YAZARLARIMIZ
Engin Malay
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir



TTK’ya Uyum (2)

Geçtiğimiz hafta 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirketleri, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’na uyumlu hale getirilmelerini ele alıp, kollektif  ve komandit şirket sözleşmelerinde asgari bulunması gereken maddelerden söz etmiştik. Bugün kaldığımız yerden devam edip yeni TTK’da limited şirketi ele alacağız.

Limited şirket

Kanunun 573’üncü maddesinde; “Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.” der ve devam eder.

Şirket sözleşmesinde aşağıdaki kayıtların açıkça yer alması gereklidir (Md.576):

a) Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunduğu yer.

b) Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde, şirketin işletme konusu.

c) Esas sermayenin itibari tutarı, esas sermaye paylarının sayısı, itibari değerleri, varsa imtiyazlar, esas sermaye paylarının grupları.

d) Müdürlerin adları, soyadları, unvanları, vatandaşlıkları.

e) Şirket tarafından yapılacak ilanların şekli.

Önemli iki konu daha var, biri kâr payı diğeri de yedek akçe.

Yeni TTK’nın 519’uncu maddesi kanuni yedek akçelerden söz etmekle birlikte, (c) fıkrasında; “Pay sahiplerine yüzde beş oranında kâr payı ödendikten sonra,..” der ve devam eder.

Kanun koyucu burada, “kâr payı ödendikten sonra” kelimelerini kullanmıştır. Önceki Kanunda bu cümle; “kâr payı ayrıldıktan sonra” idi.

Son olarak, kâr payı ve yedek akçeler maddesine bakalım:

Madde 608- (1) Kâr payı, sadece net dönem kârından ve bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kâr payı dağıtımına ancak, kanun ve şirket sözleşmesi uyarınca ayrılması gereken kanuni yedek akçelerle, şirket sözleşmesinde öngörülmüş yedek akçeler ayrıldığı takdirde karar verilebilir.

(2) Şirket sözleşmesi ile aksi öngörülmedikçe, kâr payı, esas sermaye payının itibari değerine oranla hesaplanır; ayrıca yerine getirilen ek ödeme yükümlülüklerinin tutarı da kâr payının hesaplanmasında itibari değere eklenir.

(3) Şirket genel kurulu, kanun ya da şirket sözleşmesinde öngörülmeyen veya öngörüleni aşan tutarlarda yedek akçelerin ayrılmalarına sadece;

a) Zararların karşılanması için gerekliyse,

b) Şirketin gelişimi için yatırım yapılması ihtiyacı ciddi bir şekilde ortaya konulmuşsa, bütün ortakların menfaati böyle bir yedek akçe ayrılmasını haklı gösteriyorsa ve bu hususlar şirket sözleşmesinde açıkça belirtilmişse,

karar verebilir.

Gelecek yazı anonim şirketlerde TTK’ya uyum.

10.06.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM