Başlığı görüp de bugün mükellef bilgileri bildirimleri konusunu paylaşacağımı sanıyorsanız yanıldınız. Zaten bugüne kadar bu konuda pek çok yazı meslektaşlarım, üstatlarım tarafından yazıldı çizildi, ben başka bir boyutunu ele almak istiyorum.
Bilindiği gibi mükellef ile meslek mensubu yasamız gereği bir sözleşme yaparlar. İşte akdedilen bu sözleşmeden sonra artık bütün sorumluluk meslek mensubunun omuzlarına binmiş olur. Mükellefin; ne beyannamelerle, ne bildirgelerle, ne de bildirimler hakkında hiçbir ilgisi ve bilgisi yoktur. Mükellef, ticari ve yaşamsal mücadelesine devam ederken, sözünü ettiğim bu yükümlülük ile artık meslek mensubu haşır neşirdir.
Başka bir anlatımla, bu işler meslek mensubu tarafından yapılırken mükellefin ruhu bile duymaz. Meslek mensubu ise; “aman ha unutmayalım, atlamayalım” diye, çalışanları ile birlikte pür dikkattir. Zira meslek mensubu hassasiyette olmaz ve bildirimi zamanında yerine getirmezse mükellefe ceza gelir. Ceza gelince ne olur? Mükellefe bir telefon kadar yakın olduğumuzdan; “bana bir ceza geldi, nedir bu?” diye seni arar. Hepimiz biliriz; “iyi olursa Allahtan, kötü olursa meslek mensubundan.” Hâl böyle olunca yapacak bir şey yok, fatura sana kesilmiştir, artık ödemekten başka çare de yoktur. Ödemek çare mi? O da tartışılır. Kesilen ceza bir tane olursa eyvallah. Birden çok olursa; yandın, bittin!
Bunları neden yazıyorum biliyor musunuz? Gelir İdaresi her işi biz meslek mensuplarının sırtına yüklemektedir. Haksızlık ettim pardon! Sadece Gelir İdaresi yük yüklemez sırtımıza, Türkiye İstatistik Kurumu, Noterler Birliği, Ticaret Sicil Müdürlükleri vs.vs. bunları saymazsam Gelir İdaresi Başkanlığı’na haksızlık yapmış olurum.
Bir meslektaşım Mayıs başında; biz meslek mensuplarının ay içinde neler yapacaklarını liste halinde duyurmuştu. Gelir İdaresi web sayfasında da her ay olduğu gibi Mayıs ayı vergi takvimini yayımladı, gördük, okuduk. Hangisini ele alırsanız alın; yazmaya kalksam bu köşede yer kalmaz.
Bugüne kadar sözünü ettiğim listenin çoğunu yaparak yükümlülüğümüzü, pardon mükellefin yükümlülüğünü yerine getirdik. Müşteri bildirimleri, yabancı sermayeli şirketlerin bildirimleri, Ba-Bs bildirim formları, vergi levhalarının internet üzerinden alınmaları için son tarih 31 Mayıs 2014. Eh pek bir şey kalmamış, sıkın dişinizi! Dişiniz kaldıysa tabii…
NOT: Konu hakkında Gelir İdaresi web sayfasından;
LÜTFEN DİKKAT !
Mükellef bilgileri bildirimi 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında verilmesi gerekmektedir. Sisteme girememe veya bildirimi düzenleyip onaylayamama gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için bildirimlerinizi son günlere kalmadan onaylayınız.
29.05.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.