Bugünlerde yazılı ve görsel basında; on yılını doldurmuş kiracıların, mülk sahipleri tarafından gerekçesiz olarak çıkartabilecekleri hususunda yazılar ve haberlere şahit olmuşsunuzdur.
Mülk sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendirmesi bakımından bugünkü yazımızı bu konuya ayırdık.
Önce on yılını dolduran kiracıların gerekçesiz olarak çıkartılması hususunun dayanağı ne onu hatırlatalım:
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu; 11 Ocak 2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek, 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayıl Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunun; “Yürürlük” başlıklı 648’inci maddesinde; “Bu Kanun 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girer” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 12 Ocak 2011 tarihinde TBMM kabul edilip 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan; 6101 sayılı Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun”un geçici 2’nci maddesinde; “ Bu Kanunun 1’inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.” hükmü ile Kanunun 347’nci maddesinin nasıl uygulanacağına açıklık getirilmiştir.
Kanunun; “Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi” başlıklı 647’nci maddesinde; “Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.” hükmü yer almaktadır.
Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.(Md.348)
Bu açıklamalardan sonra;
1-Kira sözleşmesi on yılı tamamlamışsa ya da sözleşme on kez uzatılmışsa, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren mülk sahibi kiracısını gerekçesiz çıkartabilecektir.
2-Bu işlemin yapılabilmesi için sözleşmenin bitimine en az üç ay kala, mülk sahibi kiracıya yazılı bildirimde bulunması gerekmektedir.
15.07.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.