilir.
(2) Yurt içinde veya yurt dışında sadece master veya doktora eğitimine bağlı ücretsiz izin taleplerinde, resmi eğitim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, birim amirinin teklifi, genel sekreterin uygun görüşü ve yönetim kurulu kararı ile ücretsiz izin verilebilir.
(3) Personelin ücretsiz izinli bulunduğu süre içerisinde, Konfederasyon dışında herhangi bir işverene bağlı olarak ücret karşılığı çalıştığının tespit edilmesi halinde hakkında disiplin hükümleri uygulanır. (Md.34)
İzinde adres bildirme
İzin isteyen personel, gideceği yerdeki açık adresini izin isteme dilekçesinde belirtmek, izin adresinde meydana gelen değişiklikleri ise amirine bildirmek zorundadır. (Md.35)
İzinden çağrılma
İznini kullanmakta olan personelin hizmetine ihtiyaç duyulması halinde, ilgili personel birim amirinin teklifi ve genel sekreterin onayı ile göreve çağrılabilir. Yıllık izinden çağrılanlara ve işin bitimini müteakip yıllık izinlerini tamamlamak üzere geldiği yere dönenlere yol giderleri ile birer günlük gidiş-dönüş için harcırah ödenir. İzinden çağrılan personelin tekrar iznine devam etmemesi halinde bu süreye ait izin hakları saklıdır. (Md.36)
23.07.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.